Bokovka

68%
Bokovka

Čtvrtý film scénáristy - režiséra Alexandera Paynea (CITIZEN RUTH, ELECTION a O SCHMIDTOVI) začíná tím, že se dva dávní přátelé vydají na cestu ochutnávky vín ... aby se střemhlav pustili do ironického zkoumání proměnlivosti lásky a přátelství, přetrvávající osamělosti a snů a nekonečné války mezi Pinotem a Cabernetem. Příhody začínají když se Miles (Paul Giamatti) zatvrzelý rozvedený muž a rádoby spisovatel s fixací na víno rozhodne darovat svému dávnému spolužákovi a bývalému herci Jackovi (Thomas Haden Church ) oslavnou cestu do vinic v Santa Ynez Valley - týden před Jackovou svatbou. Ti dva jsou velmi nesourodá dvojice. Jack je sexem překypující šarmér, Miles je ustaraný škarohlíd. Jack se těší na svůj "poslední doušek svobody", Miles jen chce ochutnat dokonalost v lahvi. Jack se spokojí s laciným Merlotem, Miles touží po těkavém prvotřídním Pinotu. Zdá se, že mají společný pouze pocit zmařených ambicí a prchajícího mládí.

A přece, když se vydají na pobřeží, brzy se Miles a Jack utápějí ve vínu a pohybují se ve společnosti žen. Jack propadne kouzlu servírky (Sandra Oh) a vyhrožuje, že odvolá svatbu.Miles začne své romantické setkání se servírkou - znalkyní (Virginia Madsen). Oba muži se blíží krizi středního věku. Svatba se blíží a s tím zároveň jistota, že Miles a Jack se nevrátí do Los Angeles takoví jací byli.. pokud se tam vůbec vrátí.

BOKOVKU napsal podle stejnojmenného románu Rexe Picketta tým držitelů nominace na Oscara Alexander Payne a Jim Taylor za film ELECTION. Producentem filmu je Michael London (THIRTEEN, HOUSE OF SAND AND FOG) a koproducentem George Parra , asistent režie takových filmů jako je PRAVÁ BLONDÝNA 2 a O SCHMIDTOVI. Kameraman Phedon Papamichael, ASC (MOONLIGHT MILE, IDENTITY), film je zasazen do soulového jazzové filmové hudby Rolfea Kenta.Střih měl na starosti Kevin Tent, A.C.E. a výpravu produkční výtvarnice Jane Ann Stewartová.

Film BOKOVKA získal za rok 2004 celkem 7 nominací na Zlaté Glóby a tím se stal vůbec nejvíce nominovaným.




Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Alexander Payne, který je milovníkem vín a snaží se do svých filmů zařazovat i dosud nepříliš známé končiny USA psal scénář s myšlenkou na své oblíbené vinice, kterým vymýšlel herecké situace na míru. Bokovka je tak jednoznačným důkazem, že ve víně je skutečná umělecká inspirace:- ) I když byl film vyznamenaný Oskarem za scénář, řada scén vznikala hereckou improvizací. Tohle je pěknej film.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Feel good podívaná do výseku života dvou přátel, kteří mají tak trochu krizi středního věku a tak trochu i pracovní, ale chtějí si alespoň týden užít na cestě za "degustací" vín, ovšem každý z nich má trošku jinou představu. Přirozené, civilní, sympatické, dojemné i vtipné, co víc si přát? Bohužel mě to osobně nikdy/nikde neuchvátilo, jak by nejspíše mělo...

Dodatečné informace

Původní název:
À la dérive (více)
  • USA Bokovka
  • USA À la dérive
  • USA Bezdroza
  • USA Entre copas
  • USA Külili
  • USA Plagios
  • USA Sideways
  • USA Sideways - Entre Umas e Outras
  • USA Sideways - In viaggio con Jack
Premiéra v ČR:
3. 2. 2005
Země původu:
USA
Rozpočet:
16 mil. USD
Tržby:
109,5 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Bokovka je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch