matka!

65%

Komentáře a recenze 40

Dle počtu bodů
Kverulant
Kverulant
222 bodů
5
Další nepříjemný, duševně skoro odporný zážitek z režijních otěží Aronofského, kterému obvyklou technickou vymazlenost a působivost kazí naprosto bizarní idea - pojmout příběh jako metaforu chování lidstva k planetě. To by samo o sobě nebylo tak zlé (asi se najde málokdo, komu by nebylo z lidstva na blití i bez scén v tomhle filmu), ale zabíjí to naprosto debilní idea zaplést do toho Boha. Ano, když v 21. století někdo zřejmě zcela vážně uvažuje o vztahu literární postavy - Boha k lidem a chce to zaplést do nějakého alarmujícího poselství, musí nutně sklidit od racionálních diváků pohrdání.
Chalupa
Chalupa
170 bodů
7
Film ve mě nezanechal žádné stopy. Očekával jsem hrůzu, ta se ale nedostavila, jen trýznivý pocit o bezmoci člověka, který moc důvěřoval. To není zrovna dobrá zpráva do života, takové slyšet nechceme. Ale v povaze člověka je skryta sobeckost, samolibost, bezohlednost, přetvářka a jak to dopadá, když tyto nehezké vlastnosti nemají zábran? To zažívá matka.
PinokKio
PinokKio
120 bodů
9.5
Sugestivní drámo, jehož základním stavebním kamenem jsme my, resp. naše představa, kam směřovat totální chaos, který nám režisér servíruje. Někdo může vidět souvztažnost v pomoci uprchlíkům, která se může obrátit proti nám, jiný zas biblické výjevy, další z vás může pomyslet na mytologickou Gaiu. Každý, kdo se nebojí přemýšlet, si v tom najde cosi svého, mně se třeba vybavila májá z hinduismu. Výsledkem je skvěle zahraný, odtažitě natočený film, který mě v první polovině dost znervózňoval a v té druhé rovnou uvrhl do absolutní katarze. Tohle je Aronofskyho vybroušený diamant, ve kterém ti líní hledat odpovědi uvidí jen kus šutru ..
filip-rakus
5 bodů
1
Tak už som videl veľa filmov, ale toto chce ozaj silne drogy. Úplne úbohé a primitívne......Keby išiel Aronofsky k psychiatrovi určite by mu našiel pár pekných diagnóz....