Chvilky

61%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Velmi zajímavý snímek, ve kterém mě překvapila Jenovéfa Boková, která zahrála svou roli brilantně. Ve filmu se toho moc nenamluví, ale stojí za to. Příběh mladé ženy, která neumí říci ne a řeší trápení svých blízkých, ale nikdo nevidí, že ona sama potřebuje pomoc.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Vidím, že režisérka natočila před pěti lety studentský film se stejným jménem, tak se pouštím do sféry dedukcí a tipuju, že tenhle scénář od té doby pilovala, každé slovo vyvážila zlatem, a vložila do toho veškerou energii. Což může být dobře, ale tady není - tomu filmu chybí nějaký plynulost a přesvědčivost, každé slovo čpí záměrem. Jako příklad jde uvést, že dcera s psychicky narušenou mámou je překvapená, když po ní máma chce, aby si ruce utřela do konkrétního ručníku, ačkoliv jde zjevně o její zvyk. Jde o jasnou ukázku toho, že svět filmu neexistoval před jeho začátkem a postavy nemají žádnou paměť. U filmu, který by zjevně chtěl být tak moc intimní a ze života, to je problém. Místy jsem se nahlas smál lopotné snaze dialogů obsáhnout toho tolik najednou a brutálně mlátit diváka do hlavy jemnými nuancemi a dvojsmysly, aniž by fungovala elementární logika. Je to přemyšlené a nedomyšlené zároveň. A navrch to nemá bohužel sebemenší cit na to, jak lidi mluví (když začne kamioňák náhodně přepínat mezi dlaždičskou mluvou a improvizovanou poezií, je to fakt wtf), aniž by z tohohle zcizení něco vytěžil. Celou dobu se to pohybuje v jakémsi limbu ne dost silné tragédie a ne dost přesvědčivého dramatu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Každý chvilku tahá pilku. Jenoféva výborná, ale ten film bez děje mi prostě nesedl. Chvilky jsou jen takovou sbírkou návštěv mladé holky, která očividně vůbec není v pohodě...a vlastně nevím, co si z toho jako mám odnést.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Dost dobrá psychologická sonda s neskutečně skvělou Jenovéfou Bokovou vedle které je celý ostatní cast tak trochu zostuzen . Vizuálně rozhodně nic světoborného, scénář se silným tématem ale vizuální suchost dostatečně vynahrazuje a především se ve filmu zvládá prodat skutečné emoce. Fakt dost dobrý
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7
Takový švédský nebo vůbec severský film. Rozhodně to není typicky česky provedené. Neříkám, že herci nebyli výborní. Ne pouze Jenovéfa Boková, ale i má oblíbená Jaroslava Pokorná v roli babičky, Alena Mihulová v roli matky, Martin Finger v roli otce nebo Táňa Medvecká jako optimisticky se tvářící sestra v domově důchodců. Nejlepší ale podle mě byla kamera Martina Douby. Jen děj nebyl výrazný a hlavně neukazoval žádnou "cestu z tunelu". Neříkám, že film měl skončit třeba tak, že si Anežka našla nějakého svobodného hocha věkem k ní, dobrou kamarádku, či že se zabila v autě. Ale člověk na to kouká, mnohé situace poznává, ale pak jde spát a neví, co dál. Ani ta psycholožka neporadila, nepomohla. S tím zkušenosti mám. Ani mně v žádné z těžkých situací nepomohl žádný psycholog. Ale ve světě by tento film mohl zabodovat, protože se tam mnoho nemluvilo a ty pocity a situace jsou stejné všude. To nebylo nic specificky českého.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Nečekal bych, že od scenáristky děsivého Andílka na nervy se dočkáme něčeho takového. Jenže Parkanová ve své režijní prvotině předkládá velmi civilní a přitom psychologicky smysluplný portrét mladé dívky. Obsazení Bokové se vzhledem k její společenské angažovanosti a roli jedné ze zástupkyň generace mileniálů jeví jako výborný tah. Vizuálně jsou Chvilky dost obyčejné, na tom by chtělo v další tvorbě zapracovat, ale výpověď o vnitřním rozpoložení jedné dívky, jež je odmala udusávána svým okolím, je velmi věrohodná a leckdo se v ní pozná. Až vám budou rodiče zase říkat, že vědí, co je pro vás nejlepší, vzpomenete si. Velmi sypatický debut.
Mikik4444
3 910 bodů
10
Super, Boková je můj miláček a zahrála to perfektně, já se tedy velice bavil a líbilo se mi jak je ten film trefný na současnou dobu. Situace které Anežku ubíjely jsou místy velice komické a kontraverzní. Zvláště scéna s dědou a babí v nemocnici. Hodná Anežka by musela mít nervy ze železa ... ať je to jak je to, dávala to ... Musí to být ale utrpení...
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7
Film odpovídá na otázku, proč si mladé hezké holky nenajdou rovnocenného partnera, ale pověsí se na týpky, který je využívá. Anežka nemá ve své rodině nikoho, kdo by se zajímal o to, co cítí, co prožívá, a všichni jsou rádi, že na ni můžou naložit své problémy. Ona hrdě hraje roli, já to všechno v pohodě zvládnu, nic mně není a když ji nikdo nevidí, brečí jak želva. Úžasná, maximálně věrohodná Jenovéfa Boková. Jen škoda, že nic nevypovídá o cestě ven z tohoto začarovaného kruhu. Jinak psychologicky dobře zvládnutá studie jedné deprese.
aquiver
aquiver
2 107 bodů
7.5
Povedená filmová psychologie. Hloubka, postavy, dobrá režie a skvělá Jenovéfa.
knihovna1
283 bodů
6
Film na mě spíš působil depresivně. Ale kdo má rád psychologii, doporučuji. Je to takové zrcadlo single dívek, které nemají moc dobré zázemí v rodině. Jenovéfa Boková výborně vše zahrála a právem dostala cenu filmové kritiky. Překvapil mě V. Tauš jako herec, znám ho jako producenta. M. Finger jako vždy výborný naturščik. Dobrý nápad běh času ztvárnit záběry jedné krajině ve všech ročních obdobích.