Opravdová kuráž

76%
Opravdová kuráž
Plakát traileru

Jak velkou kuráž musí mít čtrnáctiletá holka, aby pomstila tátovu smrt? Odpověď nabízejí nejúspěšnější hollywoodští bratři Joel a Ethan Coenovi v temném westernu Opravdová kuráž. Herecký objev Hailee Steinfeld na krvavé cestě za mstou doprovázejí Jeff Bridges jako jednooký šerif Rooster Cogburn a Matt Damon v roli Texas Rangera LaBoeufa.

Tátu Mattie Rossové zabil psanec Tom Chaney (Josh Brolin), který následně prchnul do indiánských teritorií, kam na něj světská spravedlnost dosáhne jen velmi těžko. Mattie je na svůj věk nezvykle dospělá a pragmatická a má tak jasnou představu, jak spravedlnosti pomoci. Najme si Roostera Cogburna, legendární prodlouženou ruku zákona, jejíž štít ovšem povážlivě rezne pod hektolitry vypitého alkoholu. S Cogburnem se vydávají v Chaneyho stopách. Nejedou ale sami. Doprovází je lehce upovídaný Texas Ranger LaBoeuf, který chce psance chytit za jinou spáchanou vraždu. To v pronásledovacím týmu vytváří silné napětí, protože Mattie trvá na tom, aby Chaney pykal jen za vraždu jejího otce. Jenže v panenské krajině, kde nebezpečí číhá na každém kroku, musí i soupeři spolupracovat, pokud chtějí přežít.

Stejnojmenný román Charlese Portise byl už jednou zfilmován, v roce 1969 s Johnem Waynem v hlavní roli. Sourozenci Coenovi přesto netočili jeho remake, ale adaptaci původní předlohy. „Příběh vypráví přemoudřelá čtrnáctiletá holka a právě tím je výjimečně silný a zároveň zábavný. Připomíná to Alenku v říši divů, protože i tady se malá holka ocitá v prostředí, které je, mírně řečeno, exotické,“ říká Ethan Coen. Díky tomu mohli bratři ve filmu zkombinovat osvědčené prostředky, kvůli kterým už doma nemají kam dávat další filmové ceny – až na kost obnažené emoce, černý humor, bizarní momenty a syrovou brutální realitu.

Přestože Coenové můžou vždycky spolupracovat jen s těmi nejlepšími, bylo od počátku jasné, že klíčem k úspěchu bude nalezení té pravé Mattie. Věkem a vizáží malé holky, povahově ale zralé a dospělé ženy. Po úmorném několikaměsíčním castingu si nakonec vybrali Mattie, která kvůli autenticitě dorazila na hereckou zkoušku v rozdrbaných šatech z Armády spásy. „Jsem jako Matiie. Taky vím, co chci, a dokud to nezískám, nepřestanu o to usilovat,“ říká Hailee.




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Kvalitní western z pera bratrů Coenů. Místy až příliš ukecané,ale stále velmi surové a nekompromisní. Chtělo to vážně opravdovou kuráž natočit snímek o 14 leté dívce jenž chce pomstít smrt svého otce. Jenže,když patříte mezi režisérskou špičku,tak to není takový problém. Casting na jedničku!
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný a drsný novodobý western. Nejvíce mi byla sympatická postava pomstychtivé drzé a nekompromisní mladé holky. Když se přidal jednooký lovec hlav, tak to mělo opravdu šťávu. že bych byl z tohoto westernu u vytržení, se říct nedá, ale je to kvalitní snímek s osobitou režií a pěknou atmosférou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Jedná se o velmi povedený remake klasického snímku 'Maršál' z roku 1969, kde Johna Waynea vystřídal Jeff Bridges. Příběh malé Mattie Rossové toužící po pomstě za smrt svého otce rozehrává drsnou cestu neobvyklé dvojice za spravedlností. Přesvědčivá kamera zobrazuje skutečnou krajinu plného nebezpečí, kterou navíc zvýrazňuje povedený a hlavně trefný soundtrack. Herecké výkony na takovém stádiu, že herci své role nehráli, ale vyloženě žili. Tento dobrodružný western v mnohém překvapil a žánr opět posunul zase o něco dál. S onou klasikou se srovnávat nedá, neboť je každý hlavně vizuálně naprosto jiný. Dá se tedy říci, že snímek předčil veškerá očekávání.

Dodatečné informace

Původní název:
True Grit (více)
  • USA Opravdová kuráž
  • USA True Grit
  • USA Skutočná guráž
Premiéra v ČR:
17. 2. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
38 mil. USD
Tržby:
252,28 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Opravdová kuráž je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch