Duel

76%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Šikana slabého silnějším v celé své barvitosti. A stačilo k tomu málo. Těžký náklaďák, obyčejné osobní auto a prašnou silnici. Steven Spielberg tímto projevil vizuální schopnost budovat napětí a hlavně hrůzu z neznámého. Ano, svým způsobem to připomíná dílo Alfreda Hitchcocka, který byl tímto pověstným. Steven Spielberg však vizuální stránku dotáhl k nové dokonalosti. Kamerové nájezdy po celou stopáž doslova a do písmene berou dech a když se k tomu přidá rachot onoho náklaďáku, jeden by tam v tu chvíli skutečně raději nebyl. Stevenu Spielbergovi se podařilo dokázat jedno. Z komára udělat velblouda. A tak vlastně do budoucna určil směr budování jednoduchého napětí, které se používá dodnes. Pokud si divák kouše nehty napětím při sledování dramatické scény automobilové honičky aniž by byla použita dramatická hudba, dílo bylo dokonáno. Co se týče charakteru postavy, o kterém to celé je, je použita pouze přirozená představivost z daných událostí a tím vyvinuté psychologické dopady. Může být něco reálnějšího? Takže tu máme klasickou hru kočky s myší v podobě aut, která svým diváckým zážitkem nemá obdoby. Slovo BEZMOCNOST je tímto potvrzeno hodně velkými písmeny.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 285 bodů
8
Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Dá se s naprosto nulovým příběhem, jedním hercem a nekonečnou arizonskou dálnicí natočit skvělý film? Ano, pokud se jmenujete Steven Spielberg. Parádní road movie, která si zásluhou pečlivě budované atmosféry, vynikající kamery a minimalistické výpravy spojené s nehostinným pouštním prostředím ničím nezadá ani s několika slavnějšími spielbergovými snímky. Nízký rozpočet je jistě trochu znát, ale všechno je umně zamaskováno svižně pojatou zápletkou, jejíž intenzita od začátku téměř nepolevuje a ve vypjatých momentech tváří v tvář zlověstně vyhlížejícímu kamionu nabírá skoro až hororový nádech. To pak rád snímku odpustím i ty nemožné monology Dennise Weavera, i to, že ohromná cisterna ve 150 střihá zatáčky jako Schumacher v nejlepších letech... Byla by škoda zkazit si takovými maličkostmi dojem z tak vydařeného snímku.
JosefTomas
JosefTomas
9 035 bodů
9
90 minut neutuchající akce, která zachází až za hranici možností. A pak, že to nejde za málo peněz. Stačí vám k tomu odhodlání a dvě auta na silnici. Spielberg tady jede snad na 150% a nechává hlavního hrdinu si všechno poctivě vyžrat. Potěší i to, že ho tvůrci nechávají racionálně uvažovat a tudíž nepůsobí tupě a nelogicky (scéna v bistru je přímo ukázková). Nápadité a přelomové i na tehdejší dobu (jen ty telefony už stihly zestárnout), stejně jako nyní. Nadčasový thriller, který se může rovnat těm dnešním (a leč v čem je překonat).
Žralok
Žralok
4 087 bodů
8
Představte si že se poklidná jízda autem po prázdné silnici se během okamžiku změní v peklo na zemi. Přesně to se přihodí řidiči Mannovi, jehož z ničeho nic začne ohrožovat kamion. Jaký má ale důvod ke svému jednání ? Kdo sedí za volantem ? Jistá je pouze jediná věc. Mannovi velice rychle dochází že tato hrůza skončí jedině smrtí. Jeden v prvních filmů režiséra Stevena Speielberga. Kde naprosto perfektně dokázal budovat nervydrásající atmosféru strachu a beznaděje. Skvěle gradovanou neviděným a nepředvídatelným nebezpečím. Tak dobře známou z jeho pozdější kultovky "Čelisti".
bidlobox
3 802 bodů
8.5
Napínavý minimalistický snímek, kterým se Spielberg uvedl mezi světovou režijní špičku.
RolandBones
RolandBones
3 583 bodů
7
Na režisérskou prvotinu úžasná práce.Už taky Spielberg předvedl kam se bude jeho budoucí kariéra ubírat.Kéžby bylo více prvotin tak dobrých jako je toto.
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
7
S respektem k televiznímu žánru musím uznat, že se jedná o nadprůměrný film, který by se mohl rovnat i některým celovečerákům. V tom tkví už ta počáteční genialita Spielberga, protože z banálního problému na cestách dokázal vymačkat opravdu extraordinární podívanou, která se vyžívá v naprostých detailech, které jsou až s úsměvem simple. Otázka toho, proč se to děje je zodpovězena beze slov, jedním záběrem během filmu. Možná by filmu prospěla ještě více absolutní němost, protože občasné dialogy hlavního protagonisty byly trochu rušivé a absolutní útlum by mohl přidat na efektivitě napínavosti scén. Na jednu z prvotin mága to je ale opravdu pecka.
zemina
1 386 bodů
10
Snímek, který Spielberga dostal do Hollywoodu, a nemůžu jinak, než souhlasit. Snímek bych určitě doporučil jako inspiraci začínajícím filmařům. Nízký rozpočet, jednoduchý koncept, jak člověk na obchodní cestě je frustrovaný rezavým tahačem, jehož se pokouší na silnici zabít. Stačí okořenit špetkou napětí a je tu biják za 350 tisíc dolarů.
martin2560
martin2560
633 bodů
9
Naprosto famózní počin,tehdy začínajícího Spielberga.Obchodni cestují kterého manželka po telefonu nepřímo obviňuje ze slabošství.Jako by se měl připravit na test své vlastní odvahy.Narazí po cestě na maniaka který se ho snaží rozjet v hnusnym petrolhedským tahačem.Neobvykle záběry kamery filmu přidávají na atraktivitě.Dej plyne svižně a je plný náhod a více či méně divných lidí, které potkáte jen v zapadlých amerických končinách...Je to thriller jak se patří.