Martin Lawrence přežil třídenní kóma a zapomněl chodit. Rozesmávat ale ani v 60 nepřestává

Martin Lawrence přežil třídenní kóma a zapomněl chodit. Rozesmávat ale ani v 60 nepřestává
Mizerové: Na život a na smrt | Sony Pictures
Lawrence se narodil roku 1965 v německém Frankfurtu, kde jeho otec vykonával armádní službu. Vyrůstal ale v Marylandu a od malička se zajímal především o dvě věci – bavil jej box, ale ještě víc si užíval, když mohl své vrstevníky rozesmávat. „Box byl pro mě vším. Pomohl mi najít disciplínu a soustředění, které jsem pak přenesl i do herectví,“ pochlubil se v rozhovoru pro GQ, v němž se přirovnal k bojovníkovi se smyslem pro humor.
Martin Lawrence
Martin Lawrence

Herec, Výkonný producent

6.4
„To, že jsem bojovník, neznamená, že nejsem vtipný. Vždycky jsem v našem sousedství kolem sebe shromažďoval lidi a rozesmával je. Moji spolužáci se nemohli dočkat, až přijdou do třídy, jen aby viděli, co tam zase předvedu. Učitel mi dokonce dával posledních pět minut hodiny na to, abych ostatní rozesmál.“
S talentem ovšem kráčí i velká zodpovědnost, kterou Lawrence zprvu nezanedbával. V 80. letech se začal věnovat stand-upu a v této náročné komické disciplíně si se svou nezkrotnou energií a charakteristickým koženým outfitem našel velké publikum. Všiml si jej i režisér Spike Lee, jenž mu dal menší cameo v afroamerické klasice Jednej správně.
Mizerové (1995)
Martin Lawrence – Mizerové (1995) | Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films
Lawrence, pouze 170 centimetrů vysoký, zato však skákající až do stropu, se ale zprvu uchytil na televizních obrazovkách. Tam komici obecně předváděli svou improvizaci v pořadech jako Saturday Night Live, počátkem devadesátek se formovala silná generace včetně Jima Carreyho, Adama Sandlera a také Willa Smithe, jenž od roku 1990 zářil v sitcomu Fresh Prince. Lawrence se roku 1992 stal prvním moderátorem pořadu Def Comedy Jam od HBO, kde afroameričtí komici dostávali cenný prostor.
Tentýž rok navíc spustil vlastní sitcom s názvem Martin na Foxu, který týdně sledovalo i jedenáct milionů lidí. Sebevědomý a egocentrický moderátor rádia Martin Payne v jeho podání tíhne k napodobování jiných postav a excentrickým grimasám, navzdory velkému egu a sklonům vše dramatizovat má ale dobré srdce a především smysl pro humor. Lawrence ovšem ztvárnil víc než deset různých aktérů a jeho energie sitcom řídila, stejně jako nezanedbatelnou část tehdejší kultury.
Komik se ocitl na vrcholu, což před třicátými narozeninami nebývá snadné. „Především je to splněný sen, kterému ani nemůžeš uvěřit. Začínáš vydělávat víc peněz, než kolik jsi kdy v životě měl. Je kolem tebe víc lidí než kdy předtím. A všichni ti říkají, že tě milují a jak jsi skvělý. Moc často se nestává, že by ti někdo řekl ‚ne‘. Rychlá auta, krásné ženy… prostě všechno dohromady,“ vzpomínal pro GQ Lawrence, jehož vzory byli Richard Pryor a Eddie Murphy – potažmo všichni odváží komici, kteří se nebáli vystoupit na pódium a upřímně mluvit o čemkoli, co v mládí měli na srdci.
Martin (1992)
Martin (1992)
Martin (1992)
Martin (1992)
Martin (1992)
S Murphym si Lawrence zahrál roku 1992 v komedii Bumerang, jeho filmový průlom ale nadešel až s Mizery. Produkce Jerryho Bruckheimera (Top Gun) a první hit Michaela Baye svedla dohromady dvě největší afroamerické televizní osobnosti a reakce i tržby tomu odpovídaly. Akční komedie o nerozlučných detektivních parťácích vydělala 141 milionů dolarů. Herec, jenž se o dva roky postavil také vedle charakterního Tima Robbinse v komedii Není co ztratit, ale přestával zvládat divoké párty soukromí.
Kolegyně z Martina Tisha Campbell jej osočila ze zákulisního obtěžování a přivedla k soudu, načež sitcom roku 1997 skončil. Lawrence má s herečkou dnes dobrý vztah, vše svádí na nedorozumění a tvrdí, že pro ukončení své největší televizní štace se rozhodl samovolně. V druhé polovině devadesátek přesto hromadil špatná rozhodnutí, zadrželi jej za ilegální držení zbraně a podle všeho jel v drogách, což jej mohlo přivést až k bizarnímu, i když velmi vážnému a takřka fatálnímu incidentu.
Roku 1999 ve velkém horku běžel v neoprénu a vinou dehydratace a zvýšené tělesné teploty jeho organismus selhal. Tři dny ležel v kómatu, po probuzení se musel znovu naučit chodit a také přehodnotit své priority. „No, není třeba se vracet do minulosti, ale byl jsem mladý a udělal jsem… ehm, pár nezodpovědných rozhodnutí. Nosil jsem zbraň, když jsem ji nosit neměl. A zapletl jsem se do věcí, do kterých jsem se vůbec neměl dostat,“ zdráhavě otevíral tuto temnější kapitolu. Odmítl ale cokoli svádět na vnější faktory a nasypal si popel na hlavu.
Není co ztratit
Není co ztratit | Buena Vista International
„Ne. Ať už to bylo cokoli – jestli jsem v tom byl zapletený, nebo to jen nevrhalo dobré světlo na mě – ať už to byla moje chyba nebo chyba někoho jiného – prostě to nebylo dobré. A já se k tomu hlásím. Když jsem byl mladší, přiznal jsem to, a přiznávám to i teď. Díky tomu, co jsem v mládí prožil, jsem dnes lepší člověk, protože jsem pochopil, že takové věci už dělat nemám. Vím, že tenhle typ chování už nemá smysl opakovat.“
Hvězda komedie Doživotí se už následující rok vrátila bláznivou převlekovou taškařicí Agent v sukni, která navzdory odmítavým kritikám vydělala přes 170 milionů dolarů a dnes má kultovní status (následovala tudíž dvě pokračování). Lawrence pokračoval ve zběsilém pracovním tempu historickou komedií Černý rytíř či další detektivní komedií Policajti na baterky. Roku 2002 sám sobě nastavil zrcadlo během stand-upu, kde jako soudce promlouval sám k sobě. „Martine, ty to ku*víš. Jsi v mojí soudní síni. Máš tolik zas*anýho talentu a zahazuješ ho, kluku,“ vzpomínal na svá tehdejší slova. „A myslím, že právě tohle, jak mi to rezonovalo v hlavě, mě donutilo začít si uvědomovat: ‚Počkej chvilku. Nechci být ztroskotanec. Nechci to pokazit. Jsem kluk z ghetta, který se dostal až do Hollywoodu – mám tam otisky rukou a nohou – a nechci, aby to skončilo špatně. Chci, aby si mě lidi pamatovali v dobrém.‘“
V tom mu záhy pomohli druzí Mizerové, kteří i s Michaelem Bayem roku 2003 vydělali 273 milionů dolarů. Dalším, tentokrát neočekávaným hitem byli roku 2007 nespoutaní Divočáci s Johnem Travoltou a Timem Allenem, takže Lawrence byl definitivně zpátky v sedle. Dekádu však zakončil spíš rozpačitě se zaměnitelnou komedií Vítej doma, stále horšími sequely Agenta v sukni a také remakem Horší než smrt, který by možná jakž takž fungoval, nebýt mnohem kvalitnějšího britského originálu.
Doživotí (1999)
Policajti na baterky
Agent v sukni
Divočáci (2007)
Horší než smrt
Roku 2011 se Lawrence, tehdy podruhé ženatý otec tří dcer, rozhodl věnovat sám sobě. Další filmovou roli nepřijal dlouhých osm let. „No, musel jsem. Musel jsem trochu ustoupit a dopřát si čas pro sebe. Začínal jsem být unavený. Scénáře chodily jeden za druhým. Nemohl jsem dělat všechno. A taky jsem si prošel kómatem a vším tím okolo.“ Jeho motorika zůstala poznamenaná a nevypadalo to, že by po padesátce ještě mohl zvládnout další akční komedie. Od dětí a z domova jej vytáhl až nezávislý enfant terrible Harmony Korine, jenž mu prý zavolal a vyloženě vnutil úlohu veterána se slabostí pro delfíny v okamžité kultovní klasice Plážový povaleč.
Lawrence zabodoval a po letech stagnace se konečně rozjela produkce třetích Mizerů, kteří dostali schválený scénář a režisérské duo Adil El Arbi a Bilall Fallah. Mizerové navždy vyšli 25 let po premiéře jedničky, což ale jejich přijetí neovlivnilo stejně jako Lawrencova horší fyzička. Před natáčením měl prodělat úraz zad a dle vlastních slov mohl pouze jíst, což ale kaskadéři zamaskovali a zábavné pokračování si připsalo dokonce 424 milionů dolarů.
Takto úspěšný legacy sequel si vyžádal další kolečko, a přestože Hollywood po slavné facce na Willa Smithe zanevřel, čtvrtí Mizerové: Na život a na smrt loni opět zabodovali a skoro dorovnali tržby předchůdce. Lawrence je pětce pochopitelně otevřený, letos rovněž rozjíždí své první komediální turné od roku 2016 s názvem Y'all Know What It Is!. V listopadu dokonce vyšlo najevo, že sitcom Martin se dočká televizního prequelu za účasti Lawrence – protagonista Martin Payne dokonce nedávno obdržel svůj vlastní kalendářní den v Detroitu, kde se show odehrávala.
Mizerové: Na život a na smrt
Mizerové: Na život a na smrt | Sony Pictures
Už zklidněný Lawrence přitom upozorňuje, že s Paynem sdílí jen některé povahové rysy. „Ne. Nejsem ten týpek ze sitcomu. Ten ze sitcomu je hlučný, sebevědomý, výrazný a nekompromisní. Ale i ten Martin ze seriálu je milující. Jak miluje svou partnerku Ginu a své přátele. A skutečný Martin je v tomhle stejný. Jsem milující člověk. Opravdu mi záleží na mé rodině a přátelích. Teď, když jsem starší, už moc nevyhledávám večírky. Raději jsem doma, odpočívám s rodinou, jíme a koukáme na Netflix.“
Podívejte se na žebříček nejlepších herců v databázi Kinoboxu.
Zdroje: GQ, Kinobox, Wikipedia, Deadline