Po strništi bos

65%

Komentáře a recenze 45

Dle počtu bodů
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
8
Svěrákovsky milé hlazení po duši natočené z pohledu osmiletého kluka. Ačkoliv otvírá témata, která by si mohla sáhnout do hodně temných zákoutí lidské duše, vyprávění je jen lehce naťukne. Nikdo není žádný velký hrdina, a ve výsledku nechávají diktovat morálku dědečka, který je prvním, kdo by měl držet hubu a krok. Zruinoval rodinu a z nejhoršího ho vytáhla snacha. Přesto dědeček udává tón. Malý Eda s dětskou intuicí vytuší, že věci mohou i jinak, než je prezentují dospělí, přesto si za to vykoleduje seřvání od táty. Divák si může opájet všeobjímající laskavostí, anebo se ptát, jestli to cena za rodinné pokrytectví není příliš vysoká.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8
Určitě nadprůměrná domácí tvorba. Duo Svěráků tímto potvrdilo zasloužený obdiv a přinesli nám odpočinkový a milý film, kterých je v současné české kinematografii v poslední době opravdu hodně málo. Ještě bych rád zmínil výkon Oldřicha Kaisera, který si ocenění v podobě Českého lva opravdu zasloužil.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
5.5
Tak to byl Svěrákův nejslabší film , jaký natočil . Kdybych to shrnul : Sentimentální plácanina - nebylo to ani vtipný , ani dojemný , ani dramatický....prostě vlažný.... nezajímavý...jasný příklad toho , že profesionalita nestačí.....
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
4
Až moc roztomilý, mnohdy nemístný a trapný film bez většího Svěrákovského ducha. Od filmu jsem nic nečekal a i tak jsem byl zklamán. Více v recenzi.
miza
miza
2 336 bodů
6.5
Takový novoroční oddechový film.
beseda
beseda
1 931 bodů
8
Sice smutné a depresivní. Divák očekával film ve stylu Obecné školy, ale s odstupem a při novém sledování se dá objektivně posoudit lépe. Postavy i události jsou nahlíženy z pohledu malého chlapce (na rozdíl od mnoha filmů s podobnou tématikou) a to může některým "dospělým" činit jisté potíže ;-) (zvyknout si na tento styl vyprávění). Tříska a Kaiser skvělí! Hodnocení: 80%. Viděno: 17.08.2017 (kino).
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
6
Tzv. příjemný film, aby vše bylo v pořádku. Film, kterému chybí drama, příběh, co se rozvine, hned mizí. Skládačka. Stejně jako v Zahradnictí se vzpomíná na osobní dětství bez epického oblouku. Obecná škola to není.
Bemiurg
Bemiurg
1 385 bodů
8
Pokud se vám líbily filmy Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, tak je Po strništi bos jasnou volbou. A můžete vzít do kina nejen rodiče, ale klidně i prarodiče. Všichni budou spokojeni. Škoda že takových filmů, které ukazují svět tak nějak lidsky, nevzniká víc.
king-kurt
king-kurt
1 280 bodů
5.5
Tak tohle je film pro někoho jiného, než pro mě. Epizody, hlouposti a pokusy o vtipy bez souvislostí (vyrvané oči králíka, jestli ještě vidí), bez pořádného děje. Scénář je totiž jak řídký cedník, který nezachytí jedinou dějovou linku, které by se člověk chytil. Snad jediné co je na filmu dobré je profesionalita řemesel, velmi příjemný je učitel Zdeněk Svěrák, na kterého bych se rád úsměvně koukal, nebo sledoval tajemného vlka Oldřich Kaisera, ale nemají co hrát, střípkují, pár štěků a jsou pryč. Celý film je celkem dobře obsazený, ale to je málo pro sluníčkový film v kulisách jedné vesnice. P.S. Obecná škola je výborný film, který šlape.
  • kulisy, vesnice, kostýmy, poetika
  • obsazení
  • scénář a režie, pokud to srovnám s Obecnou školou
batal
893 bodů
7
prijemny, mily film...dle cekavani