U pěti veverek

72%
U pěti veverek
Česká filmová komedie o trampotách pana domácího s pyšnou manželkou, o dvou malířích co ke štěstí přišli a nové mydlárně. Josef Houbička, majitel malostranského činžovního domu U pěti veverek, je laskavý a shovívavý dobrák, který se nechá bezohledně utlačovat svou pyšnou manželkou Filoménou a ještě potají napravuje její rozmíšky s nájemníky. Půjčuje peníze na činži dvěma chudým malířům a uplácí uražené služebné, jen aby byl v domě klid. Chtěl by v domě obnovit starou mydlárnu, Filoména však prosazuje výnosnější garáže. A protože ani jeden z nich nechce ustoupit, odejde nakonec Houbička po jedné z hádek z domu. Spřátelí se s hostinským Pulcem, který vede nepříliš prosperující hostinec U děravého džbánu. Zatímco mu svými penězi pomáhá přebudovat hostinec na úspěšnou vinárnu, nechá se Filoména oklamat podvodníkem Kozlem k pochybným investicím. Kozel zmizí s jejími penězi. Ale jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Z pyšné Filomény se stává pracovitá žena a pan domácí se konečně dočká své vytoužené mydlárny.



Pete69
Pete69
30 208 bodů
8
Moc pěkný a lidský film s Jindřichem Plachtou. Místy mi film připomněl Film Nebe a dudy. Krásná podívaná na obyčejnou lidskost první republiky. I když je film natočen v době protektorátu ČaM, není o něm ve filmu ani památky. Nemohu dát méně, než 80%.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Tenhle film jsem dosud neznala, a přitom je docela půvabný - Jindřich Plachta v roli lidumila, který platí nájem za chudé malíře, jež by jeho lakotná manželka nejraději sedřela z kůže. A pak dokonce - u tak mírného a hodného člověka nevídaná věc - nechá manželku manželkou a jde si plnit své sny. Hodně milý film.
kawa
3 388 bodů
7
Klasická komedie s Jindřichem Plachtou, bohužel již trochu pozapomenutá, ale stále ukazuje jaký byl například potenciál v Ladislavovi Peškovi, který komediální role po roku 1948 příliš nedostával.


Dodatečné informace

Původní název:
The House of the Five Squirrels (více)
  • Československo U pěti veverek
  • Československo The House of the Five Squirrels
  • Československo Zu den fünf Eichhörnchen
Premiéra v ČR:
25. 2. 1944
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné