Netflix před 25 lety prodal první DVD. Prestižní prvenství náleží kultovní fantaskní komedii

Netflix před 25 lety prodal první DVD. Prestižní prvenství náleží kultovní fantaskní komedii
Beetlejuice (1988) | The Geffen Company
Všichni tušíme, jak to šlo dál. Netflix (původně nazvaný Kibble) musel po přelomu tisíciletí přečkat existenční krizi a v jednu chvíli byl na spadnutí prodej společnosti profitujícímu Blockbusteru. Přes sérii nutných propouštění a po přeorientování se na vzkvétající internetový formát a streamování, k němuž se společnost uchýlila roku 2007, se z Netflixu vyklubal největší „game changer“ současné kinematografie.
Beetlejuice
Beetlejuice
76%
Pro mnohé je přínos streamování pochopitelně negativní, neboť pořádně zavařuje kinům a mění tvář průmyslu, který stojí a padá na zájmu publika. Činí tedy něco podobného, s čím v 50. letech vyrukovala televize. Tehdy to studiový systém rozchodil a zatím se drží i dnes, tudíž nesmíme přehlížet pozitivní dopady streamovacího trendu. Netflix dává prostor a prostředky nadějným filmařům z různých koutů světa i zkušeným harcovníkům, jimž už v Hollywoodu pšenka nekvete. Pod záštitou červeného N si lebedí třeba David Fincher, jenž v listopadu uvede očekávaného Zabijáka.
Beetlejuice (1988)
Beetlejuice (1988) | The Geffen Company
Netflix každopádně začínal jako poslíček filmových titulů, kterým už v kinech odzvonilo a prodávaly se na DVD. Ještě v devadesátkách to ostatně byl obrovský byznys a řadu filmů (mimo jiné Vykoupení z věznice Shawshank) příjmy z domácích nosičů zachránily a dostaly je do plusu. To však nebyl případ gotické komediální fantasy Beetlejuice, již roku 1988 natočil jako svůj druhý celovečerní snímek Tim Burton. Snímek s rozpočtem 15 milionů dolarů vydělal jen v amerických a kanadských kinech 74 miliony. To stačilo na desáté místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů roku.
Při zpětném pohledu je prvenství filmu Beetlejuice v obchodní éře Netflixu trochu symbolické, neboť subžánr osmdesátkového fantaskního hororu je přesně tím, co nabídku streamovací služby dnes nejvíc zdobí. Především díky seriálu Stranger Things, který nakopl oblibu retro dobrodružství pro celou rodinu a roku 2016 se stal prvním celosvětovým hitem Netflixu.
Samotný Beetlejuice zůstává populárním a dobově relevantním filmem. V současnosti se připravuje pokračování s Jennou Ortegou, v němž si roli rozverného tancujícího strašidla zopakuje Michael Keaton. Na režisérskou židli znovu usedl Tim Burton, jenž Jennu Ortegu dirigoval v loňském seriálovém megahitu Netflixu Wednesday, rovněž vycházejícím z gotické retro estetiky.
Wednesday
Wednesday | Netflix
Kouzlo původního snímku Beetlejuice tkví v praktických efektech, maskách, Keatonově fyzickém herectví a v Burtonově poněkud morbidní černohumorné formě, která definovala většinu jeho filmů do roku 2010, kdy v Alence v říši divů propadl CGI. Beetlejuice 2 není projektem Netflixu a 5. září 2024 půjde rovnou do kin. Také kultovní jednička do obří netflixovské knihovny nenáleží, pustit si ji můžete na konkurenční streamovací službě Apple TV+.
Seznam nejlepších filmů dostupných na Netflixu si můžete prohlédnout zde.