Ben Hur

80%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9.5
Ani se nedivím že snímek má tolik Oscarů. Více než tříhodinový film má tak plný příběh, že se mi to zdálo jako normální dvou hodinovka. Úžasný příběh z dob před Kristem a konec i po Kristu. 50. léta mi den po dni dokazujou jak v kinematografii váleli!
Martrix
Martrix
2 449 bodů
9.5
Veliký příběh vyprávěný prostým jazykem, kterému musí rozumět i zarputilí ateisté, převedl William Wyler na plátno natolik realisticky, že spolu s naléhavou hudbou tvoří jeden z nejvýznamějších filmových počinů všech dob. Každý jeden Oscar, který Ben Hur získal je na správném místě a skoro je mi líto všech ostatních, kdo byli společně s ním nominovaní. I dnes, po šedesáti letech tento film vyčnívá nad většinu filmové tvorby. Skvělá režie, Heston, hudba...zkrátka pro mě nejlepší filmový zážitek a nejpříjemnější filmové překvapení posledních pár let.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Tak tohle si nezaslouží komentář. ALE RECENZI! Ben Hur je totiž naprosto strhující pecka, která nemá obdoby. Naprosto úchvatná kamera Roberta Surteese v kombinaci s geniální hudbou Miklose Rozsy pouze podtrhují zážitek z tohoto velkofilmu. Ben Hur má naprosto geniální výkony všech zúčastněných, od Ben Hura, přes Piláta až po Baltráze. Úchvatný scénář Karla Tunberga s režií Williama Wylera spolu skvěle kooperují. Všechny oscary souhlasí: film, režie, hlavní herec, vedlejší herec, kamera, střih, hudba, výprava, kostýmy, mix zvuku, vizuální efekty, ještě bych přidal herečky (matka a přítelkyně), scénář, a mix střihu a zvuk. Jsem nadmíru spokojen. Dokonce tak spokojen, že si tento film dám do TOP10. (obsahuje spoilery) Jeruzalém na začátku 1. století. Juda Ben Hur je bohatý židovský princ a kupec, který hostí svého starého přítele Messalu poté, co přijde jako velící důstojník římských legií. Avšak mezi starými přáteli vznikne napětí, Messala Judu falešné obviní, a jako trest dostane doživotí, na galeje jako otrok a jeho matka se sestrou. Juda přísahá pomstu. Tenhle legendární megamalonský biblický epos zůstává nejvelkolepějším hollywoodským trhákem padesátek. Podtittulkem názvu je "Příběh Ježíše Krista", někde "Příběh Kristův" a snímek začíná scéne, natáčenou na pozadí Michalangelovy Sixtinské Kaple, přičemž je zde napsáno "Overture" a hraje zde hudba maestra Miklose Rozsy. Velkolepost tohoto filmu je zdůrazněna už na začátku. Wylerův snímek, vyrobený podle stejnojemenného filmu z roku 1926, byl ve své době nejdražším filmem všech dob, s propůjčenou sumou necelých 15 000 000 dolarů, což téměř zruinovalo finančně nestálou produkční filmu Metro-Goldwyn-Mayer picture. Natáčení zahrnovalo 6 let připravování a 6 měsíců natáčení v Itálii. Naprosto úchvatně provedené závody koní, by se daly nazvat jako orgie pro diváka (mě), také to je poznat, vždyť to (scéna) trvá asi 30 minut. Další zajímavostí je to, že se scéna s koňskými závody natáčela 3 měsíce a ve své době (následujících 7 let, což pokořil až velkofilm "Hodný, zlý a ošklivý) se jednalo o největší uměle vytvořenou aeru pro film. Charlton Heston měl pro náboženské filmy slabost (už v roce 1966 ve filmu "desatero přikázání"), ale díky tomuto filmu, měli zase ženy slabost pro něj. Film odmítly hvězdy jako Marlon Brando, nebo Burt Lancester. Obrosvká produkce Metro-Goldwyn-Mayer pictures zařídila filmu 11 cen akademie, a prvenství v počtu oscarů následujících 38 let, dokud nepřišel Titanik, pak ještě po 44 letech získal velkofilm" Pán Prstenů: Návrat krále" také 11 oscarů, od té doby nic. Jeden z mých největších filmových zážitků, který dokonce překonal mnou opěvovaný velkofilm "Lawrence z Arábie". 100%
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
8
Hodně výpravné, hodně drahé a velký progátor zbraní v USA ( bohužel) Charton Heston odehrál své a dobře.
lukas
lukas
1 523 bodů
8
3,5 hodiny utekly překvapivě rychle. Na širokém plátně vyniká kolosální výprava, nasazení komparsu, uniformy Římanů. Trikové scény na rok 1959 velmi zdařilé, ale z dnešního pohledu budí úsměv. Skvělá hudba a nezapomenutelný souboj v aréně s koňskými čtyřspřežími! Na tohle se nezapomíná.
Pajmen
1 204 bodů
8.5
Poctive odvedeny kus prace. Jeste jsem nevidel film trvajici 3.5 hodiny, aniz bych se behem nej nepodival na hodinky. Ted uz ano. Dej neustale plyne, krasne navazuje a zaroven necha divaka premyslet nad souvislostmi, takze se vubec nenudi. Triku tu mnoho neni, takze si toho filmu vazim o to vic. Je obcas znat stari filmu, ale nezkazi to dojem. O Ben Hurovi jsem slysel poprve a dost se mi to libilo.
tedoun
tedoun
923 bodů
10
Rozsáhle koncipovaný slavný historický film z Palestiny doby Kristovy zavádí v dramatickém příběhu diváka do Jeruzaléma podrobeného Římany. Při jedné výpravě zachránil BEN HUR život římskému vojevůdci a tak získal svobodu a stal se jeho synem. Po letech se vrátil do Jeruzaléma, aby pátral po matce a pomstil se nepřátelům. Super film! Každopádně Kinobox děkuji za pozvánku!!! Tento film jsem posledně viděl v roce 1992 na VHS a kvůli Vám hnedka druhý den jsem si to koupil na Blu Ray. :-D
Milena107
729 bodů
10
Obnovená premiéra půlstoletí starého filmu Ben Hur a projekce Kinoboxu mi přinesla naprosto neočekávaně jeden z nejsilnějších a nejemotivnějších zážitků, se kterými jsem se ať již prostřednictvím kina či televizní obrazovky setkala. Všem mohu vřele doporučit!
Květka
Květka
711 bodů
7.5
Dávám 75%. Je to takový průměr - ani nenadchne, ani neurazí. VE své době to musel být bezkonkurenční určitě trhák, nicméně v této době takový film ztratil svoje kouzlo. Nepomohla k tomu ani délka filmu, která byla bezesporu naprosto zbytečná.Asi bych se na to znovu nepodívala.
hovorkok
hovorkok
647 bodů
8
Těch 11 Oscarů se nezapře :). Dlouho jsem se Ben-Hurovi vyhýbala, ale nakonec to nebylo vůbec špatné. Nádherně zpracované a ty barvy, miluju když má film krásné a výrazné barvy. Jen škoda že je to až příliš dlouhé.