Krok za krokem: Stačila jedna aféra a Kouďák, jenž nahradil i Van Dammea, měl po kariéře

Krok za krokem: Stačila jedna aféra a Kouďák, jenž nahradil i Van Dammea, měl po kariéře
Krok za krokem | Warner Bros.
Přestože si ho dnes všichni spojují hlavně s rolí Codyho, Sasha Mitchell se poprvé divákům a divačkám pořádně představil ve slavné seriálové soap opeře Dallas. Již v ní si získal srdce fanoušků a hlavně fanynek po celém světě. Navíc to bylo poprvé, co si zahrál po boku Patricka Duffyho. Když pak na poslední chvíli získal roli v Krok za krokem (proto se jeho postava objevila až ve čtvrté epizodě první série), myslel si, že mu práci dohodil právě Duffy. Ten však o jeho obsazení nevěděl a jejich opětovné shledání bylo čistě náhodné.
V Krok za krokem se z Mitchella stala mezinárodní hvězda, neplánovaně si celou show ukradl pro sebe. Protože byl současně kickboxer a držitel černého pásku v karate, převzal po Jeanu-Claudemu Van Dammeovi hlavní roli v sérii Kickboxer a v letech 1991 až 1994 (tedy v době, kdy současně hrál i v Krok za krokem) natočil hned tři pokračování. Jejich kvalita byla sice mizerná, šlo však o příslib toho, že by z něj jednou mohla být velká akční hvězda. Jeho záliba v bojovém umění se mu nicméně nakonec stala osudnou.
Kickboxer 2 - Cesta zpátky
Kickboxer 2 - Cesta zpátky | Trimark Pictures
Mitchell byl od roku 1990 ženatý, a když došlo o sedm let později na rozvod (právě se točila pátá série Kroku za krokem), manželka herce u soudu obvinila z toho, že ji napadl. Scenáristé populárního seriálu Codyho odstavili a následně ho na přání televize úplně vyškrtli (k radosti fanoušků se objevil alespoň jako host v úplně poslední epizodě sedmé série). Tím jeho kariéra de facto skončila.
Bronson Pinchot: Příběh smutného klauna, oblíbeného Jean-Luca v Krok za krokem
Téma21. 5. 2023
Bronson Pinchot: Příběh smutného klauna, oblíbeného Jean-Luca v Krok za krokem
Mitchell se hájil tím, že ženu rozhodně nebil. O mnoho let později promluvil o tom, že jeho manželka byla tehdy závislá na drogách, ohrožovala jejich děti a on musel zasáhnout. Proč by něco takového nezohlednil soud, to je otázka. Všeobecně však obviněnému vždy přitíží, pokud je expertem v bojovém umění a použije takzvaně nepřiměřenou sílu (na tom je ostatně postavená zápletka akční klasiky Con Air). Pro Mitchellovu verzi nicméně mluví to, že získal všechny děti do své péče a jeho exmanželka je mohla vidět jen několikrát ročně, navíc vždy pod dohledem.
Na herectví Mitchell nezanevřel, po aféře už se mu však nikdy nepovedlo znovu navázat na bývalé úspěchy. Vyjma občasného hostování ve známých seriálech (objevil se například v JAG nebo v Pohotovosti) hrál pouze ve filmech, které skončily v zapomnění. Minimálně zajímavě se jeví připravovaný snímek Anadellia Rises režírovaný Richardem Griecem (Booker z Jump Street 21), v němž vyjma Michtella a Grieca vystupuje i béčková akční legenda bojových filmů Cynthia Rothrock.
Když Mitchel zrovna něco netočí, pracuje na stavbách. A nadále se aktivně věnuje tréninku a bojovým sportům, takže se z něj stala pořádná hora svalů. Když vidíme, v jaké je formě, říkáme si, že by si minimálně v rámci akčního žánru nějaký ten pořádný comeback zasloužil.