Vanilkové nebe

70%
Vanilkové nebe

Mladý newyorský nakladatel a vyhlášený sukničkář David Aames (Tom Cruise) umí žít. Proč ne, když je pohledný, charismatický mladý muž plný elánu a navíc ani zdaleka nemusí počítat každý dolar. Přesto má pocit, že mu stále něco uniká. Jedné noci potká dívku svých snů, Sofii (Penelope Cruz), a i když je velkým stratégem milostných pletek, vzápětí ji ztratí. Davidova partnerka (Cameron Diaz) brzy pochopí, že on se Sofie jen tak nevzdá. Julie jí zase nemíní postoupit své místo. Automobilová nehoda, při níž je David těžce zraněn v obličeji, je důsledkem a tečkou za jejich vyhroceným vztahem. Pro Davida se ale možná otvírá zcela nová životní kapitola... Není to poprvé, kdy se američtí filmaři zhlédli v díle svých evropských kolegů a rozhodli se dát mu nový kabát. Právě to potkalo i Toma Cruise a jeho produkční partnerku Paulu Wagnerovou. Ihned po projekci španělského filmu ABRE LOS OJOS (1997) se rozhodli vykoupit práva a dokonce požádali Alejandra Amenábara, aby se znovu ujal režie. Když odmítl, oslovili Camerona Crowea, se kterým spolupracovali na jeho mimořádně úspěšném autorském filmu JERRY MAGUIRE, v němž Tom Cruise vytvořil titulní roli. Někdejší novinář Cameron Crowe se i tentokrát ujal práce na scénáři, protože - jak uvedl - ho film ABRE LOS OJOS inspiroval k vlastnímu pohledu na svět náhodného sexu a na lidi, kteří se teprve učí nést odpovědnost za vlastní životy. Není bez zajímavosti dodat, že Penélope Cruzová si roli Sofie zopakovala, tentokrát ovšem po boku Toma Cruise.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Cameron Crowe si mě získal skvělým Almost Famous, ale Vanilkovému nebi jsem nevěřil. A i po zhlédnutí je plno důvodů, abych ten film nesnášel. Nemám rád, když filmaři tahají diváka za nos za účelem tahat ho za nos. Nemám rád překombinované konce. Nakonec se ale všechny tyto výtky redukují do jediné odebrané hvězdičky, protože ta atmosféra z filmu prostě sálá, nemůžu si pomoct. Dokonce mi tam nevadil ani Cruise
Fingon
16 886 bodů
6
Problém - Otevři oči jsem viděl dříve a přestože to může být už nějaký ten rok zpátky, při konfrontaci se vzpomínkami na původní film mi remake přijde bolestně stejný a zbytečný. I když závěr má určitý emocionální dopad, cesta k němu se mi zdála příliš dlouhá a ne tak zajímavá.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
David Aames (Tom Cruise) má všechno, co si může přát. Je charismatický a velice bohatý fešák a když má chuť může si to hezky užít s modelkou Julií (Cameron Diaz). Jednoho se na večírku objeví Davidův nejlepší přítel Brian (Jason Lee) s hispánskou kráskou Sofií (Penelópe Cruz). Oba si hned padnou do oka, jenže to se ani trochu nelíbí Julii, která když zjistí Davidovu nevěru, rozhodne se to skoncovat. Toto vše pak slyšíme, jak David s maskou vypráví svému psychiatrovi dr. Mc Cabeovi (Kurt Russell), protože je obviněný z něčí vraždy, ale nevíme koho. Děj filmu Vanilkové nebe patří mezi hlavní devízu a to je u Camerona Crowea doslova pravidlem. Dalším faktorem je pochopitelně silné hvězdné obsazení a nutno říct, že všichni odehrávají své zásadní role ve filmografiích a každý z nich si může Vanilkové nebe napsat mezi pomyslné vrcholy kariéry. Crowe se tentokrát soustřeďuje i na režii a vizuální zpracování a daří se mu to skvěle. Z režiséra malých životních komedií se tak stal Vanilkovým nebem opravdu velkým režisérem. Není snad nutno podotýkat, že i s tak uměleckým filmem jakým Vanilkové nebe bezesporu je, se stal mezinárodní komerční hit díky starpoweru Toma Cruise.


Dodatečné informace

Původní název:
Vanilla Sky (více)
  • Španělsko Vanilkové nebe
  • Španělsko Vanilla Sky
  • Španělsko Nebo boje vanile
  • Španělsko Nebo boje vanilije
  • Španělsko Un ciel couleur vanille
  • Španělsko Vanília égbolt
  • Španělsko Vanilinis dangus
  • Španělsko Vanilkové nebo
  • Španělsko Vanilla Sky - Deschide ochii
  • Španělsko Ванила Скай
  • Španělsko Ванильное небо
Premiéra v ČR:
24. 1. 2002
Země původu:
Španělsko, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
68 mil. USD
Tržby:
203,39 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Vanilkové nebe je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch