Nesmrtelná Mumie boduje v kinech i po čtvrtstoletí. Brendan Fraser má ohledně pokračování jasno

Nesmrtelná Mumie boduje v kinech i po čtvrtstoletí. Brendan Fraser má ohledně pokračování jasno
Mumie (1999) | Universal Pictures
V 90. letech, kdy Hollywood prosperoval díky velkofilmům manévrujícím ve formálních aspektech dřívějších dekád, byla Mumie vítaným soustem. Dosavadní brakař Stephen Sommers, jehož Chobotnici prostě musí zbožňovat každý fanoušek monstrfilmů, působivě oživil hororovou látku 30. let. Děsivé prvky zůstaly, ale snímek fungoval hlavně jako zábavné dobrodružství na bázi Indiana Jonese. O vzácný artefakt ve fiktivním mytologickém městě Hamunaptra se přetahují dvě skupiny postav, jejichž všetečnost probudí k životu nezastavitelného netvora. Imhotep vysává lidské oběti a nabírá sílu, s níž zdvihá písečné duny a okouzluje vzkříšenou družku Anuk-Su Namun (Patricia Velásquez), která s ním má vládnout světu. Pokud mu v tom dobrodruh O'Connell (Fraser), knihovnice Evelyn (Weisz) a její upovídaný bratr Jonathan (John Hannah) nezabrání.
Mumie
Mumie
  • Amazon Prime Video
  • Google Play
  • O2 TV
  • +2
81%
Snímek se sympatickým obsazením a výtečnou hudbou Jerryho Goldsmithe se hřeje na výsluní zaslouženě a po 25 letech stále umí oslovit návštěvníky kin. A to i přesto, že v éře mnohem agresivnější imitace a předělávek dávných hitů není pro egyptskou kulturu tolik prostoru. Dokládá to neúspěch ambiciózní Mumie s Tomem Cruisem z roku 2017, která měla rozjet nový filmový vesmír studia Universal, jenže tristní výsledek se promítl do tržeb i velikášských plánů. Universal opatrně pokračuje a chystá novou verzi Vlkodlaka od režiséra Leigha Whannella (Neviditelný), v případě Mumie má ale jeden příliš milovaný a jeden nenáviděný precedens.
Brendan Fraser přitom tuší, co se na Cruiseově projektu tolik nepovedlo. „Není sranda ten film udělat. Naší hlavní ingrediencí, kterou jsem v nové verzi postrádal, byla zábava,“ prohlásil pro Variety držitel Oscara za drama Velryba, kde dal na odiv kompletní antitezi akčního hrdiny. Film s Tomem Cruisem byl podle něj moc přímočarý horor. „Mumie by měla být vzrušující jízda, nikoli však děsivá. Jsem si vědomý, jak těžko se toho dosahuje. Zkoušel jsem to třikrát,“ pokračoval oblíbený herec, jenž se po slabě přijatém Hrobu Dračího císaře roku 2008 vytratil z velkých hollywoodských produkcí. Měl problémy v soukromí a přibral, přičemž vše dojemně otiskl do role silně obézního učitele ve Velrybě, kde byl ověšený prostetickými maskami simulujícími značnou nadváhu.
Brendan Fraser – Mumie (1999)
Mumie (1999)
Mumie (1999)
Mumie se vrací
Mumie: Hrob Dračího císaře
Štěstí by rád zkusil i napočtvrté, což potvrdil v loňském rozhovoru pro Entertainment Weekly. „Zní to zábavně. Vždycky se sháním po nějaké práci. Vlastně nikdy jsem nebyl slavnější a nemám žádné placené závazky. Pošlete to dál,“ řekl pětapadesátiletý Fraser, jenž narážel na příval uznání za Velrybu a také na obecnou diskuzi o vlastním comebacku, který jeho fandové nazvali „brenessaince“.
Popularita prvních dvou dílů Mumie ovšem stála také na obdivované image ústředních herců a jejich milostné chemii. Další vzkříšení Imhotepa rozhodně není nutné a hitmakerem už dávno není ani Stephen Sommers, jemuž příliš nevyšel neurvalý Van Helsing a naposledy režíroval roku 2013, a to fantaskní hororovou komedii Neobyčejný Odd Thomas. Pravděpodobnějším se tak jeví spíš další nezávislý pokus, který to však má tváří v tvář nesmrtelně populárnímu odkazu Sommersova filmu předem prohrané.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dobrodružných filmů podle Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Variety, Entertainment Weekly