matka!

65%

Komentáře a recenze 40

Dle počtu bodů
Mikik4444
3 916 bodů
10
Ty jo, dobrou pakárnu Jennifer dlouho vydržela, jinak básník byl dobrej magor.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Aronofsky opět znovu potvrdil, že je specialistou na hrkání v hlavě. Tentokrát za pomocí jetých vizí zobrazil nepříčetnou touhu umělce po potlesku. Oni mě milují, oni mě fandí, oni mě potřebují. Alespoň na mě film takto působí, jelikož tam divák může i mnoho jiných významů, jako že třeba nemáte domů zvát cizí lidi. Protiuprchlickou agitku bych v tom osobně nehledala, jelikož Bardem si je nezve kvůli soucitu s nimi, ale protože je přesvědčený, že z jeho básní sedí na zadku. Netuším, proč Aronofsky zvolil název matka. Jennifer Lawrence se sice stane matkou, ale tam bych klíčové poselství určitě nehledala. Jinak hraje skvěle stejně jako Javier Bardem. Michelle Pfeiffer pak super jako 200 % mrcha, jen je škoda, že ji nechává Aronofsky po půlce zmizet.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Hodně, hodně, ale hodně nepříjemný film. Matka! je netypický film, se skvělou myšlenkou. Osobně krom myšlenky, že by člověk měl radši hledět na sebe, než na ostatní, a že pokud mu je něco nepříjemné, má zasahnout, vidí!m ve filmu i kritiku socialismu. Možná jsem blázen, ale vemte si to - levičácký envirnomentalisticky smýšlející spisovatel říká, že všehcno je všech, a zároveň nic není ničí, a vychvaluje myšlenku společného a veřejného vlastnictví, ale zvrhne se to v teror ("You killed my baby!!!! - "But honey, they're sorry!"). Ten konec byl vážně dost silný. Akorát moc nechápu účast Pheiffer, Harrise a Briana a Domhnalla Gleesonových . Každopádně se mi film moc líbil. 100%
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
6.5
Takové to, když si Aronofsky začne trochu hrát na Lars von Triera. Už jen tahle informace napovídá, že diváka čeká ujetě pitoreskní "what the fuck" podívaná, na kterou někteří jedinci budou čumět asi jako na ohlášení, že Rozner se stal ministrem kultury. matka! je silně alegorický film, který když prokouknete hned v první třetině, zbytek filmu už vůbec nepůsobí moc zmateně nebo šíleně. A právě během té první třetiny, kdy mi hrdě stouplo ego asi o 65454632 levelů, protože jsem onu alegorii pochopil, říkal jsem si: ,,Tyvole, to zatím není vůbec špatný." Ovšem pak se nám Darrének trochu utrhne ze řetězu a začne na člověka valit extrémní klišé, přehnanou brutalitu a ujetost na takovém levelu, že ono bizarní kouzlo ze začátku filmu a jeho přirozené vyprávění, je totálně pohřbeno pod snahou co nejvíce diváka šokovat. Jako já chápu, co tím měl pan režisér na mysli, ale mohl se, hošan jeden, trochu krotit a zůstat spíše u onoho jemnějšího stylu. Takhle bude člověk jen obracet oči v sloup. Ve výsledku je matka! velice nadějně začínající snímek, který spadne do pěknýho bordelu. A je to škoda, protože Aronofsky je dobrý rejža, plus filmy podobného typu umí.
Bordoshut
1 647 bodů
10
9/10 – VAROVÁNÍ: PŘÍSPĚVEK OBSAHUJE BLUD! Bezesporu jeden z nejlepších artových filmů, který jsem kdy viděl. Chtěl jsem tomu dát míň, ale když jsem si pak přečetl o tom podobenství, které v sobě Matka! skrývá, nemohl jsem jinak. Narovinu říkám, že tohle není film pro každého. Je pomalý, tíživý, atmosférický. Není tu žádný ucelený děj, alespoň ne tak, jak ho známe z hollywoodských tuctových jednohubek. Navíc je příběh v podstatě rozdělen ve dví, zapadne to do sebe, až když si načtete biblicko-historický výklad. To je bohužel největší slabina tohoto počinu, a čiže zamýšlenou interpretaci pravděpodobně nepochopíte, dokud si ji zpětně nedohledáte. Jsou tam sice mnohé náznaky, ale zkrátka ta alegorie je tak vzdálená tomu, co reálně vidíte na plátně, že to dobrým 90 % lidí prostě nesepne. Já byl jedním z nich. Výsledný dojem kazí i to, že některé scény jsou zahnané do takového extrému, až už hraničí s abstraktní komikou typu Monty Python, což sice prohlubuje artovost snímku, ale zároveň sráží uměleckou hodnotu a prezentované poselství. Jinak s Mother! žádný problém nemám, naopak, příjemně nepříjemné překvapení. O lidech, bez kterých by to nešlo: Jennifer Lawrence předvedla parádní výkon v roli Matky Přírody, takhle dobrou si jí z Hladových Hrátek teda nepamatuju. Škoda, že už se hraní nevěnuje tolik, jako focení hanbatých fotek. I Javier Bardem si to střihnul skvěle, šel z něj strach i šílenství. Obecně se tenhle "nadfilm" může pyšnit parádní hereckou sestavou, žádný slabý článek. Darren Aronofsky dostal ze všech maximum. Líbilo se mi i to, že zvukovou stránku tvořili výhradně zvuky, tj. různé šelesty v pozadí apod. Rovněž povedenou práci kameramana jsem místy ocenil. Vážně pěkný film na zamyšlenou. Na závěr jsem si pro vás připravil malý rébus. Hádanka pro chytré hlavičky: "Má to dlouhé vlasy. Chodí to po baráku a buzeruje koho potká. Když se to nasere, puká podlaha. Má to nudes všude po internetu. Sem tam to někdo omrdá na schodech. Co je to? Tvoje Máma!"
Meky
Meky
1 419 bodů
4
Bible v jednom domě, aneb Bůh s ďáblem pod jednou střechou. Trýznivé a nudné při sledování, nechutné a šílené k přemýšlení.
Radovanes
Radovanes
1 172 bodů
9
"matka!" je v podstatě naše planeta a vše se promítá jako jedna velká metafora.Hodně surový náhled a pro slabší povahy to nedoporučuji!
  • Brutální a bez ostychu
salisbury
salisbury
1 101 bodů
9
Darren svým opusem matka! scénáristicko-režisérskou žiletkou rozpreparoval mozek v tenké šunkové plátky i rozdýchal dílo vskutku jen tak nevídané. Mozek pulzoval bouřkovými elektrickými výboji i snažil se pochopit o co tu vlastně jako jde. Film svou nepřímočarostí rozhazuje poťouchlou tajemnost, kde se myšlenky lámou jak vyhořelé sirky mezi palcem a ukazováčkem. Herecké obsazení je nadmíru výtečné, zejména Jennifer Lawrence opět dokazuje jak se dokáže bravurně vypořádat s rolí, která se již nebrodí komerčním patosem Hladových her. Film svým psychoartovým zpracováním není pro každého, ale věřím, že si i přesto najde nějaké to menší nekomerční procento obdivovatelů.
Dootys
Dootys
850 bodů
6
Tohle je první film, u kterého opravdu nevím, jak ho ohodnotit. Celou dobu jsme s kamarádkou nechápaly, o co vlastně jde. Proč je ONA pořád tak vystresovaná, co to vidí a co to sakra pořád pije. Proč se ON chová jako sebestředný kretén, který upřednostňuje cizí lidi před svou těhotnou ženou. Proč se ti lidé chovají tak neuvěřitelně nereálně. No a posledních dvacet minut bylo jedno velké WTF. Od začátku jsem se také nemohla zbavit pocitu bezmoci, zoufalství a deprese, který se mě držel ještě druhý den po shlédnutí filmu. Opravdu silně to na mě zapůsobilo a musela jsem ještě dlouho přemýšlet, co tím chtěl Aronovsky říct. Asi nejsem cílová skupina nebo jsem jen nepochopila ty metafory, které zjevně všichni ostatní chápou. Nemám ráda filmy, ke kterým si po shlédnutí musím hledat kopy informací, abych věděla, o čem vlastně byly. Nemůžu dát vysoké hodnocení, protože to bylo divné, nechutné a nepochopila jsem to, ale nemůžu dát ani nízké hodnocení, protože je skvěle natočený a stejně tak jsou skvělé i výkony herců. Je to prostě hodně zvlášní film.
ob_ver
ob_ver
617 bodů
8.5
Vstupoval jsem s obavami, protože Noe byl příliš divný egotrip s prvoplánovými manýrami, zastíracími manévry. Ale přibližně takto si představuju Bibli převyprávěnou člověkem 21. století. Film se snaží být celkově maximálně srozumitelný a řekl bych, že je velmi vhodný pro začínající angličtináře. Lawrencová je rozkošná a zahrát dokázala. Aronofsky s metaforami a paralelami umí zacházet s citem, zpřístupnit je, aniž by jim ubral na hloubce. V první půlce jsem chvílemi úžasem skoro nedýchal.