Podivnější než ráj

72%
Podivnější než ráj
Plakát traileru

Poameričtěný emigrant Béla „Willie“ Molnár není na své kořeny nijak pyšný, proto nemá velkou radost, když ho navštíví jeho šestnáctiletá maďarská sestřenice. Časem však pochopí, že mají společného více, než si původně myslel. Minimalistický příběh několika aktérů a syrový černobílý obraz se v druhém snímku Jima Jarmusche ocitají ve službách sžíravé ironie, dotýkající se zaběhnutých představ o Americe jako zemi snů. V hlavních rolích kultovního snímku excelují Jarmuschův dvorní hudební skladatel a občasný herec John Lurie a Eszter Balintová. (Aerofilms)



Scénář:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Zajímavost tohohle filmu nedýchne na člověka ihned a v plné míře, ale cosi v něm je. Jarmusch zavádí svoje trademarky a nejlepší má teprv před sebou, ale i takováto jednoduchost je svým způsobem působivá.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Nezávislý minimalistický film, kde se nic neděje, o "nenaplněnosti" amerického snu. Černobílá kamera zprostředkovává pohled na bezútěšné americké předměstí, klipovitá střihavost kompozice, kromě maďarské tetičky ve vedlejší roli jsou zde jen tři hlavní postavy. Film je z r. 1984, ale prostředí je pravděpodobně ze 60. let 20. století. Svým způsobem zajímavé. Ale že by na to divák nemohl zapomenout, to zase ne.

Dodatečné informace

Původní název:
Cudzejší ako raj (více)
  • Německo Podivnější než ráj
  • Německo Cudzejší ako raj
  • Německo Stranger Than Paradise
Premiéra v ČR:
20. 9. 1991
Země původu:
Německo, USA
Přístupnost:
18+
Čeština:
Podivnější než ráj je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch