Zemřel představitel prvního černošského hrdiny. Richard Roundtree proměnil filmový průmysl

Zemřel představitel prvního černošského hrdiny. Richard Roundtree proměnil filmový průmysl
Shaft (2019) | Warner Bros.
Roundtree se narodil roku 1942 ve státě New York. Během středoškolských studií byl součástí neporazitelného týmu amerického fotbalu, posléze nastoupil na vysokou školu, ale před studiem dal nakonec přednost herecké kariéře. V roce 1963 se začal živit jako model a o pár let později vstoupil do černošského divadelního souboru Negro Ensemble Company.
Richard Roundtree
Richard Roundtree

Herec

I díky těmto kontaktům se stal počátkem 70. let jednou z největších hvězd blaxpoitation filmů, které se snažily využít předsudků vůči afroamerické komunitě a tomuto etniku nabídnout vlastní hrdiny. Za první a nejvýraznější dva snímky tohoto subžánru jsou považované Sweet Sweetback's Badassss Song (1971) a Hollywoodem částečně financovaná kriminálka Detektiv Shaft (1971). Právě v tomto díle si Roundtree připsal svou první filmovou a zároveň i nejslavnější roli drsného soukromého očka.
Detektiv Shaft (1971)
Detektiv Shaft (1971) | MGM
Z filmu se stal nečekaný hit a pomohl zachránit zadlužené studio MGM. Tuto postavu Roundtree následně ztvárnil i v rychle vzniklých pokračováních Shaft skóruje (1972) a Shaft v Africe (1973), objevil se i na televizních obrazovkách v seriálu běžícím v letech 1973 a 1974. Nesmlouvavý detektiv z newyorského Harlemu, který nosil kožené kabáty a jehož provázela chytlavá, Oscarem oceněná melodie od Isaaca Hayese, se stal prvním černošským hrdinou, jenž pronikl do mainstreamu a zaujal i bělošské publikum.
Richard Roundtree v roce 2022
Richard Roundtree v roce 2022 | Getty Images
Roundtreeho pestrá, pět dekád trvající kariéra zahrnovala filmové, televizní i divadelní role. Roku 1984 si zahrál v kriminálce V žáru velkoměsta (1984) po boku Clinta Eastwooda a Burta Reynoldse, objevil se i ve Fincherově thrilleru Sedm (1995). V roce 2000 si svou nejslavnější roli zopakoval, když v kriminálce Drsnej Shaft (2000) stanul po boku svého synovce Shafta v podání Samuela L. Jacksona. Popáté a naposledy se k úloze vrátil v komediálně laděném pokračování z roku 2019, opět pojmenovaném prostě Shaft.
„Jeho smrt zanechává obrovskou díru nejen v mém srdci, ale jistě u mnohých z vás,“ dojal se na svém instagramovém profilu Samuel L. Jackson. „Jeho průkopnická kariéra proměnila pojetí zábavy po celém světě a jeho nesmazatelný odkaz pocítí i další generace. Naše srdce jsou v této těžké době s jeho rodinou a blízkými,“ napsala hercova agentura v prohlášení zveřejněném na webu Deadline.
Roundtree byl dvakrát ženatý a měl celkem pět dětí. Počátkem 90. let už jednou rakovinu překonal, tehdy jej postihla u mužů nepříliš obvyklá rakovina prsou. Pracoval však až do smrti, několik jeho posledních projektů se ještě ani nedočkalo premiéry.
zdroje: The Hollywood Reporter, Instagram, Deadline

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.