Oklamaný

62%
Oklamaný

Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým“ vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (Cinemart)




Recenze: Oklamaný

Kinobox.cz
50%

Ale postavy se prostě zničeho nic začnou chovat úplně jinak, než se chovaly do té doby, a nemají k tomu žádný důvod. Dalo by se to překousnout v historickém psycho hororu ze strašidelného zámku. Nedá se to tak dobře překousnout ve filmu, který je celý založen na psychologii postav.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Remake stejnojmenného snímku z roku 1971, kde Clinta Eastwooda vystřídal Colin Farrell a nijak zvlášť špatně. Charakteristiku postavy pojal zcela stejně. Snímek jako takový však odlišný je. Vytratila se gotika a ani psychotropní atmosféra není již tak děsivá. Pocit šílenství a beznaděje se naprosto vytratilo. Pravda, příběh je natočen dle současných kritérií, takže má naopak zase jiné přednosti. Původní snímek se více zaměřoval na zraněného vojáka, tento zase na patriarchální systém usazující ženy do uzavřených oblastí. Že by od Sofie Coppoly úmyslný profeministický záměr? Nejdůležitější však je, že emocionální obsah zůstal. Děj se rozvíjí pomaloučku a přesvědčivě a postupně nabírá na intenzitě. Konec asi nebude tak šokovat jako u původního snímku, ale to je jen tím, že Sofie prostě snímek pojala po svém. Jako zbytečný remake se však snímek v žádném případě nejeví.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Přemýšlím o tom, jestli to zásadní osekání o většinu motivů oproti filmu s Eastwoodem vedlo k něčemu jinému než ke zmatení a banalitě. A zatím si myslím, že ne. Že jde jen o krásně nasnímanou tezi, přičemž tu však máme už zcela vypracovanou studii. Nejde říct jediný důvod, proč upřednostnit tento film před originálem (vzhledem k tomu, že Coppola přejímá název filmu a ne předlohy, se na film jasně odkazuje). Škoda.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Dívčí škola, zraněný fešný voják. Tak nějak se tady to hutné drama samo nabízí, přišlo mi ale jakoby pár důležitých scén chybělo. Motivace postav nejasná, závěr zívací. Časy panen a překladu jsou už dávno pryč, od té doby točí Sofia přinejmenším průměrné filmy.


Dodatečné informace

Původní název:
The Beguiled (více)
  • USA Oklamaný
  • USA The Beguiled
Premiéra v ČR:
13. 7. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
10,5 mil. USD
Tržby:
27,4 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Oklamaný je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění