Tom Hanks přiznal, že natáčení Forresta Gumpa protrpěl. Jeho vyčerpání však pomohlo

Tom Hanks přiznal, že natáčení Forresta Gumpa protrpěl. Jeho vyčerpání však pomohlo
Forrest Gump | Paramount Network
Narážel přitom hlavně na sekvenci, v níž Forrest tři roky přebíhá Spojené státy. Snímek sice proslul také využitím pokrokových vizuálních efektů, které postavu Toma Hankse zasazovaly do archivních záběrů vedle zemřelých osobností, ale v případě Forrestova běhu nepřipadalo použití zelených pláten a triků v úvahu. Jedinou možností bylo 27 dní v kuse cestovat a točit jednotlivé střípky koláže v různých amerických státech.
Forrest Gump
Forrest Gump
92%
Hanks zavzpomínal na únavu, která mu posléze ztížila natáčení dialogových scén na autobusové zastávce. Na ty si produkce vyčlenila pouze den a půl. „Byl jsem úplně vyřízený, točili jsme 27 dní v kuse,“ potvrdil držitel dvou hereckých Oscarů na nedávné veřejné akci The New York Live. „Vzpomínáte, jak Forrest běhal po celé zemi? Tehdy existoval jen jeden způsob, jak to natočit. Museli jste na dané místo doletět, nasadit si kostým a hodinu a půl běhat. Pak skočit zpátky do letadla, odletět, řekněme, do New Hampshire, a celé to absolvovat znovu,“ pokračoval herec, jenž se brzy objeví v novince Wese Andersona Asteroid City.
Jeho únava se promítla do zbylých scén, které dle jeho vlastních slov zahrnovaly „moře dialogů“. Varoval před tím i režiséra Roberta Zemeckise, jenž vymyslel kreativní řešení. Určité scény natáčel se čtyřmi kamerami, aby mohl využívat záběry z různých úhlů. Hanks se tím pádem mohl spoléhat na rozmístěné kartičky s nápovědami a štáb si vyzkoušel přístup známý z výroby sitcomů.
Forrest Gump
Forrest Gump | Paramount Pictures
Herec nakonec zvládl interakce se všemi epizodními aktéry a aktérkami na jedničku. Jeho ztvárnění Forresta má neutuchající půvab mimo jiné v tom, jak konzistentně se postava vyjadřuje nejen slovy, ale i drobnými gesty a posunky. Dobrotivý Forrest je spojením charakterní ryzosti i konstantní zmatenosti, což Hanksova únava a skryté pátrání po nápovědách svým způsobem mohly vyšperkovat.