Pod maskou Freddyho Kruegera. Dokument o Robertu Englundovi má první ohlasy

Pod maskou Freddyho Kruegera. Dokument o Robertu Englundovi má první ohlasy
Robert Englund v zákulisí Noční můry v Elm Street | Bloody Disgusting
Noční můra v Elm Street
Noční můra v Elm Street
78%
První film série vstoupil do kin v roce 1984 a pod Freddyho břitvou našel smrt například mladíček v podání Johnnyho Deppa. Freddy k obětem přicházel během spánku a z jeho vizáže bylo vyděšeno pořádné množství divaček a diváků. Englund si nakonec Freddyho zahrál osmkrát, rozhodně se k této roli vracet nechce a sám o své slávě uvažuje jako o velkém štěstí. Ikona dle jeho slov vypadá jinak a on jí rozhodně není, svěřil se magazínu Variety.
Kdo má být dalším Freddym Kruegerem? Představitel hororové ikony má jasno
Filmy3. 6. 2023
Kdo má být dalším Freddym Kruegerem? Představitel hororové ikony má jasno
Englundův Freddy se ale stal kultovní, série v žánrových kruzích zlidověla a v USA nedávno proběhla premiéra a VOD uvedení více než dvouhodinového dokumentu Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story, který chronologicky provází autorovou kariérou.
Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story: trailer | Screambox
Film se natáčel během dvou let a zachycuje život a hereckou kariéru Roberta Englunda, který je též příležitostným režisérem. Kromě něj se v dokumentu objeví jeho žena Nancy a řada žánrových souputníků jako například herec a režisér Eli Roth (béčkové filmy Přání smrti a série Hostel), herečka Lin Shaye (Noční můra v Elm Street, série Insidious) nebo herec a producent Kane Hodder (Zrůda, Vyvrženci pekla, Jason X). Přítomní se shodnou, že Englund je víc než jen věšák na hororovou fasádu, původně vůbec nechtěl v hororech působit a kromě herectví se vždycky zabýval i filmovým procesem jako takovým, snažil se mu porozumět a svým výkonem jít naproti tvůrcům.
Jaký je výsledný celovečerní dokument? Uživatelé databáze IMDb dávají snímku 8.2 z 10, přičemž se zatím sešlo jen osm desítek hodnocení. Recenzní web Rotten Tomatoes prozatím shromáždil patnáct kritik, z nichž je 92 procent kladných. Jediná záporná recenze zazněla od Erika Piepenburga z The New York Times. Co autorovi na snímku vadí? Částečně forma. „Tvůrci annoncovali orální historii, ve výsledku ale jedou chronologicky film za filmem podle databáze IMDb, déle než dvě hodiny. Je to vysilující.“
Noční můra v Elm Street
Robert Englund a Wes Craven | Scified
Co naopak na snímku kritici shledali pozitivním? Píší o Englundovi jako o netradičním leaderovi, dle Jasona Delgada z webu Film Threat je snímek zábavný a publiku poskytne dostatečný vhled do života Englunda i jeho ženy. Kritik Luke Thompson z AV Clubu sice snímek hodnotí nadprůměrně, ale na druhou stranu uznává, že si jeho publikum vystačí s VOD projekcí a není nutné film vidět na velkém plátně v kině. Nejednou se zde zmiňuje postava slavného předchůdce Borise Karloffa (Frankenstein, Mumie, Vykradač hrobů), který měl také talent šokovat na plátně, ale v civilu byl mimořádně milý a přátelský.
zdroje: Kinobox, Bloody Disgusting, Rotten Tomatoes, The New York Times