Zemřela Tina Turner. Zahrála si u Miloše Formana a byla výsadní soupeřkou Šíleného Maxe

Zemřela Tina Turner. Zahrála si u Miloše Formana a byla výsadní soupeřkou Šíleného Maxe
Tina Turner | Getty Images
Hity jako Simply the Best, Golden Eye, What’s Love Got to Do with It nebo We Don’t Need Another Hero zná skoro každý. Poslední jmenovanou píseň Tina Turner složila roku 1985 pro snímek Šílený Max: Dóm hromů, v němž ztvárnila antagonistku přezdívanou Teta Entita. Šéfku městečka Bartertown, které se snaží udržet na nohou v dystopické budoucnosti, kdy se civilizace rozkládá. 
Tina Turner
Tina Turner

Herečka, Účinkující

Její obsazení do třetí části výdělečné akční série bylo překvapivé, do té doby si připsala jen několik štěků ve filmech Taking Off (1971), Tommy (1975) a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1978). Tou dobou už však byla dávno etablovanou zpěvačkou. Prosadila se v 60. letech společně s manželem Ikem Turnerem v uskupení Ike & Tina Turner, roku 1967 se stala první černošskou umělkyní a první ženou na obálce časopisu Rolling Stone. Roku 1981 zveřejnila, že ji Ike v manželství týral, a nastartovala úspěšnou sólovou dráhu.
Šílený Max: Dóm hromů
Šílený Max: Dóm hromů | Village Roadshow Pictures
Režisér Šíleného Maxe George Miller si ji vyhlédl proto, že chtěl vzdorovat zajetým šablonám a představit záporačku, která zapadne do psaní Josepha Campbella o mytologii. Miller roku 1985 pro Time Out vysvětlil, že „dnešní tyrani bývají včerejší hrdinové“. A hrdinové nebo hrdinky jsou podle něj ti lidé, které lze nazvat „agenty evoluce“, neboť vytváří nový pořádek a mění věci k lepšímu.
Teta Entita je tedy od první scény postavou, která má spoustu životních zkušeností. A před zbudováním Bartertownu byla dle Millera skutečnou hrdinkou. „Tinu Turner jsme obsadili mimo jiné proto, že je považovaná za pozitivní osobnost. Nepřemýšlíte o ní negativně. Domnívali jsme se, že díky tomu vnese do postavy víc tragiky,“ vysvětlil režisér, jenž po dalších třiceti letech uvedl velebený sequel Šílený Max: Zběsilá cesta, v němž hrály prim ženské hrdinky. A řada z nich stála na ramenou Tiny Turner a její ikonické postavy z Dómu hromů.
Tina Turner a Golden Eye
Tina Turner a Golden Eye | Getty Images
Šílený Max byl zpěvaččin nejtučnější zápis do kinematografie, ale roku 1971 si zahrála i pod vedením později oscarového Miloše Formana. Ve filmu Taking Off ztvárnila s Ikem koncertní duo, které zpívá píseň Goodbye So Long. Krátce se objevila v rockové opeře Tommy s Jackem Nicholsonem, pro niž složila píseň Acid Queen. Roku 1993 o ní natočili životopisný snímek Tina Turner. Zahrála si ji Angela Bassett, která za svůj výkon obdržela oscarovou nominaci.
V posledních letech měla Tina Turner podlomené zdraví. Roku 2013 prodělala infarkt a musela se znovu naučit chodit. O tři roky později onemocněla rakovinou střev, trpěla vysokým tlakem a selhala jí ledvina. Než našla roku 2017 dárce, zvažovala asistovanou sebevraždu. Zemřela ve středu 24. května 2023 ve svém domě ve švýcarském Küsnachtu.

Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?