Tom Hanks dostal první roli ve vyvražďovačce. Byl však příliš sympatický, aby ho zabili

Tom Hanks dostal první roli ve vyvražďovačce. Byl však příliš sympatický, aby ho zabili
On ví, že jsi sama | Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Ani Tom Hanks se tomuto nepsanému pravidlu nevyhnul. V 80. letech se z něj sice stala velká hvězda, v 90. letech byl dokonce dvojnásobným držitelem Oscara, povinný začátek si nicméně odbyl v nepříliš povedené vyvražďovačce On ví, že jsi sama z roku 1980. A k této zkušenosti má několik zajímavých postřehů.

Kde se vzala vlna slasher hororů?

Nemusíte být velkým fanouškem hororového žánru, abyste věděli, že právě Halloween Johna Carpentera v roce 1978 zaznamenal takový úspěch, až spustil vlnu napodobenin, v nichž maskovaný zabiják kosil teenagery. Nejúspěšněji navázal o dva roky později Pátek třináctého a pouhé tři měsíce po něm putovala do kin další žánrovka, která chtěla dominovat tržbám.
Horor On ví, že jsi sama je příběhem muže, který vraždí budoucí nevěsty. Nejlepších je prvních deset minut, které začínají scénou v kině, kde je promítaný horor, během něhož dojde v sále k vraždě. Nejenže se jím inspiroval Wes Craven pro úvod Vřískotu 2 (1997), ale fiktivní promítaný film zcela evidentně inspiroval smrt nad kapotou auta v Temné legendě (1998). V případě On ví, že jsi sama bohužel skutečné napětí absentuje. Mimo jiné proto, že vrahova tvář je okamžitě odhalena (a přiznejme si, že hádání identity zabijáka je u podobných kousků půlka zábavy).
On ví, že jsi sama
On ví, že jsi sama | Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Filmu je však třeba přiznat, že má několik slušných mordů (např. useknutá hlava plovoucí v akvárku) a i „final girl“ Amy (Caitlin O'Heaney) není marná. Obecně se ale táhne a nemá příliš zajímavé postavy. To nám nicméně může být jedno. V jedné z vedlejších rolí totiž vystupuje Tom Hanks. A přestože jde o jeho celovečerní debut, už tehdy auru velkého sympaťáka nezapře.

Koho Hanks hraje v On ví, že jsi sama?

Hanks ztvárnil Elliota, vysokoškolského studenta psychologie. Poprvé se s ním setkáváme, když běhá v parku, kde ho nesleduje vrah, ale Amy a její kamarádka Nancy (Elizabeth Kemp). „Není roztomilý?“ říká Nancy se širokým úsměvem na tváři a všichni ji chápeme. Je to přece Tom Hanks! Chlapecký šarm tehdy třiadvacetiletého nadějného herce jede na plné obrátky. Na rozdíl od hvězdných kolegů, zmíněných v úvodu, se nicméně nikdy s vrahem nesetká. Příběhem prochází mimo vražednou linii a bez nějakého dramatu se pohodlně dožije dalšího dne. Nebylo to však v plánu. Elliot měl v jedné scéně zemřít, stalo se však to, co se s Hanksem stává. Byl natolik sympatický, že tvůrci doslova neměli srdce na to ho odpravit před kamerou, proto raději osud jeho postavy změnili.
On ví, že jsi sama
On ví, že jsi sama | Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists
Hanks později na natáčení nejednou pobaveně vzpomínal. Svou roli označil za příšernou s tím, že vlastně nechápe, co v podobném filmu dělal. Snímek byl podle něj ztělesněným klišé své doby, kdy v hororech nemohl chybět stojan na nože, který kamera významně zabrala, pak se přesunula do vedlejší místnosti, a když se vrátila, stojan byl prázdný. Laskavě však mluvil o scenáristovi projektu a s úsměvem popsal, jak komparz musel během scény na pouti předstírat, že si atrakce užívá, přestože mrzlo.
Snímek sice velkou díru do světa udělal, výdělek 4,9 milionů dolarů však mnohonásobně převýšil rozpočet, který činil pouhých 250 tisíc. Hanks si tak vlastně hned na začátku připsal hit, přičemž opravdového průlomu se tentýž rok dočkal v komediálním seriálu Bosom Buddies (1980).