Cesta do fantazie

84%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9
Úplně jiná pohádka, sice se někomu může zdát, že je to zmatek s divnými příšerami, ale je to film, který je jedinečný. Super. 90% animáku běžně nedávám. Japanimace je standardně dobrá, mám jí rad.. tady je to ovšem o jedinečné atmosféře a zpracování příběhu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Jedno z mých prvních anime, které když jsem viděl, hodně mě chytlo. Dnes už jsem okouzlen dalšími Miyazakiho kousky víc, ale na objevování žánru určitě nezapomenu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Asi jsem čekal víc. Sice místama zajímavé, tajemné...ale ve finále celé ty dvě hodiny s prapodivnýma postavičkama nějak vyšuměly do ztracena. 6/10
lamps
lamps
15 150 bodů
10
Nádhera! Úžasně podmanivá, nápaditá a myšlenkově bohatá podívaná, jakou dokáže natočit opravdu jen jeden jediný člověk. Hayao Miyazaki je génius a podařilo se mu stvořit film s tak neskutečně kouzelnou a působivou atmosférou a současně tak originálním a vtipným příběhem, že jsem byl při jeho sledování fakt hodně naměkko. Dostalo mě prostě všechno- úvodní odkrytí záhadného světa, lázně pro bohy a celkově ohromná pestrost všech bytostí, prostředí a samotného Miyazakiho vyprávění, které působí daleko velkolepěji než všechny Emmerichovy sci-fi trháky dohromady. Jestli máte nějaké předsudky vůči japonské produkci, děláte velkou chybu.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Mijazakiho nightmare fuel prekvapil viac, než som očakával. Film som mal už možnosť vidieť v dobe, keď bol na Slovensku prvý raz distribuovaný na DVD nosičoch. Vtedy som bol len mrňavý bastard a môžem povedať, že ma tento zážitok donútil si film nezopakovať dlhé roky. Názor som zmenil, až keď som si prednedávnom znova obnovil predplatné Netflixu a Spirited Away (či Cesta do fantázie) bol prvý projekt, ktorý mi algoritmus odporučil. A musím povedať, i keď stále tvrdím, že sa nejedná o to najlepšie anime (122. najlepší film je rovnako prestrelené ako všetko na tomto fóre), ktoré bolo v Japonsku vyprodukované, no bohatosť tohoto filmu z neho tak srší, že by svojim posolstvom, animáciou a vlastne čímkoľvek iným dokázal zatieniť kdejaký americký blockbuster. O tejto snímke sa tu už toho napísalo veľa. A tak sa tu nebudem nijak rozpisovať. Jedná sa o projekt, ktorý by nikdy nemal skončiť v rukách neplnoletých divákov a je krásnou ukážkou toho, že kreslené filmy nie sú zďaleka len pre tých najmenších. Síce by som to pre neprajníkov Anime neodporučil, ale je fascinujúce (a bizarné zároveň) si to, čo i len zhliadnuť a prežiť osamote. Kto očakával od príbehu len stručnú rozprávku, bude sklamaný. Sen a Čihiro a ich nádherná premena (doslovný preklad originálneho titulu) je viac než len oduševnený relax v božských kúpeloch...
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
6
Ani nebudu předstírat, jak jsem se těšil až si udělám čas na Mijazakiho kinematografii a doplním si něco z japonského anime... Jako první jsme si zvolil právě až novější Cestu do fantazie, především díky zdejšímu a obecnému ohlasu. Nevím, jestli to byla zlá volba, ale pokud tohle není nejlepší film na start s jedním z nejslavnějších japonských filmových tvůrců, tak se omlouvám a v budoucnu to jistě napravím při dalším setkání a pověst na něj se mi jistě zvedne.. Nejen, že Cesta do fantazie je nejznámější režisérovo dílo a taky jde o jediné, které proměnilo nominaci na AA.. Samozřejmě animace je perfektní a v podstatě i námět, který snad musí oslovit každé dítě, ovšem svou pozici by měl obhájit i před okem dospělého.. V mém případě ale nemohu potvrdit všechny kvality a s čistým svědomím snímek doporučit. Reálný úvod příběhu, který má nastínit rodinné ústřední hrdinky a přiblížit nám ji jako osobu, se kterou může divák splynout je solidní a skutečně dává potenciál, že tohle by si mohli dospělí diváci užít.. Ovšem pak přijde ono očekávané, tedy "cesta do fantazie" a divák doufá na změnu atmosféry a vůbec, že film rázem odignoruje hranice. Ale bohužel tomu tak úplně není a jde vlastně jen o prostředek, aby si hlavní hrdinka uvědomila některé životní hodnoty. Což mě bohužel napadlo vlastně už od doby, kdy vím, že půjde o dětský charakter... Představte si, že máte ukázat divákovi svět, kde je možné úplně vše, přeskakuje se mezi prostorem, lámou se jeho pravidla, může to dojít až spiritualistických výšin, ALE tvůrci to nezvládli... Tolik možností, taková svoboda a stejně mám pocit, že jsem v těch místy už zdlouhavých dvou hodinách dostal zatraceně málo.. Chválím úvod a stejně tak i závěr, ale co se děje v prostředku je skoro až vata, která jde mimo mě.. Animace je skvělý vypravěč, ale nemůže se tvářit, že odvede myšlenku bez nějakého vedení, takhle jde jen o atrakci.. Ale co se té týče, je Cesta do fantazie úchvatná. 60%
Klajnik
Klajnik
8 473 bodů
2
Hezká animace a pár zajímavích příšerek. Takova obyčejně nudná pohádka s příběhem, který nestrhnul a postavami, které mě nezajímaly. To celé zaobalené V jakémsi náznaku přesahu, který neexistuje. Anebo to nese myslenku, kterou jsem slyšel už nejmíň 100x? Už ani nevím.
Floridsky
4 376 bodů
6
Zajímavý svět, jako vždy krásná animace, ale i velká nuda.
Petrson
Petrson
4 164 bodů
10
Nejlepší. 100%:
kubas369
4 086 bodů
10
Vždy jsem se japonským animákům záměrně vyhýbal, protože kdysi mi je Pokemoni dost zprotivili. Ale po shlednutí Cesty do fantasy musím uznat, že jsem jim křivdil a jsem ochoten jim dát druhou šanci. Teda ne rozhodně pokémonům to už pro mě navždy zůstane totálně úchylnou blbostí.