Okamžik zlomu

70%
Okamžik zlomu
Když Ted Crawford zjistí, že jej jeho překrásná a výrazně mladší manželka Jennifer podvádí s jiným, naplánuje její vraždu. Na místo činu přijede i detektiv Rob Nunally, který jako jediný získá povolení vstoupit do Crawfordovy rezidence. Crawford se k vraždě manželky okamžitě přizná, ale Nunally mu prakticky nevěnuje pozornost, protože si na podlaze všimne své milenky Jennifer – jejíž pravou identitu dosud neznal – v kaluži krve. Crawford je po svém přiznání okamžitě uvězněn a obžalován. K případu je přidělen mladý asistent okresního prokurátora Willy Beachum, který se úspěšně dere do světa firemního práva. Ale nic bohužel není tak jednoduché, jak to vypadá. V závěrečném duelu si Crawford i Willy uvědomí, že zákonitě jednou nastane “okamžik zlomu”, kdy se poruší i ta nejdokonalejší fasáda...



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
Anthony Hopkins vs. Ryan Gosling, což znamená, vychytralý zločinec odsouzený za vraždu své ženy vs. mladý právník z prokuratury ženoucí se za kariérou. Již na začátku příběhu A. Hopkins výrazně připomene svůj děsivý vzhled, kterým proslavil postavu Hannibala Lectera ve snímku ´Mlčení jehňátek ´ (1991). A to následně i svou chytrostí, která je kýčovitě ukončena, jak se říká, školáckou chybou. R. Gosling už je jen takový obyčejný právnický hezounek, který má zrovna v nevhodnou dobu prostě smůlu. Napínavé soudní drama s vynikajícími hereckými výkony, které zachraňují poměrně slabý scénář. Když se to všechno vezme dohromady, tak zase se toho tolik v soudní síni nestane. Zločinec cokoliv řekne, vždy se mu štěstí přilepí na paty a u mladého právníka je to naopak. Nic víc, nic míň. Ono vlastně k pořádné soudní při v podstatě ani nedojde a to vlivem zcela jednoduché skutečnosti. Poté, co se podařilo zdiskreditovat policistu, vystupující jako jediný svědek, pro nedostatek důkazů byl soud ukončen. Ale příběh samozřejmě pokračuje dál. Slabým scenáristickým artiklem bylo také zaměření pouze na jediný možný důkaz a tím je vražedná zbraň, která však nebyla k nalezení. O ničem jiném se prostě nehovoří. A také na konci je to jediná věc, která způsobí zvrat. Se zbraní byly provedeny určité čachry, o kterých se v rámci vývoje děje dozvíme, ale už ne jakým způsobem. Poměrně výrazná skutečnost, která není vysvětlena. A takových podivností je daleko víc. Třeba lékaři se jistojistě chytají za hlavu u scény ohledně střelené ženy na samém začátku. Je mrtvá nebo ještě žije? Atmosféra je skutečně dokonalá, ale celkově je děj prostě nedodělaný.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Scénář jsem četl i v literární podobě a musím říct, že mu nesmírně prospěla skutečnost, že Anthony Hopkins vylepšoval své dialogy. Všechny jeho vtipné průvodky i tradiční pomrkávání jsou dílem jeho specifického vlastního uvolněného herectví. Jistě, že to není žádný oskarový výkon, ale je to jeho vlastní autorský styl hraní, kvůli kterému na něj jeho fanoušci chodí do kina a kupují si jeho filmy. To samé platí i o Ryanu Goslingovi. Herecky nejvděčnější postavou je ovšem podle mě postava policisty v podání Billyho Burkea, kterého Hoblit obsazuje již pravidelně. Burke je ve filmu rozhodně ve více scénách než Hopkins a je jistě i jeho zásluhou, že film tak dobře funguje. Osobně jsem si tento film oblíbil ale také kvůli skvěle promyšlené výpravě. Výborně vybraný bytový design, honosná architektura, drahé materiály, luxusní vozy, které jsou v přímém kontrastu se světem obhájců spravedlnosti a jejich ,,zavšivenými kacelářemi“ dotváří kontrast této malé soudničky, která mě moc bavila.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Střet dvou odlišných hereckých generací dopadl co se týče jejich úloh na výbornou. Hopkins sice opět všemu vévodí a i ve vedlejší roli je jednoznačně největší doménou snímku, ale i Ryan Gosling má svým projevem hodně co říci a svůj právnický part zvládá s velkým přehledem. Bohužel to samé neplatí o scénáři, který doplatil na snahu obohatit zajímavou stěžejní zápletku o vedlejší a v konečném součtu naprosto zbytečnou a nudnou příběhovou linii- něco jako kdyby vám kamarád vyprávěl napínavou hororovou povídku a někdy během vyvrcholení by nepochopitelně odbočil k tomu, jak byl hlavní hrdina onehdy na rybách a skvěle si to užil. Přitom nejen herecky, ale také řemeslně je film velmi dobře zvládnutý, v rozhovorech mezi ústřední dvojicí téměř vidíme postavu dr.Lectera a obě postavy mají při svém jednání jasný motiv, kterému divák musí rozumět, byť je i dost morbidní. Škoda té natahované kaše v podobě jinak velmi pohledné Rosamund Pike a celkově celé prostřední části snímku, která vydatně ztrácí tempo a schází jí nějaké dějové zvraty, které by diváka trochu vytrhly z nadměrně silné letargie. Určitě bylo zaděláno na mnohem více, než jsme nakonec dostali.

Dodatečné informace

Původní název:
Apodeixi enohis (více)
  • NSR Okamžik zlomu
  • NSR Apodeixi enohis
  • NSR Bristande bevis
  • NSR Cinayet gecesi
  • NSR Crimen perfecto
  • NSR Crímen perfecto
  • NSR Das perfekte Verbrechen
  • NSR Fracture
  • NSR Fracture - Det afgørende alibi
  • NSR Fracture - murtumaton
  • NSR Fraktúra
  • NSR Il caso Thomas Crawford
  • NSR La faille
  • NSR Murd
  • NSR Ruptura
  • NSR Slaby punkt
  • NSR Törés
  • NSR Um Crime de Mestre
  • NSR Перелом
Premiéra v ČR:
2. 8. 2007
Distributor:
Warner
Země původu:
NSR, Německo, USA
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
91,35 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné