Definitivní filmový portrét Martina Luthera Kinga obstará Spielberg a komik Chris Rock

Definitivní filmový portrét Martina Luthera Kinga obstará Spielberg a komik Chris Rock
Selma (2014) | Paramount Pictures
Kinga na veřejnosti zastřelili roku 1968 a jeho odkaz od té doby neslábne i díky popkultuře, která se v dílech režisérů jako Spike Lee či Oliver Stone často obrací k revolucionářům a k záležitostem amerických občanských práv či rasismu. Na věhlasné tvůrce se s nadcházejícím Kingovým životopisem chystá navázat Chris Rock, o němž se v posledních letech hovoří hlavně jako o příjemci zřejmě nejslavnější facky v historii. Uštědřil mu ji Will Smith na předloňském oscarovém ceremoniálu poté, co komik na pódiu urazil jeho manželku, a Rock už mediálně rozpitvanou kauzu několikrát zlehčoval během svých populárních stand-up vystoupení.
Herec, jehož známe ze Smrtonosné zbraně 4 a z několika filmů Adama Sandlera (Machři, Trestná lavice), už má s režií celovečerních projektů zkušenosti. Jeho debut Hlava státu z roku 2003 nezapřel satirické kvality v příběhu o nastrčeném prezidentském kandidátovi. Romantické komedie Moje žena a jiné katastrofy a Pět nejlepších už podobné ambice postrádaly.
Spirála strachu: Saw pokračuje
Chris Rock – Spirála strachu: Saw pokračuje | Lionsgate
Životopis Martina Luthera Kinga je však jiné kafe. Knižní předloha od Jonathana Eiga zahrnuje nové informace od FBI a stovky rozhovorů, jimiž formuje definitivní obraz Kingových snah o mírumilovné protesty i jeho emocionální labilitu a snášení útlaku od americké vlády a většinové společnosti. Projekt má pod křídly Universal Pictures spolu se Spielbergovou společností Amblin Partners. Legendární režisér Čelistí bude figurovat jako výkonný producent a méně zkušenému Rockovi vypomůže s náročnou látkou, která by se papírově měla ucházet o Oscary.
Příběhy ze společensky napjatých 60. let v americké Akademii dlouhodobě rezonují, z poslední doby lze zmínit například drama Jidáš a černý mesiáš o rebelující straně Černých panterů. 17. listopadu pak bude mít na Netflixu premiéru snímek Rustin o dalším černošském aktivistovi Bayardu Rustinovi (Colman Domingo), jenž se veřejně zasazoval také za práva gayů. Chris Rock si v tomto filmu zahrál vedlejší roli Roye Wilkinse.
Martin Luther King
Martin Luther King | Bettmann / Getty Images
Kingova biografie zatím nemá herecké obsazení a nachází se ve fázi raného vývoje. V diskuzi se s námi můžete podělit o svůj názor, kterého herce byste si v kůži Martina Luthera Kinga představovali.
Můžete se rovněž podívat na žebříček nejlépe hodnocených životopisných filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.