Brancaleonova armáda

73%
Brancaleonova armáda
Plakát traileru
Italský barevný film režiséra Maria Monicelliho Brancaleonova armáda, je úsměvným pokusem o parodii dobrodružných rytířských filmů. Již sám název je ironický, protože armáda potulného rytíře Brancaleona se skládá z pětice ubohých venkovánků majících ke všemu, co se vztahuje k vojsku, pěkně daleko. Příběh se odehrává kolem roku 1000 n. l., kdy se tato armáda dala na pochod patrně od Faleri u Viterba a měla dorazit do jakéhosi města Aurokastra, ležícího patrně poblíž Crotone. Cestou prožívá tisíc a jedno dobrodružství. Brancaleone bojuje na turnajích, vyzve na souboj potulného rytíře, zabloudí do města, jehož obyvatelé vymřeli morem, marně ochraňuje počestnost krásné dívky, nakonec dosáhne cíle, ale jen proto, aby upadl i se svou armádou do rukou saracénských pirátů a po nich do zajetí neméně sveřepých křesťanských nepřátel. Nezbývá mu, než se vydat s procesím kajícníků přes moře a tam pokračovat v dobývání nesmrtelné slávy, jak mu přikazuje jeho rytířská čest. K přednostem filmu patří řada dobře postavených komických situací, slovní humor dialogů a vynikající herecké obsazení.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Zdařilá parodie na afektované rytířské romány středověku plné stěží uvěřitelných hrdinských příběhů; film, který si užije každý s alespoň minimálním smyslem pro humor; nějakým zázrakem pronikl - podobně jako řada dalších Siccových a Monicelliho filmů - do socialistických kin i do tehdejší Československé televize. Proto mi utkvěl z dětství a s potěšením se vracím.
  • herecké obsazení (zejména Vittorio Gassman a Gian Maria Volonté)
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
V šedesátých a sedmdesátých letech přišlo do kin mnoho historických dobrodružných komedií z jižních zemí Evropy, z nichž u nás v paměti diváků asi nejvíce utkvěl kostýmní snímek francouzský ´Pošetilost mocných´ (1971). Italové však o něco dříve zabodovali, a to právě i v československých kinech, tímto příběhem ze středověku, který je tady u nás už dnes bohužel doslova zapomenutý. Děj obsahuje mnoho odkazů na nejrůznější ceněná díla (např. Dona Quijota snad pozná každý) a tradiční středověké situace, avšak v groteskním a situačním podání. Zkrátka se jedná o dokonalou parodii, jak by se řeklo, nepravděpodobného dobrodružství středověkého soužití. Své samozřejmě udělal i český dabing, který byl právem vychvalován až do nebes. Celý děj, plného nejrůznějších skopičin, je podpořen ohromnou výpravou a krásnou kamerou plně zvýrazňující místa a nejrůznější situace, i když některé kulisy vypadají dosti uměle, ale to je asi vlivem dnešní doby. Co však nestárne je skutečně onen humor, který dokáže pobavit i dnes.
avenis
avenis
8 137 bodů
4
Tento film dnes vzpomenul můj manžel a pěl na něj ódy (viděl jej coby malý chlapec). Tak jsem mu ho stáhla z Uložto.cz a společně jsme jej shlédli. Mám dojem, že tato prostoduchá komedie dojímá hlavně muže. Mne neuchvátila. (5.11.2016)

Dodatečné informace

Původní název:
Armata Brancaleone, L' (více)
  • Francie Brancaleonova armáda
  • Francie Armata Brancaleone, L'
  • Francie Brancaleone ármádiája
  • Francie Die unglaublichen Abenteuer des hochwohllöblichen Ritters Branca Leone
  • Francie For Love and Gold
  • Francie La armada Brancaleone
  • Francie Oi gennaioi tou Brancaleone
  • Francie O Incrível Exército de Brancaleone
Země původu:
Francie, Itálie, Španělsko
Tržby:
1,31 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Brancaleonova armáda