Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině. Kirstie Alley si zakládala na scientologii, hubnutí i provokacích

Hvězda trilogie Kdopak to mluví podlehla rakovině. Kirstie Alley si zakládala na scientologii, hubnutí i provokacích
John Travolta a Kirstie Alley v komedii Kdopak to mluví | TriStar Pictures
Ve věku 71 let podlehla Kirstie Alley rakovině, se kterou bojovala velice krátce – podle prohlášení jejích dětí herečka teprve nedávno zjistila svou diagnózu. S kondolencemi přispěchal její nejznámější filmový partner John Travolta a vedle řady dalších celebrit také bývalý manžel, méně známý herec Parker Stevenson.
Kirstie Alley
Kdopak to mluví 3

Komediální úspěchy

Kirstie Louise Alley se narodila v roce 1951 v kansaské Wichitě a kolem dvacítky se přestěhovala do Los Angeles, kde chtěla studovat interiérový design a také scientologii. Do scientologické církve vstoupila roku 1979 a této nauce zůstala věrná až do konce života, přestože s ní nebyla spojovaná tak často jako třeba Tom Cruise či John Travolta.
Tehdy také nastartovala svou uměleckou kariéru. Nejprve se účastnila několika televizních soutěží, její první filmovou rolí byla úloha poručice Saavik ve druhém startrekovském filmu s podtitulem Khanův hněv (1982). Během 80. let na sebe upozornila ve dvou sezónách historického seriálu Sever a Jih, kde si po boku Patricka Swayzeho zahrála nesmlouvavou odpůrkyni otroctví Virgilii Hazard, a v oddychové komedii Letní škola (1987).
Vrchol její popularity přišel na přelomu 80. a 90. let, kdy se objevila v populárním sitcomu Na zdraví. Roku 1987 nastoupila do šesté sezóny a v seriálu zůstala až do poslední, 11. série. Vystřídala Shelley Long, která do té doby z pozice snobské servírky Diane špičkovala s barmanem Samem (Ted Danson). Alley ztvárnila novou a značně neurotickou manažerku baru Rebeccu Howe, která musí rovněž čelit množství Samových návrhů.
Na zdraví
Na zdraví | NBC
S Johnem Travoltou si zahrála hlavní roli v trilogii romantických komedií Kdopak to mluví. Zaměnitelnou zápletku o těhotné účetní Molly (Alley), která naváže vztah s taxikářem Jamesem (Travolta), ozvláštnilo nadabování čerstvě narozeného miminka, jež hlasem Bruce Willise komentuje okolní dění. Úspěch filmu z roku 1989 si v krátkém sledu vynutil dvě pokračování, přičemž ve třetím díle už publikum neslyšelo mluvit jen děti, nýbrž i zvířata.
V roce 1995 Alley dostala svou hvězdu na hollywoodském Chodníku slávu a navzdory mnoha dalším rolím z 90. i nultých let už zmíněné úspěchy nepřekonala. Za zmínku stojí snad jen tři sezóny sitcomu Veroničiny svůdnosti, v němž hrála ředitelku firmy vyrábějící spodní prádlo.
Tou dobou také často bojovala s medializovanými váhovými výkyvy. Stala se tváří společnosti Jenny Craig zaměřující se na produkty na hubnutí, posléze si založila vlastní značku Organic Liaison. Musela však čelit žalobě, že její produkty nefungují, a tak se po mnoha soudních tahanicích (a desítkách shozených a opět nabraných kilogramů) opět vrátila pod křídla Jenny Craig.
Kirstie Alley, John Travolta
Kdopak to mluví | TriStar Pictures

Ústup ze slávy

V poslední dekádě na sebe upozornila především účastí ve dvou sezónách oblíbené taneční soutěže Dancing with the Stars (u nás známou jako StarDance …když hvězdy tančí). Při prvním vystoupení v roce 2011 se probojovala až do finále, o rok později byla vyřazena o něco dříve. Ještě letos se mihla v pěvecké soutěži The Masked Singer.
Několikrát na sebe upozornila i na sociálních sítích, kde se pouštěla do vyhrocených debat o politice, společnosti či třeba o covidu. Známá je například její přiznaná a následně odvolaná podpora Donalda Trumpa v prezidentských volbách roku 2016, za něhož se o čtyři roky později opět postavila, kvůli čemuž jí údajně v Hollywoodu nechtěli nabízet role.
Během své kariéry Alley získala dvě ceny Emmy, a to za televizní film Davidova matka (1994), kde hrála ženu s autistickým synem, a také za zmíněný seriál Na zdraví, díky němuž si připsala i Zlatý glóbus. Právě během přebírání Emmy v roce 1991 ukázala svou hravost i provokativnost, když během děkovné řeči nepřímo chválila svého manžela za jeho sexuální výkony. Kirstie Alley si svou image nekonformní umělkyně a rebelky jdoucí proti proudu uchovala až do konce života.

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.