Apocalypto

78%
Apocalypto

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film.




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7
Přímočará podívaná,která je jednak surová a navíc velice reálná. To,že Gibson snímek natočil v původním jazyce přidává ještě více na autentičnosti. Ačkoliv mám k filmu mnoho výtek,tak jsem se dobře pobavil a s hodnocením nemohu jít níže než na 70 procent.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Když už se Mel Gibson chopí režie, vůbec se toho nebojí.. nebojí se šokovat, ukázat drsnou pravdu dob dávno minulých. Tak je tomu i u Apocalypta, mám tento syrový film velmi rád. Krom toho, že je syrový, je i surový a litry krve a drsné praktiky původních Američanů není pro oko každého diváka. Za mě skvělá podívaná včetně originální řeči domorodců.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Snímek, který zapadá hrozně rychle a chvíli po zhlédnutí si z něj nepamatuji vůbec nic. Stejně tak spolehlivě a nekompromisně jako nastupuje následná amnézie klesá i hodnocení.

Dodatečné informace

Původní název:
Apocalypto (více)
  • USA Apocalypto
  • USA Apokalipto
  • USA Mel Gibson's Apocalypto
Premiéra v ČR:
25. 1. 2007
Distributor:
Magicbox
Země původu:
USA
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
120,65 mil. USD (celosvětově)

Podobné