Mlha

76%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Trošku nenápadný horor,který toho v sobě skrývá hrozně moc. Darabont skvěle buduje napětí a atmosféru,která se naplno projeví až v supermarketu. Uvěznění lidi zde začínají pomalu šílet a napovrch tak lezou pravé lidské povahy. Napnutý jsem byl po celé dvě hodiny. Samotný závěr mne úplně odzbrojil a zanechal mě v tichém úžasu.
Pete69
Pete69
30 219 bodů
7.5
Zvláštní horor, který i přes spoustu klišé zaujme hlavně nápadem a atmosférou. Obrovská monstra, které drží skleněný výklad supermarketu, to považuji za trošku úsměvné. Mlha všemu dodává krásnou lehce děsivou atmosféru, jako největší monstra se nakonec ukazují lidé sami. Závěr hodně drsný.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 296 bodů
8
Dozajista nejlepší Darabontův film. Víc tomu škodí jen špatné triky, které snad o desetiletí zaspaly dobu. Pár praktických efektů by tomu proto jedině prospělo. Co se týče typického přehršle emocí, zde je Frankovi věřím nejvíc. 4 a 1/2
Fingon
16 886 bodů
8
Brrr. Po dlouhé době snímek, který mě dohnal k slzám - a to mě první půlhodina vůbec nebavila a závěrečnou půlhodinu jsem tenhle film nenáviděl. Frank Darabont to opět dokázal.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Mlha Stephena Kinga a Franka Darabonta sice zůstane navěky ve stínu Vykoupení z věznice Shawshank, ale tento nenápadný horror je v pravdě velmi věrnou adaptací Kinogovy novely, které Darabont překopal závěr i proti vůli studia. Nakonec svolení dostal od samotného Kinga, který s tímto koncem původně nesouhlasil, ale režisér ho nakonec přesvědčil. Je pravda, že většinový divák je z tohoto filmu od začátku hodně v úzkých, ale pro fanoušky žánru je to přehlédnutý šperk s velmi solidním diváckým hodnocením.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Nejen skvělé atmosférické dílo, ale hlavně výborná studie charakteru skupiny lidí, kteří se ocitli ve smrtelné a bezvýchodné situaci. Zároveň tak trochu typické pro Darabonta, který opět do rozlehlé budovy uzavřel hrstku nešťastných, jejichž jedinou vyhlídkou je naděje na útěk a osvobození. Ty příšerky jsou opravdu vedlejší, potřebné jen na vybudování pořádně hustého napětí, což se jim ovšem v mnoha sekvencích daří na jedničku. Možná že námět vypadá béčkově, ale přítomnost áčkového režiséra je hodně znát a příběh má svou sílu, která předčí mnoho slavnějších sci-fi hororů. Za vše nechť mluví šokující závěr, po němž mě parádně zamrazilo.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Občas se něco přihodí, zbytečně dlouhý film. Příběh skvělý, trochu nudnější. Závěr filmu vcelku úžasný.
hrumsrt
hrumsrt
9 382 bodů
8
Za Franka Darabonta jasně mluví snímky, které si natočil v devadesátkách podle adaptací knih Stephena Kinga, kdy dvě ze tří převedení na plátno jsou rovnou velkofilmy a nakonec i jedny z nejlepších filmů všech dob. I když je daleko plodnější jako scénárista, tak mu ale jednoznačně svědčí, když má předlohu napsanou a nemusí sám vymýšlet spletitě geniální příběhy. V případě mlhy se osvědčená spolupráce King-Darabont vrací.. Nutno říct, že už nejde o tak mistrovský kousek jako v předešlých dvou případech, ale to jest na vinně spíše Kingova předloha, kdy nejde o srdceryvný příběh z vězeňského prostředí, kde si svoje najde každý, nýbrž žánrový snímek, kde se může více vyřádit. Že se mu to celé bude pak hodit při seriálovém a dosud největším projektu, na kterém se Darabont podílel, - seriál TWD - je osud. Mlha není žádný velkolepý horor, který sází na spousty děsivých prvků. Naopak on těch prvků zase tolik nemá a příběh táhne přes atmosférické apokalyptické chování lidí. Běžní lidé uvěznení v obchodním době, když na ulicích z plynových mračen vystupují mimozemská chapadla. CGI je na úrovní "Lovců dinosaurů", ale v obou případech dosáhnou milé kultovnosti a na kvalitě neubírají. Skupinka, kterou sledujeme je sice patřičně různorodá, ale v krátké stopáži nezvládáme každého patřičně poznat. Příběh se navíc soustředí, aby dal prostor vyniknout hned několika z nich, což několikrát moc drolí tempo. Závěr graduje fantasticky a nakonec působí ale jako facka na tvář, jak hlavnímu hrdinovi, tak ale taky divákovi, kdy se všichni cití docela obelhaní. Navíc zpětně potěší velká účast pozdějšího ansámblu TWD.. Je na závěr vtipný, že to má vlastně podobné ústřední téma jako epický Shawshank. 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
8.5
Absolutně perfektně zvládnuté řemeslo. Darabont opět dokázal ukázat, že je nejen skvělý scénárista, ale také režisér. A přestože asi navždy u mě bude srdcovka Vykoupení z věznice Shawshank a Zelená míle, tohle mezi mé oblíbené filmy rozhodně poputuje. PS Spoiler: Tu Carmodyovou měl někdo odstřelit už na začátku.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
9
Mám takový pocit, že Frank Darabont ztratil veškerý optimismus a idee o člověku dneška. Prokreslení psychologie postav v supermarketu je jedinečný filmový zážitek a závěr to jsem opravdu nečekal. Jediné co tomuto filmu mohu vytknout je dle mého názoru přehnaný důraz na akci a krvavé scény, které nepůsobí místy věrohodně, ale co si krve chtivý divák dnešního holywoodu žádá, to má asi mít.