King Kong

77%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Neuvěřitelně dobrá práce. Rok 1933 a takový velkofilm. Když jsem si představil, jak téměř před 100 lety sedím v kině a najednou se objeví toto.. to musel být sakra dobrý zážitek. Krásné akční scény a efekty na svou dobu působivé, byť většinou hrají herci před plátnem s monstry. Krásná pasáž i na ostrově před příchodem King Konga a legendární závěr na Empire State Building.. paráda.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Skupinka filmařů pluje na tropický ostrov natočit exotický film. A setkají se s něčím, co by ani ve snu nečekali. Nejznámější klasický příběh v klasickém zpracování, který po technické stránce předčil očekávání. Jedná se o první filmové zpracování na základě námětu autora Edgara Wallaceho, který i po tolika letech doslova tají dech. Tvůrci se nebáli ničeho a šli dějově skutečně do všeho. Kombinace animace, miniaturních modelů a živého obrazu je dodnes naprosto dokonalá. Metoda stop-motion sice vypadá značně trhaně, ale na svou dobu to bylo něco, jako dnes CGI. Při sledování scény souboje King Konga s Tyranosaurem Rexem  snad mnohé české diváky připomene podobný souboj v českém snímku z roku 1955 ´Cesta do pravěku´. Karel Zeman se tu musel jistojistě inspirovat. Vedle japonské Godzilly je King Kong další ohromnou monster ikonou v dějinách filmu. A tak není od věci, že se k němu filmovými tvůrci stále vracejí. Příběh je nezapomenutelný a ve svém smyslu vlastně i poměrně jednoduchý. Obsahuje však vše. Dobrodružství, romantiku a v podstatě i tzv. ekohoror. King Kong naprosto ovládá celý film a svou zvířecí zuřivostí a kupodivu i lidskými city si dokonale získává divácké sympatie. Závěr moc dobře známý tedy budí přirozený smutek a opovržení nad lidskou hloupostí a honem za zisky. Úžasný nelehký herecký výkon předvedla hlavně Fay Wray v roli Anne Dorrow. Skutečná kráska a zvíře v nesmrtelném podání, která byla dokonce již i kolorována. Tohle je film, který musí mít ve své videotéce každý filmový fanoušek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Až časem jsem tomu přišel na chuť. když jsem viděl Konga prvně, vadila mi totiž první polovina. Jakmile ale přijde na scénu ta ani ne půlmetrová loutka, dějí se velké věci!
lamps
lamps
15 156 bodů
10
Film, který nemá chybu. Jacksonův King Kong měl bezmála tři hodiny, sedmdesátiletou vývojovou devízu a lepší herce, ale tahle původní verze stihne v rozsahu sta minut bohatě postihnout tentýž atmosférický, milostný i čistě vypravěčský náboj. Triky jsou skvělé, tempo přímo dechberoucí a některé záběry či víceplánové děje uvnitř mizanscény (brečící děťátko, k němuž se z povzdálí blíží ohromné monstrum) dohání až k slzám s ohledem na jejich inspirativní kinematografický význam. Závěrečné bombardování Konga na Empire State se může zdát zdlouhavé, ale vzhedem k tomu, že se jedná o dramatický skon v podstatě sympatického tvora, je protahování scény naprosto na místě. Dobrodružné fantasy a jeho nejzásadnější představitel...
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
0
Jacksonův remake silně vychází z původního Konga, ale narozdíl od něj funguje jako dobrodružnej velkofilm. Chápu, že remake má totožnou látku přizpůsobit své době - ale stejně mě překvapilo, jak otřesnej originál je a to snad po všech stránkách. Oceňuji určitou kultovnost a několikrát jsem se pobavil nad zjevením Konga. Ten dnes totiž působí těžce komicky. Přestože mám stop-motion animaci fakt rád, tak zde je značně trhaná. To není takový problém, páč stále má své kouzlo. Přesto je skladba scén natolik špatná, že divák dnes naprosto jasně rozpozná chyby v obrazu i filmařský postup (když lidské postavy sledují prehistorická zvířata v pozadí,reagují v reálném čase na plátno, na kterém je už pouštěna hotová animace). Problém je, že scény s monstry nejsou funkční. Mnohdy jsou hloupé, přiliš táhlé, divné a nudné. Vlastně mě překvapilo, že mě to tak nebavilo. Působí to příliš amatérsky a neumětelsky, ale hádám, že je třeba mít trochu pochopení, ač se scény na míle vzdálily své původní notě, která tehdy diváky dokázala vyděsit a uhranout svou velkolepostí. Dnes to spíš rozesměje. První zjevení Konga mi přišlo směšné. Holt dnes už starej Kong vůbec neuspěje. Filmy 30 let, které jsem zatím viděl, byly obecně otřesné a nemá cenu na ně koukat. Efekty bych dokázal brát jako hříčku své doby, ale vadí mi hlavně ty otřesné herecké výkony a scénáře. Nevěřím, že před devadesáti lety lidé nebyli schopni napsat dobré dialogy. King Kong (1933) je po obsahové stránce naprosto debilní, ale stále to bylo snesitelnější než původní Frankenstein, kde asi hodinu (pocitově tři) heká nemrtvej debil, až proti sobě poštve vesničany.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
10
Je to klasika, brakový král se spoustou i dnes zajímavých efektů, krásná Fay Wray, na svojí dobu dle mého hodně velká brutalita a celkově velmi kvalitní zábava. A za souboj Konga s T-Rexem ve wrestlingovém stylu dávám plné hodnocení:)
brbla666
brbla666
1 534 bodů
10
klasika na svou dobu dobře udělany.
jvempire
jvempire
1 208 bodů
9
King Kong je dnes už opravdu klasika. Bohužel mnoho lidí si představí spíše pozdější verzi z roku 1976. První zpracování King Konga má výbornou atmosféru a na svou dobu je i výborně zpracovaná. Vzniklo mnoho pokračování (remaky a filmy s jinými monstry) některé z nich i dobré, ale žádné už nemá to kouzlo tohoto snímku.
jfuska
124 bodů
8.5
Černobílá klasika a jeden z mých prvních monster filmů. Poutavý příběh plný zvratů a překvapení (samozřejmě když člověk žádného Konga neviděl). Zpracování ostrova i monster je na tu dobu úžasné. Prvotní myšlenka filmu byla čerstvá a tehdy neprovařená.