Na západní frontě klid

75%
Na západní frontě klid
První německá adaptace nejslavnějšího protiválečného románu všech dob. Jsou desátá léta 20. století, po celé Evropě zuří válka a mladý student Paul Bäumer se zoufale snaží přežít další útok na bitevním poli. Dávno je pryč časy, kdy jako mladý student hrdě vstupoval do císařské armády, aby spolu se spolužáky bojoval za slávu Německa. Všechny jeho iluze brzy vystřídal šok a následná otupělost z brutality zákopové války. Nyní je již jeho jediným přáním dostat se zpět ve zdraví domů, avšak jak čas plyne, vzdaluje se i tato naděje… Snímek Na západní frontě klid (v originále Im Western nichts Neues) je celovečerní adaptací stejnojmenného románu německého spisovatele Ericha Maria Remarquea, který do knihy zakomponoval osobní zkušenosti z bojiště 1. světové války.



Recenze: Na západní frontě klid

Kinobox.cz
80%

Milestoneova verze i přes několik větších scén neoslní výpravou, ale tím, že na ní pracovali lidé, kteří válku zažili, takže chápali víc než kdokoli jiný smysl předlohy. Jde o přesný, soustředěný film, jemuž se daří plnohodnotně ilustrovat silný původní materiál i vlastní zkušenost. Dodnes jde o nejlepší verzi příběhu.

Kinobox.cz
50%

Pokud bylo cílem najít nový způsob, jak vysvětlit lidem 21. století smysl Remarqueova psaní, selhali tvůrci, protože původní motivy se ztrácí. A pokud bylo cílem využít atraktivní brand k získání pozornosti pro vlastní příběh (což by bylo trochu drzé, ale pořád umělecky legitimní), selhávají ještě víc, neboť z předložené změti nic nevyvstává. Výprava je ok, ale není to nic, co by v lepším nepředvedly třeba pětašedesát let staré Stezky slávy. Takže co říct jiného než: „Ne, raději knihu!“


Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Těžko srovnávat s legendární původní verzí z roku 1930.. srovnávat příliš nelze a tak to ani dělat nebudu. Verze z roku má určitě co říct a to zejména díky skvělým záběrům z bojiště.. je to surové zároveň to působí i syrově a skvěle se na to dívá.. není to však pro slabší povahy.. Film má ale dosti slabších pasáží a nedokáže se mimo bojiště dostatečně zabývat hrůzami a zbytečností války. Přesto je film jistě stojí za to vidět.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
4
Jediné, na co se ptám celé Na západní frontě klid, je, proč adaptují Na západní frontě klid, když tu předlohu vůbec nevyužívají a točí úplně jiný film z první světové války. Já jsem obecně velmi anti-věrnost předlohám člověk, jenže zatímco mi dává smysl třeba osadit populární fantasy svět komerčně vděčnějším příběhem, film z první světové jde natočit kdykoliv, tak proč si vybrat konkrétní předlohu, a pak jí ignorovat? To je jako ta značka nějak komerčně vděčná? To je síla brand recognition tak velká? Je někde fanklub, který na to čeká? I když je fakt, že kdyby byl ten film dobrý, asi bych se neptal. Jenže je to bohužel mišmaš válečných klišé, která opouští úhel pohledu a témata předlohy, aby byla o... o čem vlastně?
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Vizuálně fantastické, tady Netflix kope první ligu s těmi top válečnými filmy. Co se týče emocí je to horší, postavy vidíme před válkou pár sekund a nějak není čas udělat s k nim nějaký vztah, takže mi bylo vlastně jedno, co se s kým pak stane. Každopádně výsledný dojem je i přesto hodně dobrý. 7.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
Im Westen nichts Neues (více)
  • Německo Na západní frontě klid
  • Německo Im Westen nichts Neues
  • Německo All Quiet on the Western Front
Premiéra v ČR:
29. 10. 2022
Distributor:
Netflix
Země původu:
Německo, USA
Rozpočet:
20 mil. USD

Podobné


Powered byJustWatch