Cruella

72%
Cruella
Držitelka Oscara® Emma Stoneová („La La Land“) září ve zcela novém celovečerním filmu „Cruella“ od společnosti Disney. Film se odehrává v době londýnské punckrockové revoluce 70. let a sleduje vzpurné počátky nechvalně proslulé módní darebačky, Cruelly de Vil. Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella je odhodlaná se prosadit ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se Estelle podaří zaujmout pozornost ohromně šik a děsivě haute módní legendy, baronky von Hellman, jenž ztvárnila dvojnásobná držitelka Oscara Emma Thompsonová („Howardův konec“, „Rozum &Cit “). Jejich vztah však uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou. (Falcon)



Recenze: Cruella

Kinobox.cz
60%

Gillespieho snímek je zkrátka dílem plným rozporů. Některé jeho dílčí aspekty v podstatě nejde nepochválit, protože za nimi stojí spousty schopných a talentovaných lidí. Současně má ale i několik nezanedbatelných problémů, které požitek z něj dost snižují.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Nikdy bych nevěřil, že origin Cruelly může být tak výborný! Snad každý zná Cruellu ze 101 dalmatinů, ale vsadím se, že se nikdo nezamýšlel co stálo za vznikem tohoto slavného alter ega. Emma Stone se svého úkolu chopila se vší parádou a téhle legendární "záporačce" nakonec nejde nefandit. Celé je to vizuálně zajímavé a perfektně dobarvené hudebním podkladem. Pro fandy Emmy, módy, nebo zajímavých charakterů je Cruella povinnost.
Pete69
Pete69
30 208 bodů
8
Cruella je opravdu velmi zajímavý počin. Příběh je sice dosti přitažený za vlasy a splňuje stran scénáře aspekty "B filmu", jenže ono se na to tak skvěle dívá, že doslova přechází zrak a na své si přijde i sluch. Megapovedená nepřetržitá módní přehlídka, každá důležitá scéna doprovázena perfektně zvoleným hudebním evergreenem, skvělé výkony Emmy Stone i Emmy Thompson. Pěkný zážitek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
6
Mám rád filmy, ve kterých se mísí opulence a ambice způsobem, který sice absolutně ztroskotává, ale je to parádní jízda! Cruella se snaží nějak polidštit postavu, která byla vytvořena proto, aby byla nenáviděna, a nedává to smysl logicky, logisticky ani emocionálně, následuje to každý trend, včetně trendů protiřečících si, a snaží se to být tolik věcí, že udržet s tím filmem krok není jen tak. Způsob, jakým se narativ toho filmu absurdně vymyká kontrole, je až kouzelný. Příběh ženy, která je v původní pohádce prostě extravagantní alkoholička, se proměňuje v příběh operního rozměru o vraždách, mezigeneračních křivdách, budování módního impéria a existenciálních traumatech - není absolutně žádná potřeba, aby byl tenhle charakter vykreslen skrze tak přemrštěný a překombinovaný příběh, ale nakonec právě absence jakékoliv zátky tomu dodává kouzlo. To se sice neodráží v hvězdičkovém hodnocení (potřeboval bych, aby to aspoň nebylo tak dlouhé), ale k tomu filmu vlastně cítím sympatie. Rozhodnutí zpětně motivovat charakter Cruelly de Vil tím, že dalmatini v jejím dětství a před jejíma očima ZÁKEŘNĚ ZABILI JEJÍ MATKU je ale rozhodně nejvíc geniální filmové rozhodnutí od match cutu ve Vesmírné odyseji a k tomu filmu nejde než cítit absolutní respekt a pokoru. Komukoliv, kdo si myslí něco jiného, plivnu do obličeje!


Dodatečné informace

Původní název:
Cruella (více)
  • USA Cruella
  • USA Crudelia
Premiéra v ČR:
10. 6. 2021
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Cruella je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch