Katyň

70%
Katyň
Slavný polský režisér Andrzej Wajda ve svém právě dokončeném filmu Katyň zpracoval jednu z nejtemnějších událostí polských dějin: masakr 22 500 polských vojáků i civilistů, který provedla sovětská tajná policie NKVD v roce 1940. Kolem katyňského masakru vznikla řada kontroverzí a nejasností. Hromadné hroby obětí odhalili Němci v roce 1941. Moskva na oplátku z masakru obvinila Němce, západ o masakru mlčel... Rusko až po padesáti letech mlčení v roce 1990 přiznalo, že Stalin vraždy polské vojenské a společenské elity opravdu nařídil. Přesto Rusko stále odmítá odtajnit dokumenty týkající se této události a uznat masakr za genocidu. Filmové drama, které Wajda natočil podle knihy Katyń: Post Mortem od Adrzeje Mularczyka, se zaměřuje na příběhy lidí, které masakr s různou intenzitou osobně zasáhnul. Právě tak jako zasáhnul jeho tvůrce: v Katyni byl zavražděn Wajdův otec a také strýc hudebního skladatele Kryzstofa Pendereckého. Osou filmu jsou osudy žen, které ztratily své manžely, bratry, syny. Některé z nich se také dostávají do sovětského zajetí, jiné hledají důkazy o jejich přežití, další apaticky čekají, smířené s tím nejhorším možným scénářem. Film představuje jednu z nejhrůznějších vražd především pohledem rodinných příslušníků, prostřednictvím jejich marných nadějí a prožívaného utrpení. Film byl v roce 2008 nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Sám Andrzej Wajda je držitelem čestného Oscara za celoživotní dílo. Získal ho v roce 2000.



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Za druhé světové války se stalo hodně špatných událostí, kterými se zúčastněné strany moc nechlubí a spousta z nich byla zfilmovaná. Ať už se jednalo o masakry židů nebo o různé bitvy. O katyňském masakru polských vojáků, které provedla sovětská strana se však tolik nemluví. A možná právě proto vznikl tento polský snímek. Jako doplnění historických znalostí funguje film na výbornou a vše do podrobna vysvětluje, což je ale hlavní kámen úrazu. Snímek je příliš rozvleklý, pomalý a postrádá něco co by diváka dokázalo více vtáhnout do děje a přinutilo ho souznit s postavami. I konec mě nechal naprosto chladným a to je u takového silného tématu obrovská chyba.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
6
Nemám nic proti té extrémní úctě k události, ale tady spíš škodí. Ten film je zkrátka jen zhmotněný odstavec z učebnice dějepisu. Vyloženě mě mrzí, že nebylo mnohem víc prostoru věnováno té samotné lži a událostem následujícím, zobrazování masakru samotného je možná působivé, ale v podstatě o té události nic neříká...
kunafix
kunafix
20 062 bodů
2
Soráč, ale jeden z nejnudnějších předvá-vá-poválečnejch filmů, co jsem kdy viděl. Jasně, je to polská tragédie, ale nešlo to kruci natočit trochu zajímavěji? Protože tahle samotná kapitola o spojenectví Ruska a Německa a ruských sviňárnách na Polsko je málo známá a já se o tom poprvé dozvěděl z filmu. Ale hrozně zmateně. Místama jsem měl pocit, že nevím, jestli za ty popravy mohli fašisti nebo komunisti. A chtěl bych vědět, proč měl vlastně Stalin Polsko v merku a proč je nechal popravit. Měl k tomu důvod nebo se to neví? Krom toho jsem taky nevěděl, kdo je kdo a jak koho kdo zná a kdo je čí a jaká rodina. Neříkám, že to je chyba filmu, ale možná moje, protože jsem už nedával pořádně pozor, protože mě to nebavilo (a to už chyba filmu je). Samotné popravy nepříliš povedené, když uvážím, že exhumované lebky měly díru po kulce tam i ven. Postřeh po pár letech, poté, co se zřítilo letadlo s Kaczynskim a celou polskou sebrankou: ne, nedonutí mě to k tomu, abych se na to kouknul znovu.

Dodatečné informace

Původní název:
Katyń (více)
  • Polsko Katyň
  • Polsko Katyń
  • Polsko Das Massaker von Katyn
  • Polsko Katyn
  • Polsko Post mortem. Opowiesc katynska
  • Polsko Катынь
Premiéra v ČR:
18. 9. 2008
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Polsko
Rozpočet:
5,6 mil. USD
Tržby:
14,77 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:

Podobné


Předplatná