Seriály, které vyměnily jednu z hlavních hvězd (a jak dlouho jim to vydrželo)

Seriály, které vyměnily jednu z hlavních hvězd (a jak dlouho jim to vydrželo)
Smrtonosná zbraň (3. série) | Fox Network

SMRTONOSNÁ ZBRAŇ (2016–2019)

Clayne Crawford, Damon Wayans
Smrtonosná zbraň
Série s Crawfordem: 2
Série se Scottem: 1
A začneme rovnou u dua Riggs/Murtaugh. Během produkce druhé série byl Clayne Crawford (Riggs) obviněn z toho, že se párkrát choval ke štábu hrubě. Hlavní spor měl s druhou hvězdou Damonem Wayansem (Murtaugh) a televize se rozhodla Crawfordovu postavu zabít a nahradit ji nováčkem v podání Seanna Williama Scotta. Riggs byl nicméně v Crawfordově podání hodně populární, sledovanost postupně klesala a Wayans nakonec v průběhu natáčení třetí řady řekl, že "už je příliš starý na tyhle sra*ky" (abychom parafrázovali jeho postavu) a že taky v show končí. A bylo vymalováno.

VŠICHNI STAROSTOVI MUŽI (1996-2002)

Všichni starostovi muži
Všichni starostovi muži | ABC
Série s Foxem: 4
Série se Sheenem: 2
Všichni starostovi muži vznikli proto, že jejich autoři viděli Michaela J. Foxe jako poradce prezidenta ve filmu Americký prezident a řekli si, že by to byla skvělá postava do sitcomu. Nakonec se Fox stal "jen" zástupcem starosty, představy autorů se ale potvrdily - diváci si ho v roli okamžitě zamilovali a šlo o obrovský hit. Bohužel se během natáčení u Foxe natolik zhoršil jeho zdravotní stav (od počátku devadesátých let herec bojuje s Parkinsonovou chorobou), že musel odstoupit. S tím odešlo i několik herců, kteří bez něj nechtěli pokračovat. Jeho místo zkusil zastoupit Charlie Sheen a nedělal to úplně špatně (ostatně v sitcomech je jako doma), ale charakter show se díky Charliemu přeci jen proměnil až příliš a střídání vydrželo pouhé dvě sezóny.

DVA A PŮL CHLAPA (2003–2015)

Dva a půl chlapa
Dva a půl chlapa | Columbia TriStar
Série s Sheenem: 8
Série se Kutcherem: 4
A od Sheena nepůjdeme daleko, protože jeho vyhazov z Dva a půl chlapa je všeobecně dobře známý. Charlie byl ve své roli fantastický, svou pozici nejlépe placené televizní hvězdy planety si ale užíval až příliš a nakonec se s ním produkce po sérii průšvihů rozloučila. Do rozjetého vlaku nastoupil Ashton Kutcher, což nebylo v rámci možností nejhorší střídání, ale celá ta linie okolo sebevražedného miliardáře byla hrozně upachtěná. První série s Kutcherem ve sledovanosti každopádně zaválela (fanoušci byli hodně zvědaví, jak si tvůrci povedou), ale pak už to padalo. Přesto to lze považovat za jedno z úspěšnějších střídání, protože Kutcher vydržel v sedle čtyři série.

ZLATÁ SEDMDESÁTÁ (1998 - 2006)

serialy-ktere-vymenily-jednu-z-hlavnich-hvezd-a-jak-dlouho-jim-to-vydrzelo-4
Zlatá sedmdesátá | Carsey-Werner Distribution
U Kutchera ještě nějakou dobu zůstaneme, protože v rámci sitcomů tak trochu funguje jako magnet na problematické výměny. V případě hitu Zlatá sedmdesátá odešel z show společně s Topherem Gracem na začátku osmé série. Autoři chtěli prázdné místo "zalepit" postavou Randyho (Josh Meyers), který v sobě v rámci charakterizace tak trošičku kombinovala obě odcházející postavy. A vůbec to nefungovalo. Společně s několika dalšími mizernými tvůrčími rozhodnutími (z nichž nejvíce trčelo naprosto nesmyslné rozbití vztahu Jackieho a Stevena) to vedla k rychlému konci oblíbené show.
Série s Gracem a Kutcherem : 7 (+ pár dílů osmé)
Série se Meyersem: 1

RANČ (2016-2020)

Ashton Kutcher
Ranč | Netflix
A ještě jednou Kutcher, tentokrát v sitcomu pro Netflix. Ranč je v rámci žánru poměrně unikátní projekt, protože navzdory přidanému umělému smíchu řeší závažné sociální problémy lidí žijících na malém americkém městě. Producenti (mezi nimi i Kutcher) si úspěch pojistili mimo jiné tím, že mu bráchu hraje Danny Masterson aka Steven ze Zlatých sedmdesátých. Zafungovalo to skvěle - ti dva si opravdu před kamerou rozumí. V průběhu natáčení třetí série se ale naplno rozhořela kauza #MeToo a několik žen obvinilo Mastersona ze znásilnění. To vedlo k jeho rychlému odejmutí ze seriálu a jakkoli nebyl nový příbuzný v podání Daxe Sheparda nejhorší náhradou, bylo až příliš patrné, jaké boty vyplňuje. A show rychle skončila.
Série s Mastersonem : 3
Série se Shepardem: 1

NA ZDRAVÍ (1982-1993)

Shelley Long, Ted Danson
Na zdraví
Série s Long : 5
Série se Alley: 6
Kultovní sitcom Na zdraví by tratil s každou postavou, protože vesměs všichni se podíleli na zápletkách. Ve středu dění ale jednoznačně byl vztah Sama (Ted Danson) a Diane (Shelley Long). Měli takové to sexy "protiklady se přitahují" jiskření, jaké v té době televize uměly (viz Měsíční svit). Long ale po páté sérii nečekaně skončila. Překvapivě za tím není žádné drama. Zkrátka měla původní kontrakt na pět let a vždy plánovala poté odejít. Její místo zastoupila Kirstie Alley jako drsná Rebecca, ale tahle charakteristika rychle vzala za své, protože nefungovala. Stejně tak snaha o zopakování složité chemie ústředních postav. Motiv hašteřících milenců nadobro zmizel a zůstal "jen" vynikající sitcom. A držel i po odchodu Long pořádně dlouho.

BEVERLY HILLS 90210 (1990–2000)

serialy-ktere-vymenily-jednu-z-hlavnich-hvezd-a-jak-dlouho-jim-to-vydrzelo-3
Beverly Hills 90210 | Fox Network
Série s Doherty: 4
Série s Thiessen
: 6
Show, kterou v devadesátých letech milovali teenageři celého světa. Každá postava měla svoje, všichni ale samozřejmě "žrali" hlavně Brendu, Brandona a Dylana. Takže když Shannen Doherty aka miláček davů dostala padáka proto, že byla na place za nesnesitelnou blbku, dost to diváky šokovalo. Na její místo nastoupila mrcha Valerie v podání Tiffani Thiessen. Fanoušci Brendy každopádně později dostali slušný nášup, protože si Doherty roli zopakovala jak v obou sériích Nové generace, tak i v loňském rebootu.

ČARODĚJKY (1998–2006)

serialy-ktere-vymenily-jednu-z-hlavnich-hvezd-a-jak-dlouho-jim-to-vydrzelo-2
Čarodějky | WB Television Network
Série s Doherty: 3
Série s McGowan
: 5
A ještě jednou Doherty. Když tvůrci Čarodějek oznámili její obsazení do seriálu, dost tím překvapili (působilo to jako sebevražedná mise). A nakonec skutečně došlo na to, co se čekalo - Doherty měla problémy s ostatními členy štábu, pila, nechodila na natáčení včas a nakonec dostala padáka. Na její místo nastoupila Rose McGowan, vydržela o dvě řady déle a podle ohlasů tím show nijak zvlášť neutrpěla (i když Doherty byla znovu za tahouna).