Potomci lidí

79%

Komentáře a recenze 46

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Velmi depresivní jízda zhuntovanou budoucností,která je velice nelichotivá a hlavně realistická. Cuarón natočil tuhle vizuální pastvu pro oči podle vlastního scénáře,který podle mne patří mezi nejlepší vůbec. Některé scény jsou tak úžasně natočené, že ve mne zanechali na dlouhou dobu pořádný dojem. Filmová revoluce se sice nekoná,ale i tak Cuarón natočil něco výjimečného.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Tohle mám rád. I když se film nevyhnul něklilka klišé, tak se jedná o nadprůměrný snímek, který nadchne každého fanouška SCI-FI. Téma možného vymření lidstva v blízké budoucnosti je palčivé téma a vždy vytváří zvláštní atmosféru. Je to moje krevní skupina.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Temný snímek s realistickou budoucností. Ano, toto se zkutečně může stát. Lidé ztratili plodnost a to vedlo až k anarchii. Snímek svou vizuální stránkou je zcela šokující, což je podpořeno i skvělými hereckými výkony. Práce kamery je dechberoucí a reálnosti přispívají i nezvykle dlouhé scény. Zvláště u těch válečných, kdy to vytváří až dojem přímého přenosu. A to doslova. Po citové stránce je nejúžasnější, slzu tvořící scéna na konci snímku, kdy dětský pláč zastaví válečnou vřavu. Dojetím se snad ani nedýchá. Takové emoce z filmu tu dlouho nebyly. Snímek drsný, ale upřímný. Vše funguje jak má. Chudoba, špína, pocit beznaděje a smrti. Zásadní povedené dílo vedoucí k zamyšlení.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Svým způsobem unikátní sci-fi, kde sice nehraje moc velkou roli technický pokrok, přesto je svět budoucnosti velmi detailně propracován. Cuarón se navíc potvrzuje jako mistr v navozování potřebné nálady a jeho nekompromisní vedení ne-hrdiny z lidu směrem k nejistému konci má všechno, co potřebuje. Jediné, co mi chybí, je trocha gradace - bezútěšnost je nasazena od začátku na takové úrovni, že už moc nemá kam stoupat.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Parádní atmosféra světlé a veselé budoucnosti a hlavně skvělá kamera pana Lubezkiho (který měl plešouna dostat už právě za Potomky). Cuarón prostě umí. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9.5
Film je hyperrealistickou jízdou, která vás vtáhne do děje v okamžiku úvodního titulku filmu a pak vás už nepustí. Potomci lidí je druhem filmu, který měl od začátku nemalé ambice, které se mu bezezbytku podařilo naplnit. Obsahuje nevídané scény, které neruší žádné viditelné počítačové efekty, nosnou myšlenku a občas i humor. Cuarón zde rozvíjí způsob natáčení bez viditelných střihů, který použil pro celý film později jeho krajan Iňárritu v oskarovém Birdmanovi.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Z Alfonsa Cuaróna se pomalu stává vizuální bůh, který dokáže poškádlit divákovy smyslové buňky s takovou intenzitou, jako snad jen Steven Spielberg nebo James Cameron. Potomci lidí mají možná trochu zdlouhavější a upovídanější první polovinu, ale zase se mohou pochlubit naprosto bombastickým a emocionálně tak působivým závěrem, že jsem byl při jeho sledování jako v tranzu a pořád jsem si říkal "ať to ještě neskončí". Ponurá vize blízké budoucnosti podpořená skvělou ústřední myšlenkou a stylovým vizuálním zpracováním je naprosto dokonalá, každý propracovaný záběr se výrazně podílí na budování atmosféry a každé Owenovo gesto ji ještě prohlubuje. Pro mě neskutečný snímek a jeden z nejvýznamnějších titulů za rok 2006.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Nejde o příběh a ani o postavy, ale o poselství, které Cuarón do tohoto mistrovského díla vložil. Surová budoucnost, zachycena tak přesvědčivě, že jde skoro až o dokument. Opravdový milník kinematografie, který rozhodně stojí za pozornost. Cuarón je borec.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
10
Obsah je dost prázdný. Dal by se vyřknout v jedné košatější větě a nic podstatné by nebylo opomenuto. Originální nápad má tak sice minimum vychytaných detailů (tohle prostě není "hravá budoucnost"), ale Cuarón dává téhle pochybné báchorce tak neskutečně naléhavý podtón, že se s ním nedokáži přít. Mnohé scény mi vzaly dech a musel jsem si je pustit několikrát za sebou. Od Blade Runnera jsem neviděl tak "uvěřitelnou" filmovou vizi blížících se zítřků...
avenis
avenis
8 145 bodů
10
Tak moc a opravdově jsem se u filmu už dlouho nebála. Je to děsivé a není to horor. Je to o to děsivější, že Cuarón mimoděk předpověděl budoucnost s takovou orwellovskou přesností, až opravdu mrazí. Dnes je rok 2023, tedy do filmového 2027 zbývají 4 roky. Válečné záběry a ztráta lidskosti, to známe ze současných záběrů ukrajinského konfliktu. Invaze uprchlíků do Evropy už trvá skoro deset let a Evropa už si přestává vědět rady. Ve filmu je zmínka o smrtící chřipce v roce 2008, my máme za sebou kovidovou pandemii 2020-2021. Porodnost se sice ještě nezastavila, ale kdoví, co přijde za pár let díky očkování... Bojím se, že tento film, jako mnoho jiných, dojde svého naplnění.