Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se v nové komedii pomočuje. Baví se ale jen on sám

Recenze: Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se pomočuje a zpívá o masturbaci. Baví se ale jen on sám
Ricky Stanicky | Amazon Prime Video
Scénář z pera Stevea Oedekerka (Božský Evan, Ace Ventura 2) a Jeffreyho Bushella (trilogie Čivava z Beverly Hills – ano, opravdu) koloval Hollywoodem více než dekádu a během této doby se kolem projektu motala pochopitelná jména jako James Franco a Jim Carrey i značně bizarnější volba v podobě Joaquina Phoenixe. Po dlouhých letech, kdy bylo kolem projektu úplné ticho, se jej rozhodl zfilmovat Peter Farrelly. Po oscarovém dramatu Zelená kniha a válečné komedii Na pivo do první linie se tak poněkud překvapivě vrátil do ranku sprostých buranských komedií, s nimiž měl během 90. let ve spolupráci s bratrem Bobbym tolik úspěchů. Jmenujme třeba díla Blbý a blbější, Něco na té Mary je či Já, mé druhé já a Irena.
Ricky Stanicky
Ricky Stanicky
62%
Silné režijní jméno přivedlo na palubu i hvězdy velikosti Zaca Efrona a Johna Ceny, poté vzal projekt pod svá křídla Amazon, na jehož službě Amazon Prime Video jej nyní můžeme vidět. Největší síla i slabina snímku však tkví v tom, že po přečtení nástřelu děje víte vlastně všechno. Těžko říct, co se přesně stalo, že Farrelly po zdánlivě úspěšném vykročení ze škatulky tvůrce hrubiánských řachand udělal tak evidentní krok zpět do notoricky známých vod.

Lži, sprosťárny a komediální rutina

V halloweenském prologu sledujeme vznik figury Rickyho Stanickyho, na něhož trojice chlapců svede jeden nepovedený žertík. Následná hravá koláž se spoustou animací je (s čestnou výjimkou pozdějšího akčního souboje psa a husy) v podstatě jedinou nápaditě natočenou sekvencí. Nedočkáme se žádných zběsilých střihů, nečekaného použití hudby, bourání čtvrté zdi či jiných formálních fines. Ne že by to bylo nutné, avšak sázka na vulgarismy a občasné fyzické herectví působí jako z dob největší Farrellyho slávy – tedy z 90. let.
Ricky Stanicky
Ricky Stanicky | Amazon Prime Video
Ve schematicky a nepřekvapivě vyprávěném příběhu se tedy setkáme s už dospělými kamarády Deanem (Zac Efron), JT (Andrew Santino) a Wesem (Jermaine Fowler). Navzdory tomu, že už jako dospělí muži pracují a mají dlouhodobé vztahy, stále používají Rickyho jako záminku k tomu, aby si mohli užívat víkendové výlety. A tak když „Ricky“ zavolá, že se mu vrátila rakovina varlete, soucitné partnerky za ním do nemocnice vyšlou své drahé polovičky. Muži však vyrazí do kasina v Atlantic City a plnými doušky si užívají svou nezodpovědnost.
Právě tam potkají zkrachovalého alkoholika, stand-up komika zaměřujícího se na písně o masturbaci a také neúspěšného herce Roda (John Cena). Když srdceryvně vypráví o tom, že je mnohem lepším a flexibilnějším hercem, než si všichni okolo myslí, je skoro dojemné sledovat Cenu, jenž většinu herecké kariéry bojuje s podobnými předsudky.
Ricky Stanicky
Ricky Stanicky | Amazon Prime Video
Samozřejmě se však brzy ukáže, že vysmívaný ztroskotanec má pro trojici hrdinů větší cenu (sic!), než si původně mysleli. Jejich rodiny, přítelkyně i šéf (v podání s chutí hrajícího Williama H. Macyho) by totiž tajemného Rickyho chtěli vidět. Rod se role chopí s nečekanou vervou i přesvědčivostí a okouzlí nejen všechny okolo, ale dokonce i sebe sama. Hraní Rickyho se stane jeho šancí konečně dostat život na správné koleje, což ale trojici kamarádů, kteří se ve spleti situací přestávají orientovat, samozřejmě přidělává větší a větší starosti.

Efron se nudí, Cena válí

Jednotlivé linky, ať už jde o Deanovo nešťastné dětství, novinářskou kariéru jeho přítelkyně Erin (Lex Scott Davis), oslavu obřízky JTho čerstvě narozeného syna či fúzi finančních firem, však nemají čím překvapit a stojí pouze na kulometné kadenci sprostých hlášek, žertů o užívání drog, nezřízeném pití alkoholu, hygienických nedostatcích Roda či naopak jeho občasných záblesků herecké geniality. Výsledek by rád svou odbržděností a překračováním hranic dobrého vkusu připomínal Pařbu ve Vegas, na to je však scenáristicky i režijně až příliš usedlý.
Ricky Stanicky
Ricky Stanicky | Amazon Prime Video
Nepomůže ani trochu přehnaná stopáž blížící se dvěma hodinám, což ale u komedie určené na streamovací služby není až takový problém. V tomto případě ji totiž lze použít jako nenáročný a plnou pozornost nevyžadující podkres, který byste si beztak během víkendového odpoledne pustili v televizi. Pokud tedy nebudou v dosahu děti – pro jejich uši by bylo množství sexuálních narážek a oplzlých frků skutečně nevhodné, což ostatně naznačuje i eRkový rating.
Suma sumárum se tedy jedná o právě takovou oddychovku, jak se zdálo na první pohled. Ani nezbytné finální ponaučení tria lhářů není nijak katarzní a působí spíše nuceně než jakkoli organicky. John Cena se sice velmi snaží a jeho kreace místy koketují se záměrnou a uvědomělou trapností, zato Zac Efron působí spíše jako jméno na plakát a nejspíše po celou dobu natáčení ještě vzpomínal na svůj o pár měsíců starší, výrazně dramatičtější a bohatší výkon v Železných bratrech, které můžete momentálně vidět v kinech.
50%
Příběh i humor tohoto filmu jsou stejně dětinské jako trio jeho nepříliš sympatických protagonistů. S výjimkou zábavného rejstříku Johna Ceny nelze od Rickyho Stanickyho čekat víc než pubertální obscénní výplň času, u které budete přinejlepším přemýšlet o tom, jak by šlo talent tvůrců před kamerou i za ní využít mnohem lépe.
Mojmír Sedláček
Mojmír Sedláček
Komedii Ricky Stanicky můžete vidět na službě Amazon Prime Video. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších filmů, které jsou na této platformě ke zhlédnutí.