Nechtěná Heard, opilý Momoa a direktivní Elon Musk. Aquaman 2 otřásá slavným studiem

Nechtěná Heard, opilý Momoa a direktivní Elon Musk. Aquaman 2 otřásá slavným studiem
Aquaman | Warner Bros.
Veřejným nepřítelem číslo jedna, ale zároveň hlavní obětí je v nastalé kauze herečka Amber Heard. Její kariéru poznamenal všude rozpitvávaný soudní spor s bývalým manželem Johnnym Deppem, který stranil slavnému herci. Následky pocítili oba, ale účinkování Heard v druhém Aquamanovi s podtitulem Ztracené království se evidentně proměnilo v noční můru. 
Aquaman a ztracené království
Aquaman a ztracené království
63%
První díl dopadl roku 2018 nad očekávání dobře a publikum v pokladnách kin nechalo 1,15 miliardy dolarů. Rozhodně šlo o lepší výsledek než v případě Ligy spravedlnosti, která po nuceném odstoupení Zacka Snydera spadla do produkčního pekla a náhradní režisér Joss Whedon prý nastolil toxickou atmosféru. Amber Heard, která ztvárňuje Meru, však neměla přízeň studia ani režiséra Jamese Wana. Nikomu se údajně nelíbila její chemie s Jasonem Momoou. Mezi herci to nejiskřilo a tato spekulace zazněla také u pozdějšího soudu mezi Heard a Deppem. Podle webu Variety, který citoval další anonymní zdroje, ovšem Heard s Momoou úspěšně absolvovala zkušební záběry zaměřené právě na intimitu a díky nim porazila jiné kandidátky včetně Abbey Lee.

Intimní zprávy jako drsné svědectví

Po zahájení soudního řízení s Deppem, jenž měl Heard během jejich vztahu napadat a emočně týrat, už herečku v pokračování DC hitu nechtěl vidět skoro nikdo. Vznikala například internetová petice za její nahrazení Emilií Clarke. Herečka soud s exmanželem sice prohrála, ale v Aquamanovi 2 ji přece uvidíme. Web Variety totiž zjistil, že hereččin bývalý partner, nejbohatší člověk světa Elon Musk, se do záležitosti vložil a Warnerům poslal výhružný dopis varující před tím, že by Heard neangažovali v pokračování.
Amber Heard a Johnny Depp
Amber Heard a Johnny Depp v lednu 2016 | Getty Images
Drama zesílilo v polovině letošního září, kdy na Redditu skončily soukromé dokumenty z případu Heard versus Depp. Hercovi podporovatelé zřejmě platili za zveřejnění poznámek hereččiny terapeutky, doktorky Dawn Hughes. V nich se nachází pasáže o zákulisí druhého Aquamana, který se natáčel od června 2021 a štáb se musel opakovaně vracet na plac kvůli přetáčkám. Jason Momoa prý chtěl Heard z filmu vytlačit. Na scénu chodil opilý a dokonce se měl oblékat stejně jako Johnny Depp. „Jason řekl, že mě nechá vyhodit. Docházel pozdě a opilý, oblečený jako Johnny. Měl i všechny ty prsteny,“ stojí v poznámkách.
Herec se odmítl vyjádřit. Našel však zastání u mluvčího DC, podle nějž se Jason Momoa při natáčení Aquamana a ztraceného království choval vždy profesionálně. Další zdroj pro Variety vyvrátil, že by chodil do práce pod vlivem alkoholu, a naznačil, že mezi Heard a Momoou neexistovalo žádné viditelné nepřátelství. Heard k tomu rovněž neposkytla komentář. Zdroj z její blízkosti nicméně tvrdí, že její právníci se v průběhu soudu zasazovali o zpřístupnění terapeutických záznamů veřejnosti. Obzvlášť poté, co si je vyžádali Deppovi zástupci.
V záznamech rovněž nalezneme hereččiny pochyby o režisérovi Jamesi Wanovi, jenž se vrátil ke kormidlu druhého dílu. Známý hororový tvůrce s ní prý zacházel jako s vyvrhelem a podle zápisků terapeutky na Heard křičel a vzbuzoval v ní pocit viny. Mluvčí DC opět přispěchal režisérovi na obranu a zdůraznil, že pod jeho vedením vždy panuje přátelská atmosféra.
Aquaman a ztracené království
Aquaman a ztracené království | Warner Bros.
To, že je Heard zkrátka nechtěná, se ovšem maskuje těžko. Jediný zveřejněný trailer ji takřka úplně opomíjí a na podlaze střižny skončily nejméně dvě její scény. Jednak akční sekvence, v níž bojuje se záporákem Black Manta (Yahya Abdul Mateen II), jednak milostná scéna s Momoou. Herecký kolega ji navíc v létě přestal sledovat na Instagramu a šušká se, že si Heard kompletně zablokoval. 

Jediný film možná rozhodne o mnohém

Aquaman 2 do českých kin dorazí 21. prosince a s rozpočtem kolem 200 milionů dolarů půjde o velkolepou rozlučku s dosavadní filmovou sérií DC. Otázkou je, jak se zájmem o film zamávají rozplétané kauzy a jak se studio ve zbylých týdnech postaví k propagaci. Na podporu herců a hereček může zapomenout, neboť stále probíhá herecká stávka a dvě hvězdy se údajně nesnáší. Mluví se také o příšerné kvalitě materiálů, který se po testovacích projekcích musel přetáčet a přestřihávat.
Aquaman a ztracené království: trailer | Vertical Entertainment
Ničemu nepomáhá to, že Warneři se nachází uprostřed přechodové fáze. Po konsolidaci se společností Discovery a nástupu nového CEO Davida Zaslava se nedaří především DC. Skoro hotová Batgirl šla do trezoru, Flash v kinech propadl po sérii kontroverzí kolem násilného chování Ezry Millera a premiéru Blue Beetle skoro nikdo nezaznamenal. S druhým Aquamanem, jenž zatahuje oponu za Snyderovou érou, tak možná nikdo nechce mít nic společného. Otěže přebírá James Gunn, jenž roku 2025 natočí nového Supermana a rozběhne DC s obměněným hereckým obsazením. Z bývalé Ligy spravedlnosti možná zůstane jen Momoa, jenže ten má místo Aquamana hrát vesmírného lovce Loba.
Objevují se i dohady, že Warner Bros. Pictures do dvou let odkoupí jiná společnost, která by pravděpodobně začala nanovo i s DC. Tradiční hollywoodské studio se letos strefilo s miliardovou Barbie, ale jinak mlátí prázdnou slámu. Maléry kolem Aquamana a slabé tržby jiných DC projektů mohou být hlavní příčinou toho, že se ho Zaslav chce zbavit. Podle webu Comicbook má zájem o koupi konkurenční Universal, jemuž se letos pro změnu zadařilo s Oppenheimerem. „V podstatě potřebují rozběhnout DC, ať už ho vlastní Zaslav, Brian Roberts nebo kdokoli jiný,“ tvrdí analytik z Wall Street Rich Greenfield.
Na bedrech jediného filmu tak možná spočívá pořádný kus hollywoodské historie. A přestože se Aquaman a ztracené království momentálně jeví jako předurčený k neúspěchu, šanci na slušný zisk určitě má. „Všichni v DC mají sklopené hlavy, ale šance tu je. Obzvlášť s přihlédnutím k mizivé konkurenci během vánočních svátků. Někdy prostě potřebujete v pravý čas ten správný film,“ nechal se pro Variety slyšet Jeff Bock, tržební analytik ze společnosti Exhibitor Relations.
Podívejte se na dosavadní žebříček nejlepších filmů letošního roku podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.