Mel Gibson při natáčení Statečného srdce málem zemřel. V poslední chvíli ho zachránil kaskadér
Statečné srdce | 20th Century Fox
Statečné srdce bylo jedním z největších hitů roku 1995 a rozhodně to platilo na Oscarech, kde si uzmulo pět sošek z deseti nominací. Gibson se mohl dmout pýchou, druhým projektem s jeho hereckou i režijní stopou se zařadil mezi špičky obou disciplín a za režii obdržel Oscara. Soustředil se ostatně na rozsáhlé historické melodrama s autentickými bojovými scénami, jejichž choreografie byla místy velmi nebezpečná.
Gibson to sám pocítil zejména během intenzivní akční scény, v níž ve filmu spadne po nepřátelském úderu z koně a padající zvíře Wallace málem zalehne. To vůbec nebylo v plánu a herec vzpomínal, jak jen o vlásek unikl jisté smrti. „Měli jsme tohohle koně na povel. Byl to ten typ koně, že když zatáhnete za otěže a zároveň ho pobídnete patami, tak nepoznáte, jestli se postaví na zadní. Takže jsem dělal tenhle trik s koněm, a najednou ke mně přijde chlap a bodne mě kopím do hrudi. Udělám celou tu scénu, kůň běží dál a je to ve filmu, protože jsem z toho zatraceného koně spadl. Ale už tam nestřihli na další část, ve které bylo, že ten kůň, dvoutunové zvíře, padal přímo na mě,“ vyprávěl devětašedesátiletý Gibson.
„Viděl jsem to a pomyslel si: ‚Teď jsem mrtvý.‘ Můj kaskadérský dvojník, chlapík jménem Mic Rogers, nevím, odkud se vzal, ale najednou se jeho ruce objevily v záběru a vytáhl mě zpod toho koně, který dopadl na zem takovou silou, že bych byl mrtvý,“ završil dramatickou historku, která mohla být jeho poslední. Přišli bychom tak o další pozoruhodné dílo neúnavného herce a příležitostného režiséra, jenž posléze před kamerami zazářil třeba v thrilleru Výkupné, v akční Odplatě, hororu Znamení nebo v komedii Po čem ženy touží.
Znovu režíroval až roku 2004, kdy převážně na vlastní náklady natočil jeden z nejkontroverznějších filmů všech dob, hojně diskutované a ještě navštěvovanější Umučení Krista. Nejen v souvislosti s násilným vykreslením Ježíšovy útrpné oběti se na Gibsona nabalovaly osobní i umělecké skandály, jako údajnému antisemitovi a domácímu násilníkovi mu Hollywood zabouchl dveře, i když roku 2006 stihl zrežírovat ještě působivý historický survival Apocalypto.
Jako herec musí brát zavděk béčkovějšími projekty, ale jeho slavné dny za kamerou možná nejsou sečtené. Před osmi lety jej znovu nominovali na Oscara za válečné drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, a přestože jeho aktuální novinka Flight Risk s Markem Wahlbergem zaspala dobu, Gibson plánuje zaplnit každý novinový titulek pokračováním Umučení Krista, jež se má brzy začít natáčet. A možná se dočkáme i slibované páté Smrtonosné zbraně, jejíž režii Gibson převzal po zesnulém Richardu Donnerovi. Snad nám tedy ještě ukáže, co skvělého v něm vězí.