Gérard Depardieu poprvé promluvil o závažných obviněních ze sexuálního zneužívání

Gérard Depardieu poprvé promluvil o závažných obviněních ze sexuálního zneužívání
Gérard Depardieu | Getty Images
Policie Depardieua vyšetřovala od prosince 2020, kdy promluvila první oběť, herečka a tanečnice Charlotte Arnould. Roku 2018 ji měl tehdy sedmdesátiletý herec dvakrát znásilnit ve svém domě v Paříži. Jeho právníci incident popřeli a zkoušeli případ stáhnout, avšak vyšetřování pro závažné důkazy pokračovalo. Letos na jaře vyvstala várka nových nařčení, přičemž některé poukazují i na dvě dekády staré incidenty.
Dalších dvanáct žen uvedlo, že je osahával či nevhodně komentoval jejich tělesné proporce během jedenácti různých filmových produkcí. To sice jeho právníci vyvracejí, ale pravdou zůstává, že pochybná pověst zvrhlíka se s Depardieuem táhne už dlouho. V nechvalně známém rozhovoru ze 70. let se například chlubil, že k pohlavnímu styku přinutil dívku už ve svých devíti letech.
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu

Herec, Producent

Depardieu, jenž navzdory závažným okolnostem dál pokračuje v herecké kariéře, se pro Le Figaro vyjádřil zejména ke tři roky starému obvinění. Setkání s podstatně mladší dvaadvacetiletou herečkou byla podle něj vzájemně smluvená. „Dobrovolně nakráčela do mé ložnice,“ píše v dopisu. „Dnes však tvrdí, že jsem ji znásilnil. Vrátila se i podruhé. Nikdy v tom nebylo žádné násilí nebo donucování,“ řekl.
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu | Luxor Entertainment
Proti jeho slovům se záhy vymezila hereččina právnička Carine Durrieu Diebolt, která vystoupila na zpravodajském kanálu France TV Info. Žena prý Depardieua znala od dětství, neboť se přátelil s jejím otcem. „Depardieu si ji jako malou bral na klín, takže k němu měla otcovský vztah a důvěru. Pozval ji domů, aby se ujistil, jak se jí daří. V takových podmínkách neočekáváte, že vás po deseti minutách podrobí sexuálnímu nátlaku,“ uvedla Diebolt.
Herec, jenž se na domácí scéně proslavil filmy jako Poslední metro, Tartuffe nebo Otec a otec, zásadně popírá, že by kdykoli obtěžoval byť jedinou ženu. Situaci svádí na nepřátelská média, která jej nespravedlivě očerňují. „Tváří v tvář mediálnímu soudnictví a lynčování, jemuž mě vystavují, mi na obranu zbývají pouze vlastní slova,“ uvedla hvězda mezinárodních trháků XX. století či 1492: Dobytí ráje.
Záležitost si nicméně žádá důkladné prošetření, neboť tvrzení o mediální šikaně je dvousečné a herec vyvíjí na veřejnost nátlak tím, že se situuje do pozice oběti. Všichni ví, že není žádný svatoušek, a pokud napadené ženy vytrvají a nezaleknou se publikování jejich traumat, spravedlnost může Depardieua semlít a zabouchnout mu dveře k dalším projektům.
Zdroj: The Guardian