Kinocast: Dungeons & Dragons ve filmu. Dělá film Čest zlodějů čest také poetice Dračího doupěte?

Kinocast: Dungeons & Dragons ve filmu. Dělá film Čest zlodějů čest také poetice Dračího doupěte?
The Gamers (2002)
Tonda Tesař si tentokrát pozval filmovou publicistku Annu Krejčířovou, aby společně probrali nejvýraznější filmy inspirované sérií Dungeons & Dragons. Jako první se podívali na nejnovější vysokorozpočtový film s podtitulem Čest zlodějů. „Byla tam moucha zlodějka, byla tam rosolová krychle, ale chyběl mi tam pytel beztíže,“ vyjmenovává Tonda své oblíbené artefakty ze starého Dračáku. Anna měla konstruktivnější poznámky: „V tom filmu je hodně nadsázky, která dobře funguje v akčních scénách, ale jinde moc ne.“ Cti zlodějů se podle Tondy a Anny daří důstojně zachovat princip dračákových „tažení“, kde hrdinové plní nějaký úkol pomocí artefaktů, za nimiž musejí cestovat na různá nebezpečná místa. Horší je to se slovními gagy a situačním humorem, který pokukuje po filmech Jamese Gunna, ale zůstává jim dost dlužný.
legenda-jmenem-vox-machina-trailer
Legenda jménem Vox Machina (2022)
Anna a Tonda se také zastavili u nechvalně známého filmu Dračí doupě (2000), který se natáčel u nás, a nakonec došli k tomu, že nejlepší adaptace Dungeons & Dragons pocházejí od fanoušků. Ať už je to vyloženě nadšenecký film The Gamers (2002) nebo nový animovaný seriál Legenda jménem Vox Machina(2022).

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.