Mumie

71%
Mumie
Herecké umění Borise Karloffa kulminovalo v roli, která se stala legendou stříbrného plátna. Mumie, Im-Ho-Tep, je po 3,700 letech přivedena zpátky k životu týmem Britských archeologů. Im-Ho-Tep býval veleknězem, jež se pokusil zachránit milovanou panu zaslíbenou bohům, a proto ho zaživa mumifikovali. Obživlá mumie se vydává hledat ztracenou lásku. Dnes, padesát let po svém prvním uvedení do kin, zůstává Mumie obrovským filmovým zážitkem, jedním z nejlepších hororů, které kdy Hollywood stvořil.(



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
Dnes už hodně známý příběh, neboť byl již několikrát filmově reinkarnovaný. V Egyptě byla nalezena hrobka Imhotepa, který byl pro nepřijatelný čin pohřben zaživa. Je také nalezen svitek, jehož text Imhotepa oživí. A začnou se dít věci, jejichž centrem je dívka. Třicátá léta a jedna z mnoha zlatých klasik hororového žánru. Není od věci poznamenat, že je příběh inspirovaný skutečnou událostí, což je objevení hrobky Tutanhamovi v roce 1922, po němž údajně na základě kletby mnozí lidé, kteří měli s objevem co do činění, záhadně zemřeli. Jedna věc ale legenda, druhá věc je skutečnost. Každopádně je námět zajímavý, byď ve svém smyslu krapet pohádkově stavěný. Na dnešní dobu snímek vyznívá komorně a spíše už je jen takovým filmovým artiklem filmové klasické tvorby. Ve 30. letech však během sledování skutečně příjemně mrazilo. Vrcholem díla je scéna oživení Imhotepa. Je to natočeno  s tak velkou pečlivostí a jemností, že mrazí už jen z toho. Krásu všemu dodává kamera, která si skvostně pohrává se světlem a stínem. Výrazy v očích jsou tak děsivější, než jak ve skutečnosti vypadají. Scénář je pevný už v základech, ale bohužel, konec vyznívá přeci jen krapet uspěchaně. Snímek má něco málo přes hodinu a právě na konci je vidět, že je to dosti málo. Role mumie se zhostil Boris Carloff, díky němuž je dodnes proslavený Frankenstein. Takové slávy se už 'Mumie' nedočkala, ale to nic nemění no zajímavosti celého filmu. Technické a dějové postupy zde vytvořené se  používají dodnes.
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Múmia patrí rovnako ako jej predchodcovia ( napríklad Dracula, Frankenstein ,alebo Fantóm Opery ) do takzvaného Universal Classic Monsters Univerza a o to som radšej ,že som si to rozhodol rozpozerať. O zábavu na tento týždeň mám postarané. Múmia je pre mňa príkladom toho ,že keď nemáte techniku ani financie spraviť niečo ,čo vám vo vašej dobe príde nedosiahnuteľné ,nie je nikdy na škodu to aspoň vyskúšať. Tento film dokázal perfektne vyrozprávať príbeh s napätím a so stále dobrou a neopozeranou 80-ročnou zápletkou. Príbeh o zakliatom faraónovi Imothepovi asi všetci poznajú z remaku z 90. rokov ,no len málo ľudí videlo tento naozajstný zabudnutý a poriadne starý klenot so strašidelným Borisom Karloffom v hlavnej úlohe. Gratulujem maskérom ,že dokázali toľkokrát dobre zamaskovať Borisa ,že som ho spoznal len vďaka castingu :D. Mimochodom remake sa na moje prekvapenie v niektorých ohľadoch celkom dosť drží originálu. Snímok sa od slávnej dvojici Dracula - Frankenstein rozlišuje hlavne tým ,že zo všetkého najviac spolieha na výpravu ( vizuál Egyptu je na svoju dobu nadpriemerný a rekvizity vyzerajú veľmi reálne ) a je už konečne sprevádzaný hudbou. Takže nie ,nedočkáte sa tu statického ticha ako u iných filmov z tejto doby. Tým ,že je príbeh o trochu viac komplexnejší ako predtým tak sa tu začína riešiť už skoršie ( asi tak 10 minút od začiatku ) ako bolo predtým zvykom ,ale rýchly a stručný koniec ostal ,čo je len dobre ,vďaka čomu film nevyzerá naťahovane a má svižné tempo. Takže aby som to zhrnul prvý sfilmovaný príbeh o nemŕtvej múmii je aj po takmer 100 rokoch stále inovatívny a veľmi zaujímavý projekt ,ktorým by zastáncovia čierno-bieleho filmu nemali pohŕdnuť. Ak ste videli z tohoto univerza všetko a nejak sa vám Egypt prieči dajte mu šancu, myslím si ,že neoľutujete. Prinajhoršom si užijete hustú Hitschcockovskú atmosféru s nečakanými šokmi a medzizápletkami. Preto si film u mňa zabalzamoval 75% a Známku: B ...Neviditeľný Muž ,tras sa! Ďalší si na rade ty!..
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 400 bodů
10
Archivní záběry z Egyptského muzea v Káhiře a několika dalších historických lokací, jinak samozřejmě studiovka.

Dodatečné informace

Původní název:
A Múmia (více)
  • USA Mumie
  • USA A Múmia
  • USA De mummie
  • USA Die Mumie
  • USA La momia
  • USA La mòmia
  • USA La momie
  • USA La mummia
  • USA Mumia
  • USA Mumien vaknar
  • USA Mumija
  • USA Mumya
  • USA Muumio
  • USA Мумия
Premiéra v ČR:
31. 10. 2023
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
0,2 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Mumie


Powered byJustWatch