Zelená kniha

85%
Zelená kniha
Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala tři Zlaté glóby. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)



Recenze: Zelená kniha

Kinobox.cz
70%

Zásluhou obou hlavních představitelů funguje většina jejich dialogů (které představují většinu filmu) přesně tak, jak má, to jest naprosto hladce, vtipně a nápaditě (jsou také velmi kvalitně napsané). Každému divákovi musí být jasné nejen jak to skončí, ale jak skončí většina scén, které uvidíme. Ale nevadí to, protože chemie hlavních hrdinů je většinou tak skvělá, že divák nemá důvod si stěžovat.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Ještě teď,když píšu tento komentář marně přemýšlím kdo z dvojce Viggo Mortensen - Mahershala Ali mne bavil více. Nejspíš to nechám jako remízu,protože oba dva předvedli geniální a takřka bezchybný výkon. Green Book může působit jako ten typ filmu co cíleně tlačí na divákovi emoce,ale po shlédnutí názor rychle změníte. Nádherný příběh o přátelství i přes veškeré rozdíly. Místy úsměvné a místy mrazivě kruté. Při závěrečné scéně jsem jen stěží zadržel slzu v oku. Farrelly po dlouhé době dokázal jak je skvělým režisérem a jak umí pracovat s tempem a dávkováním emocí. Zde je jeho místo a komedie by měl pustit k vodě. Obrovská spokojenost.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Herecký koncert Vigga Mortensena. Zahrál jednoduššího buranského grázlíka s dobrým srdcem s naprostou noblesou. Věřil jsem mu každé slovo a možná tomu přispěl i perfetkní český dabing a zvolení dobrého dabéra. Popravdě řečeno příběh mě zcela nepohltil, ale zpracování velmi dobré a hlavně jsem to hercům prostě věřil. Moc hezký snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Je to svým způsobem nesmírně bizarní a symptomatický úkaz. Jako film naprosto o ničem, ale co a jak a proč se snaží říct říká ledasco.

Dodatečné informace

Původní název:
Green Book (více)
  • USA Zelená kniha
  • USA Green Book
Premiéra v ČR:
7. 3. 2019
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch