Kód Enigmy

80%

Komentáře a recenze 73

Dle počtu bodů
Melody Harkness
Melody Harkness
1 032 bodů
10
Jelikož sem film nestihla v Čechách, musela sem ho pak v Londýně hledat lupou :D spousta kin jej již nedávala, nebo v naprosto otřesný čas. Mile mě překvapilo, že i tak bylo kino skoro plné. Film nezklamal, snad ani nemohl. Příběh A. Turinga, pro mne nebyl žádnou neznámou a toto zpracování bylo skvělé. Cumberbatch a jeho podání není co vytknout. Samotný film mě na konci dohnal k slzám, zničili genia... jeho tělo i mysl.
Rapaport
Rapaport
1 016 bodů
9
Herecký koncert pana Cumberbatche je zde excelentní. Vlastně celý film táhne a stojí jen na něm, jak to ostatně u živitopisných filmů bývá. Musím, říct, že jsem se u filmu nenudil a užíval jsem si ho.
tedoun
tedoun
923 bodů
9
Mission Impossible a la Sherlocka Holmese
Pája DJ
Pája DJ
681 bodů
9
Enigma. Tajná zbraň německé armády a tvrdý oříšek velké snahy Britů o prolomení jejího kódu. O ty, kdo se o téma Enigmy a kryptologie zajímají si velmi dobře vzpomínají na film Ponorka U571 z roku 2000, který pojednává o krádeži Enigmy z německé ponorky. U Kódu Enigmy se však dostáváme již historicky o něco dále a film nám poodkrývá pozadí snad prolomení kódu ze strany elitního týmu pod vedením geniálního matematika Alana Turinga. Do nedávna utajované skutečny tak vyplouvají na povrch a poodkrývají neskutečný příběh nejen samotného Turinga, ale i dalších díky nimž byl průběh 2. světové války zcela jiný, než se čekalo. Velké díky všem.
Ethan Hunt
Ethan Hunt
620 bodů
8
Velké plus dostává film především za svou stopáž, která neskutečně rychle utekla. Také jsem rád že jsem mohl vidět méně známé herce, kteří hráli na výbornou. Na druhou stránku jsem se ztrácel někdy v nelogických návazností scén. Jeden moment Alan sestrojoval stroj a v druhý záběr byl u výslechu, věřím že na druhé zhlédnutí bych více ocenil tyto scény v "budoucnosti", avšak první dojem z toho nemám dobrý. Jinak váléčné drama, tak jak má být
Kick077
Kick077
596 bodů
9
Filmy inspirované pravdivou událostí patří k mým oblíbeným a Kód Enigmy z této skupiny nijak nevystupuje. Opravdu zajímavé téma, které bylo dost dobře podané. Je pravda, že tam skoro až moc velký prostor měl jeho vztah k ženě, nicméně i to ve výsledku docela hezky pomohlo vykreslit jeho osobnost ve filmu. Určitě doporučuji vidět. I jenom kvůli závěrečným informacím.
perfekta
546 bodů
8.5
Velmi zajímavý film, doporučuji ke shlédnutí.
barborasalome
barborasalome
522 bodů
8
Výborný Benedict+ skvělý příběh plný paradoxů.
majhan
majhan
453 bodů
7.5
Zážitek k nezapomenutí podobně jako Vzpomínky na Afriku nebo Čistá duše, i když každý jinak a svým způsobem, ale určitě se na tyto filmy nezapomíná.
sisisi
sisisi
441 bodů
9.5
Velice zajímavý film, který mi přiblížil druhou světovou válku. Do té doby než jsem film viděla jsem o tomto kódě nikdy neslyšela, což je podle mě velká škoda, že jsme se ve škole neučili o něčem tak zajímavém a z mého pohledu i důležitém. Zastávám názor, že by Anglie s USA a Francií nevyhráli válku, kdyby se tento kód nerozluštil.