Zemřela Piper Laurie, hvězda Twin Peaks a Carrie. Milovala prezidenta, Hollywood ji štval

Zemřela Piper Laurie, hvězda Twin Peaks a Carrie. Milovala prezidenta, Hollywood ji štval
Carrie | United Artists
Rodačka z Detroitu se narodila v roce 1932 potomkům židovských emigrantů z Ruska a Polska. Navzdory skromným poměrům navštěvovala recitační kurzy a už v sedmnácti letech podepsala smlouvu se studiem Universal, kde zprvu hrála jen malé role. Z uměleckých důvodů si také změnila jméno, původní znělo Rosetta Jacobs. Později však hovořila o tom, že ji ke změně donutilo studio.
Piper Laurie
Piper Laurie

Herečka, Účinkující

Od začátku 50. let se propracovávala hollywoodským systémem, v těchto letech také prožila románek s budoucím americkým prezidentem Ronaldem Reaganem. Studio se ji snažilo prezentovat jako sexsymbol a vypouštělo do médií zkazky o tom, jak se koupe v mléce a jí okvětní plátky, aby si zachovala půvabnou pleť. Velké role však nepřicházely, a tak se přesunula do New Yorku, kde účinkovala v divadle a v televizi. Naději na průlom v Hollywoodu představovalo drama Hazardní hráč (The Hustler), kde ztvárnila přítelkyni Paula Newmana, ale ani poté se jí nedařilo filmovou kariéru pořádně nastartovat.
Hazardní hráč
Hazardní hráč | 20th Century Fox
V letech 1962 – 1982 byla vdaná za filmového kritika Joea Morgensterna, společně adoptovali dceru Anne Grace. Laurie se k Hollywoodu otočila zády a vedle starání se o domácnost se angažovala v politice a věnovala se sochařství. Patnáct let nehrála ve filmu ani v televizi. Skutečný zlom tak představovala až role nábožensky fanatické matky dívky Carrie ve stejnojmenném hororu Briana De Palmy, za kterou se Laurie dočkala své druhé nominace na Oscara; tu první už měla za Hazardního hráče.
Po rozvodu se Laurie přesunula do Hollywoodu, kde se dočkala většího množství rolí. Z nich vystupuje úloha Magdy Goebbels, ženy říšského ministra propagandy v televizním snímku The Bunker (1981, Hitlera si zahrál Anthony Hopkins), či melodrama Bohem zapomenuté děti, jež herečce vyneslo třetí a poslední oscarovou nominaci. Nezapomenutelná byla i její kreace ďábelské podnikatelky Catherine Martell v seriálu Městečko Twin Peaks. V 90. letech dostávala hlavně jednorázové role v televizi (včetně matky George Clooneyho v seriálu Pohotovost, 1994), zahrála si i členku učitelského sboru napadeného mimozemšťany ve sci-fi hororu Fakulta (1998).
Městečko Twin Peaks
Městečko Twin Peaks | ABC
Laurie pokračovala v práci i v novém miléniu, i když především v rámci nezávislých produkcí. V roce 2011 vydala poměrně skandální memoáry, kde jednak pikantně vzpomínala na vztah s Reaganem, zároveň prý také chodila s Melem Gibsonem během jejich společného natáčení melodramatu Tim (1979). Poslední větší hereckou roli zaznamenala roku 2018 v kriminálce Mladý gangster. Podle informací webu The Hollywood Reporter se jednadevadesátiletá herečka už nějakou dobu necítila dobře a v sobotu 14. října zemřela.
zdroj: IndieWire, Los Angeles Times, Wikipedia, The Hollywood Reporter

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.