Kinocast: 6 přehlížených hororů na Netflixu i jinde. Čarodějnice, kletby, učitelé ruštiny a Nicolas Cage

Kinocast: 6 přehlížených hororů na Netflixu i jinde. Čarodějnice, kletby, učitelé ruštiny a Nicolas Cage
Kabinet Kuriozit Guillerma Del Tora (2022) | Netflix
Asi nejznámějším z filmů, které představujeme, je šílená jízda po odvrácené straně osmdesátek Mandy od Panose Cosmatose. Vychvalujeme ale také jeho nový počin Prohlídka z televizního seriálu Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora. „Jsou to hodně jiné osmdesátky, než na jaké jsme zvyklí. Cosmatosovy filmy jsou založené na sytých barvách, kde celý obraz hoří oranžovopurpurovým plamenem, a vycházejí z estetiky Cliva Barkera, metalových bookletů a pulpových románů,“ říká Jarmila. A Cosmatos je také jeden z mála režisérů, kteří dokázali do své vize organicky zapojit i herectví mistra vyšinutých šklebů Nicolase Cage.
Mandy - Kult pomsty
Mandy – Kult pomsty (2019) | XYZ Films
Kromě toho se vypravíme do Indonésie za tamní žánrovou hvězdou Joko Anwarem. „Je to takový low cost Park Chan-wook,“ hodnotí jeho pozici Jarmila. Podařilo se mu vytvořit příjemně osvěžující horor Prokletá vesnice, který se nebojí tnout do živého, ale zároveň se nebere přehnaně vážně. „Je tam třeba scéna s učitelem ruské literatury, který hrdinkám říká, že si musí každých patnáct minut odkašlat, aby zahnaly zlé duchy,“ láká Jarmila ke zhlédnutí.
Došlo ale i na australský horor Relikvie, který se sofistikovaně zabývá tématem fyzického a psychického stárnutí, nebo na tísnivou britskou duchařinu Jeho dům – ta zase těží z traumat spojených s uprchlickou krizí. Dozvíte se také, proč nám vadí termín elevated horror, co dělala Kiernan Shipka mezi Mad Menem a Sabrinou nebo jestli je v pořádku natáčet na Valentýna podcast o hororech.
Jeho dům
Jeho dům (2021) | Netflix

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.