Na krátko

59%
Na krátko
Plakát traileru

Na krátko je příběh o dětech, které předčasně dospívají, protože už tu nejsou celé rodiny, aby je chránily před tím, jaký svet skutečně je. A které svoji zkoušku z dospělosti musejí skládat předčasně. A o dospělých, kteří nevědí, jak jim pomoci. Jak by mohli, když nedokážou pomoct ani sobě.

Na krátko je drama o chlapci Jakubovi, který zjistí, že celý jeho dosavadní život byla lež. A jemuž nezbude, než okamžitě dospět a se ztrátou iluzí se vyrovnat, anebo… skončit špatně. Pomoct mu nemůže nikdo. Ani matka, protože to ona mu lhala a tu pohádku o tatínkovi, který se mu nemůže věnovat, protože brázdí moře na zaoceánské lodi, si vymyslela. Ani otec, který na něj ve skutečnosti celý život kašlal a teď se chce starat, ale jen proto, že o něj jeho “opravdový” syn z manželství nestojí. A ať je jaký chce, kapitán tedy rozhodně není. Ani sestra Pavlína, která je ve svých šestnácti též také prahu zjištění, že život je úplně jiný, než si ho představovala, a které to srdce zlomí úplně stejně.

Autorkou scénáře je oceňovaná spisovatelka Petra Soukupová a pro talentovaného režiséra Jakuba Šmída to je po snímku Laputa druhý celovečerní film. Jeho krátký film Neplavci získal v roce 2011 Českého lva - Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film a byl vybrán francouzskou L'Académie des César mezi sedm nejlepších krátkých filmů. 

Snímek Na krátko je v distribuci doplněn předfilmem, krátkým kresleným filmem Výměna rolí režiséra a výtvarníka Pavla Koutského o tom, že ne vždy je jasné, kdo řídí a kdo se veze, kdo poroučí a kdo poslouchá, kdo je loutkohercem a kdo loutkou. (CinemArt CZ)

 




Recenze: Na krátko

Kinobox.cz
80%

Ale protože vznikl v Česku, jsem nucen napsat, že je to výjimečně dobrý český depresivní film o současných lidech, kteří na tom nejsou nejlíp. I když má hodinu a tři čtvrtě a i když nemá žádnou podstatnou zápletku, dá se bez větších problémů přežít bez nudy. Což je na naše poměry skoro zázrak.


Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Z filmu beznaděj a deprese doslova tryská. Příběh rodinky, ve které je nejnormálnější člen pes Kojot. Příběh působí realistický. Šikana a malý kluk z kterého evidentně roste nový Joker, dospívající mírně problematická dcera, vystresovaná matka samoživitelka, šílená babička a otec alkoholik. Co z tohoto mixu asi může vzejít? Kontroverzní film.. mě se jeho syrovost opravdu líbí - 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Scenáristická a stylistická klišé nakupená na jednu hromadu. Irelevantní film z hlediska jakéhokoliv kontextu krom odvysílání na ČT 1 pro lidi, co právě přišli z práce. Mrzí mě to, protože není "špatný" a věřím, že ten samý štáb by dal do kupy něco lepšího, kdyby se rozhodl pro cokoliv jiného než ten nejfádnější scénář zpracovaný tím nejočividnějším způsobem. Proto se nedivím, že se mu lepšího hodnocení dostává od příležitostnějších diváků - je to vlastně takový "skoro artový film pro lidi, kteří nekoukají na artové filmy a nemají je rádi". Na krátko je film jednoznačný, nevyzývavý, přímočarý, polopatický, snadno pochopitelný a v rámci žánru rychle odsýpající. V sezóně, kdy jde ven Omerzuovo Všechno bude, velmi zbytečné. 50 % je hodnocení existující právě proto, aby bylo přiřazeno sem.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 817 bodů
7.5
Civilně pojatý sociálně depresivní film, který přes absenci dramatičtějšího příběhu, nenudí. Potěšila babička, zdánlivě studená jako čumák, starostlivá k zabití, ve skutečnosti však chápající až moc. Jen za tu masku nechtěla nikoho pustit. I když se plácají na svém písečku, jejich sny se neplní a rozbíjejí se hubu, nakonec se přes všechny peripetie dokopou k rodinné soudržnosti.

Dodatečné informace

Původní název:
Na krátko (více)
  • Česká republika Na krátko
Premiéra v ČR:
24. 5. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch