Zemřel filmový Punisher, spojenec Thora a protivník Dextera Ray Stevenson

Zemřel filmový Punisher, spojenec Thora a protivník Dextera Ray Stevenson
Ray Stevenson, Dexter | Showtime

„Nikdy jsem si nemyslel, že budu mít vlastní akční figurku.“

Herec Ray Stevenson se narodil 25. května 1964 v Lisburnu v Severním Irsku na britské vojenské základně. Jeho otec byl britský pilot královského letectva a matka je Irka. V roce 1972, když mu bylo osm let, se s rodinou přestěhoval do Lemingtonu v Newcastle-Upon-Tyne v Anglii a později do Cramlingtonu v Northumberlandu, kde vyrůstal.
Již jako dítě snil o tom, že se stane hercem, ale zároveň si myslel, že tento sen je nesplnitelný. Proto se věnoval své další lásce a místo toho šel studovat na uměleckou školu. Pracoval jako návrhář interiérů v architektonické firmě v Londýně, když se ve svých 25 letech rozhodl vyzkoušet herectví. Nakonec navštěvoval divadelní školu Bristol Old Vic Theatre School, kterou absolvoval ve svých 29 letech. Na začátku 90. let zahájil svou filmovou kariéru.
Ray Stevenson, G.I. Joe 2: Odveta
Ray Stevenson, G.I. Joe 2: Odveta | Paramount Network

„Práce v noci pomáhá lidem soustředit se na tu malou bláznivou bublinu, kterou vytvořili, ať už se točí kdekoli. Nezáleží na tom, kde to je, svět mimo tuto bublinu neexistuje. A všichni jsou v ní uvěznění.“

Jeho první velkou hereckou příležitostí byla role rytíře ve vysokorozpočtovém historickém snímku Král Artuš (2004). Dále si zahrál v marvelovském snímku Kat: Válečná zóna (2008) Punishera, v akčních filmech Kniha přežití (2010), Tři mušketýři (2011) či G.I. Joe: Odveta (2013) a ve franšíze Thor, kde se ujal asgardského hrdiny Volstagga, spojence protagonisty v podání Chrise Hemswortha. Nepřehlédnutelný byl též v loňském dramatu RRR (2022), kde přijal hlavní zápornou roli.
V seriálech irský rodák bodoval v oceňovaném historickém dramatu Řím (2007), kde ztvárnil římského vojáka Tituse Pulla. Nepřehlédnutelný byl též v epizodních rolích v seriálech Dexter (2006) a Vikingové (2013). Jeho poslední televizní rolí bude účast na natáčení finalizovaného seriálu ze světa Star Wars Ahsoka.

„Rád své postavy mírně prohlubuji. Jde o podtext. Nikdo nemůže skutečně popsat nebo plně poznat jiného člověka. Je to spíš o tom, že instinktivně víte, jestli je vám někdo sympatický, nebo ne.“


Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?
Ostatní21. 5. 2023
Kinolog: Svět se zbláznil, Kleopatra je černoška! Komu praskají žilky z Netflixu?