Amadeus

85%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Takřka dokonalý životopisný snímek,který je také důkazem jak šikovné režiséry máme v té naší zemičce. I když vám třeba vážná hudba nic neříká,tak vězte,že tento snímek vám jí vnutí takovým stylem,že si jí ještě zamilujete. Hudba - geniální,kamera nádherná,herci - výborní a režie - bezchybná.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Nádherná psychologická studie střetu poučené a vzdělané průměrnosti, která tím pro svou inteligenci trpí, s bezprostřední, impulzivní genialitou. Nazíráno pohledem toho řemeslně zručného, ale Bohem nepolíbeného komponisty, který rozpozná jedinečný talent, prožíváme s ním niterný svár obdivu a žárlivosti k tomu, co ho přesahuje. Je směšné v tomto psychodramatu hledat historická fakta (bohužel s výjimkou Mozartova osamělého skonu a smutného konce v hromadném hrobě). Pro mě skvostné exteriéry (točilo se - pod kuratelou komunistické STB - i v Praze), do detailů propracované dobové reálie (kupříkladu blázinec-karlínská barokní Invalidovna), krásné kostýmy a objev dvou výborných herců - Tima Hulce v titulní roli a Peršana Fahrida Murray Abrahama v hlavní roli Salieriho. Jako mlsný pološílený stařec posedlý utrpením z domnělé viny na Mozartově konci se naprosto odevzdal roli a bylo to skvělé ... Miloš Forman ve vrcholné formě - a jeden z mála jeho opravdu doceněných filmů. Právem.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
9
Skvostné dílo Miloše Formana. Nevím, jestli Mozart byl až takové psycho, ale od toho odhlednu. K hodnocení: Skvělé kostými, výpravný příběh, jako bič, nádherná hudba. I když si na operu a vážnou muziku nepotrpím, po shlédnutí tohoto filmu jsem měl chut si pár kousků pustit. Úžasný film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Velkolepý film o střetu průměrnosti a geniality. Není to žádný hlubinný rozbor, je to "pouze" vynikající atraktivně podaný epický příběh, který je radost sledovat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Strhující souboj průměrnosti s genialitou a zároveň můj nejoblíbenější Forman. Scéna, kdy Mozart Salierimu diktuje Requiem, patří k tomu nejsilnějšímu, co jsem ve filmu kdy viděl.
muzz
muzz
18 035 bodů
8.5
Asi to nejlepší, co kdy Forman natočil. Tento film má všechno, co má film udělat zajímavým. Příběh, nejlepší hudbu, výborné herce (skvělý Tom Hulce by šel jen těžko nahradit, snad by to dobře zvládl Brad Pitt, když si vzpomenu na jeho výkon ve Dvanácti opicích), F. Murray Abraham zahrál skvostně. Tento film přiblížil nebeskou Mozartovu hudbu blíž masám, což je velká zásluha.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Forman opravdu nesnášel hudební filmy a nejen muzikály. Ještě víc nenáviděl filmy o hudebních skladatelích, protože oslavné příběhy ze života těch nejslavnějších autorů byly v dobách jeho dětství předkládány jako povinné. Amadeus Petera Schaeffera nebyl výjimkou. Přesto byl v něčem výjimečný. Film produkoval Saul Zaentz (Přelet nad kukaččím hnízdem, Anglický pacient) a ten nic nenamítal, když Forman řekl, že by rád snímek natočil v Praze. Forman tak zatoužil konečně po dlouhé době spatřit své děti, potěšit se s přáteli a to všechno jenom díky tomu, že věděl o komunistické slabosti pro americké dolary. Americká produkce byla minimálně z jedné třetiny prošpikována nohsledy STB, kteří sledovali natáčení filmu. Amadeus nijak nepodvracel režim a tudíž s ním neměli problém. Forman mohl sice film bez větších problémů natáčet v Rakousku, ale dokonce i v Maďarsku, ale doma je doma. K natáčení přizval osvědčené spolupracovníky a kamarády – Theodora Pištěka nebo Miroslava Ondříčka a ti mu pomohl s geniálním filmovým dílem. Amadeus není historickou rekonstrukcí a nikdy jí být nechtěl, ale jako film je skutečně jedinečný a budeme se mu pochopitelně časem věnovat samostatně. Výsledek předčil všechna očekávání. Krátce po premiéře byla uvedena MTV a nikoho nenapadlo, že Amadeus tolik osloví mladou generaci. Kina byla vyprodaná a pověst snímku o nebezpečném natáčení za železnou oponou v Američanech vzbuzovala oprávněně silné emoce. Forman získal dalšího Oskara za režii a film zvítězil v nejdůležitější kategorii nejlepší film.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9.5
Tady se těžko něco vytýká, takže proč se namáhat. :D
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
fakt ze oscara za kameru nedostal ondricek je jednym z mnoha nestastnych rozhodnuti akademie... a sam amadeus? strhujuce dielo i dnes po viac ako 35 rokoch...
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Zkouknuta režisérská verze samozřejmě. Forman je kluk šikovnej, o tom žádná a výkon hlavního hrdiny taky nemá chybu, ale ty operní scény mě docela už prudily a neříkám, že Mozart je špatná hudba, ale čeho je moc, toho je příliš. A čekal jsem na zrození nejslavnějšího kusu a nedočkal jsem se, škoda. 63%