Proč by měl být příští Bond tmavé pleti nebo žena? Odpověď přichází rovnou z MI6

Proč by měl být příští Bond tmavé pleti nebo žena? Odpověď přichází rovnou z MI6
Idris Elba | BBC One
Mezi favority na nástupnictví po Danielu Craigovi, jehož bondovky se těšily kritickému i kasovnímu úspěchu, jsou známé britské tváře jako Henry Cavill, Richard Madden, Aaron Taylor-Johnson nebo Tom Hardy. Jenže v těchto nikde nepotvrzených seznamech často figurují také černošští herci Idris Elba a Regé-Jean Page. Nemluvě o sílících hlasech dožadujících se absolutní revoluce a obsazení ženy do role, která papírově náleží bělochovi, ale reálně by se jí mohl chopit kdokoli.
S tím souhlasí také bývalý člen britské rozvědky a výzkumník oddělení War Studies na King's College London John Taylor. Podle něj by příštím, celkově už sedmým představitelem Bonda měl být muž tmavé pleti nebo žena jakéhokoli původu. To by totiž vedlo k navýšení zájmu o práci pro zpravodajské služby, a to v širokém demografickém spektru.
Není čas zemřít
Není čas zemřít | MGM
„Bond je největší reklamou na nábor,“ vysvětlil Taylor pro The Telegraph, čímž filmy o agentovi 007 přirovnal třeba k americkému Top Gunu. Ten v 80. letech pro změnu nalákal spoustu nových rekrutů do tamního námořnictva a letectva. „S ohledem na dřívější konverzace se nabízí změna a obsazení herce nebo herečky tmavé pleti. Musí vám být jasné, že takoví lidé by se potom chtěli zapojit. James Bond byl vždycky ztělesněním dobra,“ popsal Taylor dopad, jaký může fiktivní postava s tak velkým kulturním a společenským vlivem mít.
Ale povídejte to producentům, kterým přirozeně záleží na tom, jak v jistém smyslu reklamní film prodají publiku. To je na odchýlení háklivé, přičemž Bond představuje jednu z nejvlivnějších žánrových tradic posledních šedesáti let. Nicméně jde o jedinou postavu, která se časem vyvíjí a dokonce i umírá, tudíž se manévrovací plocha stává svobodnější.
Broccoli v minulosti naznačila, že Bond by měl zůstat mužem dle Flemingova popisu. Silné ženské charaktery si dál představuje ve vedlejších úlohách, které už poslední dobou nejsou na rozdíl od Conneryho éry jen na ozdobu a nepózují jako věšáky na bikiny. Co se týče etnicity, tam už je producentka otevřenější a teoreticky by mohlo dojít k překvapivé změně. Jméno Idrise Elby se v této souvislosti skloňovalo často, ale herec se od Bonda následně distancoval kvůli rasistické internetové bouři.
Právě tento nátlak veřejnosti tak pravděpodobně rozhodne. Podle nedávných informací webu World of Reel jedná o režii příštích dvou či tří bondovek sám Christopher Nolan (Oppenheimer), jenž chce Flemingova díla zasadit do různých dobových kontextů. Nolan by jistě dosáhl tvůrčí autonomie a mohl by do castingu promlouvat. Jeho preference v tomto ohledu však neznáme, zatím jde pouze o spekulace. Nicméně je evidentní, že právě Nolan to například s ženskými hrdinkami moc neumí.