Stezky slávy

80%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
30 208 bodů
7
V počátku to vypadalo na zajímavý černobílý válečný snímek a nakonec z toho je dobré válečné soudní drama o odvaze, karierismu a ledových srdcích některých důstojníků. Výborný Kirk Douglas, skvělá režie, pěkná kamera. Film má ale i slabší pasáže. 70%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
10
Kubrick měl za sebou již jeden velmi dobrý a dva slušné filmy, Stezky slávy jsou jeho prvním kusem hraničícím s genialitou. Na pro Stanleyho netypicky malém prostoru se daří navodit slušné množství závažných emocí a úchvatné záběry se skvěle mísí s trefnými a přesnými dialogy. Kirk Douglas samozřejmě zastává svou roli lépe, než by mohl kdokoliv další.
Fingon
16 886 bodů
10
1x Nemám rád válečné snímky, ale Stezky slávy mě dostaly.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Silné téma ověnčené výborným a přímočarým scénářem, velkým charakterem Kirka Douglase a samozřejmě bravurní režií mistra mistrů, která dokáže způsobit takový emocionální dopad, jaký bychom dnes od tak starého snímku rozhodně nečekali. Většina pasáží je sice hovorových a bitevní vřava je opravdu vedlejší, ale nesmyslnost válečného konfliktu a zvrácenost všech, kteří se jím nechali příliš unést, jsou znázorněny naprosto dokonale a nejeden člověk si po zhlédnutí filmu nadobro rozmyslí narukovat do armády. Navíc ta jediná bitevní scéna je natočena tak úžasně (včetně dlouhého pochodu napříč zákopem, který jí předchází), že by se neztratila ani v dnešní době. Kubrick prostě neuměl natočit nic špatného, což je koneckonců jen logický dopad vzhledem k tomu, jak se na každý snímek pečlivě připravoval. :)
Klajnik
Klajnik
8 634 bodů
7
Anti-válečné filmy se můžou strefovat do celé řady aspektů války a jedním z nich jsou velitelé, pro něž je víc nějaké vyznamenání než životy jejich vojáků. Toto zacílení vede k představě, že vojáci jsou všude stejní (což není ultimátní pravda, ale v případě první světové to platí) a opravdovým nepřítelem tedy nejsou vojáci nepřátelské armády, nýbrž vlastní velení. Podobným tématem se zabýval i Železný Kříž - ten je však z roku 1977 a jeden z posledních v Peckinpahově kariéře. Stezky Slávy jsou o 20 let starší a také jedním z prvních film v Kubrickově kariéře. Současný divák se toho nemusí vůbec bát, protože se jedná o krátký film a současně má nosné téma i funkční vyprávění, které cíleně budí v divákovi frustraci a touhu po satisfakci - zase jsme u toho, že každý příběh je manipulací. Je fakt, že každá doba nese jistá kulturní i technologická omezení, takže Stezky Slávy nejsou tak filmařsky sugestivní a působivé, ale přesto diváka udrží těmi kvalitami, které napříč časem udržely.
Pas
Pas
6 225 bodů
7
Mistr na dokonalou režii útočí na hierarchii, která panuje uvnitř armády. A donutil tím k pozoru cenzuru. Ač byl výsledek v mnoha zemích zakázaný, na působivosti mu to samozřejmě nic neubralo. Když dá generál toužící po povýšení rozkaz k útoku, neznamená to, že charismatický Kirk Douglas požene své muže na nesmyslnou misi. Stanley Kubrick velmi obratně útočí na vojenské mýty a domněnky, na hodnosti umně plive, hraje si se svícením, s dlouhými jízdami a plným využíváním hloubky záběrů, a ukazuje lidskou špínu v plné nahotě. Holt nepřítel není vždy tou největší hrozbou.
mojmir.sedlacek
6 049 bodů
10
Excelentní, nádherné dílo od mého nejoblíbenějšího režiséra. Tentokrát ještě taková "normální", leč přesto špičková práce. Bez přehršle patosu a kýčovitosti (alespoň podle mě) se daří mistrovi budovat velmi silnou atmosféru, kdy nezbývá než napůl znechuceně, napůl nechápavě kroutit hlavou nad celým tím armádním molochem, kterému Kubrick uštědřuje tak nelítostný políček. Těžko může toto dílo s někým nepohnout, snad jen pokud už byl objekt vystaven vlivům kýčem prolezlých patriotických válečných opusů v přespřílišné míře. Ale tak perfektní vykreslení postav se nevidí každý den. Všechny charaktery, od Douglase přes vězně až po generály, jsou zobrazeny s tak odzbrojující přesností a silou, že snad není možné nefandit Kirkovi, aby tam oba své nadřízené na místě neodprásk:). No myslel jsem, že budu psát něco chytrého, a zatím to jsou jenom kecy, tak to utnu s tím, že mě Kubrick jako obvykle nezklamal a jako obvykle velmi zasáhl. Tleskám.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8
Kubrick je dobrý režisér, ale mě zatím úplně ohromil pouze jedním filmem a to Osvícením. Olověná vesta byla další kůlka Kubrickova skvělého újmu, který mi tolik nesedl. Začátek Stezky slávy byl vysloveně originální a pěkný. Nicméně opět se příběh vrhl do typického Kubricka. Film je tedy pěkný, ale není to to co to bylo na začátku.
Info02
Info02
120 bodů
10
the best