Fraser se při natáčení Mumie málem nechal zabít. Podle režiséra si za riskantní moment může sám

Fraser se při natáčení Mumie málem nechal zabít. Podle režiséra si za riskantní moment může sám
Mumie (1999) | Universal Pictures
Herci si občas rádi dokazují, že zvládnou nebezpečné podniky bez cizí pomoci. Fraser měl v úvodu filmu, kdy se Rick poprvé setká s Evelyn (Rachel Weisz) za dost nepříznivých okolností, pouze filmovat dušení a ztrátu vědomí. Jeho tvrďákovi se totiž na první dobrou nezlomil vaz a ve smrtelném provazovém objetí vyčkával, zda noblesní žena v ochozech včas vyjedná jeho osvobození. Vše dobře dopadlo, ale Fraser se dle vlastní dřívější výpovědi v britském pořadu There's Something About Movies pěkně zapotil.
Mumie
Mumie
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +2
81%
„Stál jsem na platformě s provazem kolem krku, kamera se točila kolem mě. Chtěl jsem, aby to vypadalo fakt dobře, tak jsem se párkrát zhluboka nadechl a trochu se sklonil. Pak jsem si ale uvědomil, že stojím na špičkách a provaz se vytahuje. A neměl jsem kam stopnout. Svět se mi pak zamotal, než jsem znovu nabral vědomí,“ vyprávěl pětapadesátiletý držitel Oscara za drama Velryba. Jeho výpověď by znamenala, že druhou fázi scény, kdy Rick volně visí s uvázanou smyčkou, Fraser zahrál skoro věrně a s podobným objemem rizika.
S tím ale režisér Sommers, jenž si po pětadvaceti letech od premiéry popovídal s The Daily Beast, moc nesouhlasí. Fraser si podle něj situaci sám zkomplikoval, ale po ruce měl celý štáb připravený okamžitě zasáhnout. „Brendan si omotal provaz kolem krku a příliš se nechal strhnout. Byl hodně lačný po správném efektu, sám žádal o utažení kolem krku,“ vysvětlil režisér, podle něhož však reálně nic nehrozilo. „Neuvědomil si, že tím zpomalí přívod krve, a sám se poslal do bezvědomí. Kdybychom prostě odešli, tak by mohl zemřít. Ale my jsme tam všichni byli. Vzbudil se a ani nevěděl, co se stalo. Nakonec to bylo spíš humorné a Brendan si to způsobil sám, takže nemůže nikoho vinit,“ dodal Sommers, jenž raději rovnou předcházel případnému nařčení z nedbalosti.
Mumie (1999)
Mumie (1999)
Mumie (1999)
Mumie (1999)
Mumie (1999)
Řadu herců a hereček už během hollywoodských produkcí potkala i vážnější poranění, nechat se uškrtit v oprátce by dozajista aspirovalo na nejzbytečnější smrt v dějinách média. Sommers s ostatními tvůrci a lékaři však tragédii nedopustili a Fraser nakonec musel dávat pozor na další rizikové aspekty, jež natáčení v exotickém prostředí obnášelo. V Africe štáb mohl narazit na druh smrtelně jedovatého hada a hlavní herec prý zažil jedno nečekané, i když zpětně spíš vtipné setkání. „Na denní rozvrh připnuli varování před hadem, myslím, že na sobě měl žluté tečky. Když prý uvidíte tohoto hada, nepřibližujte se a raději utečte. Když vás uštkne, v nejlepším případě vám amputují končetinu. Já si každopádně odskočil na malou u nějakého balvanu, podíval jsem se k zemi a tam byl had se žlutými tečkami. ‚Do pr*ele!,‘ procedil jsem a vzal nohy na ramena,“ vzpomněl herec pro Entertainment Weekly.
Z natáčení vyvázli všichni ve zdraví a Mumie byla ohromujícím kasovním i kritickým úspěchem. Série pokračovala o něco hůře přijatým sequelem Mumie se vrací a bez Sommerse a Weisz vznikl třetí díl Mumie: Hrob Dračího císaře. Fraser i Sommers by spolu rádi pracovali na čtvrtém dílu, který však není v přípravách. Stárnoucí herec už by navíc podobné skopičiny znovu ustát nemusel.
Prohlédněte si též žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, The Daily Beast, Entertainment Weekly